mnie te jabłka są słodkie nawet bez niego, a więc po co go używać jak nie potrzeba? Zobaczymy czy będą mi smakowały w mroźny dzień :) Ale według mnie do naleśników, ciepłej bułeczki czy gofrów będą idealne ! Oczywiście jak ktoś chce może go sobie dosłodzić :) Składniki:jabłka (u mnie wyszedł cały większy garnek już pokrojonych jabłek, nie wiem
charlotte gotujenaleśnikowym, zawsze jakaś odmiana :) Idealnie nadają się też jako przekąska czy deser. Nie podaję dokładnych składników, ponieważ robiłam je na oko, ale ciasto ma być troszeczkę gęstsze niż na naleśniki :)Składniki:mąkamleko1 jajkomała, płaska łyżeczka proszku do pieczeniacynamon cała torebka cukru waniliowegojabłkaDodatkowo:cukier puder do obtoczeniaPrzygotowanie :Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do ziemniaków
charlotte gotujesklepie:"Ekologiczna mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego.Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju.Wartość odżywcza
Wypisz WymalujCiasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce na gładką masę. Dodać żółtka, cukier oraz jogurt naturalny aby nadzienie było bardziej plastyczne. Naleśniki smażyć z dwóch stron na patelni teflonowej. Posmarowane serem składać wedle uznania. Można polać je ulubioną konfiturą, u mnie żurawinową
cooklifeTrzcinowy Złocisty 200g to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak
Z Kuchni Do KuchniSmaczny pomysł na wykorzystanie dyni. W mojej kuchni służy głównie jako dodatek do naleśników, ale myślę, że pasuje do wielu innych deserów.Składniki:200 g puree z dyni2 jabłka2 łyżki cukru brązowego1/2 łyżeczki przyprawy "Pumpkin Pie Spice" np. z TEGO przepisu (lub 1/2 łyżeczki cynamonu)Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać cukier i przyprawę.Prażyć
wyzwania kuchenneŚledzie w śmietanie ... obok jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem w moim rodzinnym domu. Do dziś śledziki (i wiele innych rzeczy) robię wg jej przepisu.Bo chociaż wtedy, nie wszystko smakowało i człowiek nie raz krzywił się na podany pod nos obiad
Walijskie Pichceniemieszamy w misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm.Białko ubijamy na sztywną pianę
Walijskie Pichcenieteż pewnie wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną. Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki
Walijskie Pichceniezupy.Lane kluseczkiW małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyUwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam. Składniki: dowolna ilość jabłek cukier ale niekoniecznie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość
prawdziwe jedzeniezapach, ziarna przesypujemy do miski, pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przesypujemy je do blendera, dodajemy olej i 3 łyżki wody. Ucieramy na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Gotowe :) Pastę wykorzystujemy od razu lub przekładamy do słoiczka, w lodówce może być przechowywana przez kilka
Taste Of My Dayprzepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille, ewentualnie można użyć też naleśników. Zapiekane tortille można podawać nie tylko na obiad ale też jako przekąskę.SKŁADNIKI500 g rozdrobnionego gotowanego mięsa1 cebula3 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka mielonego kminkupieprz cayenne (ilość wedle upodobań)sól
Złote przepisyDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek.Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.SKŁADNIKI 200g cukru80g masła120g śmietany kremówkiszczypta soliPRZYGOTOWANIECukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty kolor. Cukru nie mieszamy - kiedy
Moje Kuchenne Rewelacjepozytywy: 1. Jest weekend, długi weekend!:) 2. Przyjechałam do rodziców, jak miło odwiedzić stare kąty, porozmawiać do późna z bliskimi, położyć się w swoim starym łóżeczku :) 3. Mam obiecała naleśniki na śniadanie :) Wracam do czasów dzieciństwa
Czerwona Porzeczka