sezon truskawkowy rozpoczął się u mnie pełną parą!Ciasta … naleśniki … zapiekanki … koktajle i …. i tarty!Tak – tarty!Dziś mam dla Was przepis na zwykłą , klasyczną i zarazem bardzo smaczną tartę z truskawkami.Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika!Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości!Polecam!SKŁADNIKI :( Blacha 20 x 24 cm )* mąka
Ostra na Słodkostrony http://tatar.suempol.pl/ ) MOJA OCENA:* Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia.* Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem.* Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!!* Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne …Produkty
Ostra na SłodkoRacuchy , naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki to coś co gości u mnie najczęściej!Przyrządzam je tak naprawdę ze wszystkiego co znajdę w lodówce – i wtedy to powstają najlepsze pomysły ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki z soczystymi brzoskwiniami i … uwaga! uwaga! kisielem!Tak , zrobiłam je z kisielu brzoskwiniowego!Smakują fenomenalnie … są niezwykle łatwe
Ostra na Słodkodosyć!Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI:* śliwki węgierki – 2 kg* cukier – ok. 200 g* czekolada deserowa – 100 g* kakao – 3 łyżki* woda – 1 szkl* wanilia
Ostra na Słodkowiecie mięso gości u mnie zdecydowanie rzadziej niż kasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:* mały kalafior
Ostra na Słodkooryginalność, która sprawia , że z wielką przyjemnością ma się ochotę wypróbować ( ja wypróbuję! ) kilka z nich.Suflet czekoladowy …lawendowe ciasteczka …sernik taksówkarza …nadziewane piersi z kurczaka …naleśniki … zapiekane ziemniaki …i wiele wiele innych kuszących przepisów , wśród których z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie! Minus jak dla mnie : zdjęcia!Jak wiecie je się
Ostra na SłodkoPtysią) zwiedzać. Obeszliśmy całe centrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się
Pożeraczka, czyli raz adobrzechociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo(...)kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był
Pasja SmakuNastępnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką. Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony do brązowego kolorku. (Jak placuszki).Smacznego
Moje pyszne gotowanielaurowe i ugotować na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym.Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast tradycyjnej polewy. Wyszło naprawdę smacznie :) Tak smacznie, że żałowałam, że słoiczek jest już pusty ;)Składniki:0,5 kg twarogu półtłustego,6 jajek,1/2 kostki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej
Codzienna kuchnia niecodziennaDlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa na przykład farsz do pierogów lub naleśników; po drugie, buraków jest dość sporo (garnek jest wypełniony nimi niemal w całości), żeby barszcz był intensywny w smaku i kolorze. Do buraków dorzucam jeszcze kilka ząbków czosnku.Teraz barszcz
Codzienna kuchnia niecodziennatradycyjny sposób.Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża, chrupiąca bułeczka lub naleśniki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennatego lata. Piwnica zapełnia się różnymi kolorami i smakami. Będzie smaczna zima ;)Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli chcecie mieć klarowny syrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy.Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :)Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt
Codzienna kuchnia niecodzienna