przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:117/356)

Amerykańskie pancakes na maślance 231

suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym

Zgrabne Gotowanie
Amerykańskie pancakes z jagodami 229

masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz.  Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym. Smacznego! A poniżej zdjęcia prawdziwych Amerykańskich pancakes

Zgrabne Gotowanie
Truskawkowy Mus 138

już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze

Blondynka Gotuje
Bułeczki nocne , pyszne ! 161

sobotę wieczorem ogarnęłam się, że nie mam ani grama pieczywa na niedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki

Smaczna Pyza
Bułki z mąką gryczaną i siemieniem 157

przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami ,  jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Jabłka prażone z wanilią 223

Smak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów.   Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka

Grunt to przepis!
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 145

stosowany przez kobiety w ciąży Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Akcja JEŻYNOBRANIE 146

jeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się buzia śmieje na pachnące latem naleśniki, serwowane zimową porą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej 168

ciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące pałeczki z kurczaka 589

będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz. Z podanych składników przygotowujemy ciasto do panierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia  maczamy w cieście naleśnikowym,  wkładamy do bułki tartej,  obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smaczne kąski w cieście piwnym 611

keczupu + 2 łyżki wodyParty Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezuSkładniki na ciasto  dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęściejszą niż na naleśniki. W cieście zanurzać oczyszczone krewetki, pieczarki, osączone oliwki oraz pierś kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
Ale pychota nr 5! 165

silikonową formą w kształcie kwadratu. W numerze jak zwykle 5 przepisów, tym razem: Sieja w ziołach, jagody z ajerkoniakiem, ciasto rumowo-rodzynkowe, zapiekanka drobiowa z selerem i naleśniki z pikantnym nadzieniem. Te ostatnie najbardziej mi się spodobały i zamierzam je wkrótce zrobić. Forma wydaje się solidna. Ciekawe jest to, że każda jest innego koloru. Polecam Wam także stronę internetową

Fabryka pomysłów
Cynamonowe placuszki z jabłkiem 166

mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Schabowe sakiewki z pieczarkami 152

wiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza tym, nie są trudne, a i mniej kaloryczne ze względu na fakt, że były pieczone w piekarniku. Słyszałam także o sakiewkach z naleśników, te musiałyby równie efektownie wyglądać jak te z mięsa. Kusi mnie ta wersja! Następnym razem będę dalej kombinować, bo odkąd prowadzę bloga zrobiłam się bardziej otwarta na smaki i potrawy

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z cukinii 176

kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać, pokroić na podłużne plastry. Posypać przyprawą włoską. Patelnię (ja użyłam tej do naleśników) posmarować olejem za pomocą pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni

Fabryka pomysłów