Tatusiowie lubią dobrości, prawda? Mój lubi. Tata Tosi trochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie
Przepysznik - BLW i nie tylkoMam dla Was w zanadrzu jeszcze kilka bardzo fajnych plackowych przepisów, bo przecież placków nigdy dość! Dzisiaj odsłona kefirowa. Kefir jest bardzo fajnym w smaku przetworem
Przepysznik - BLW i nie tylkobędą się jeszcze rozpadac, oraz do momentu az wyparuje dodana woda. W razie potrzeby jabłka można dosłodzić, w zależności od upodobać i własnego smaku. Jabłka wykładac na nalesniki i składac w kopertę. Można je włozyc na chwile do piekarnika aby były gorące i lekko chrupiące. Udekorowac syropem trzcinowym oraz kandyzowanymi pomarańczami
Radość kipiąca uśmiechem.dodac do niego pół musu z porzeczek, drugą połowe zostawić do dekoracji naleśników. Jesli uważamy ze masa serowa jest za mało słodka możemy ja jeszcze dosłodzić odrobiną cukru. Nalesniki smażymy na rumiano z każdej strony na odrobinie oleju. Smarujemy masa serowa, składamy a na wierzchu dekorujemy pozostałym musem i listkami miety. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kilka słów nt. frittaty niedawno już napisaliśmy. Było to przy okazji potrawy, którą określiliśmy mianem omletu z papryką, pomidorami i mielonym mięsem , ale technicznie była to
Kulinarna Pokusasprzedaż w menu dominują mięsa, udało mi się skomponować coś z dodatków: prażony ser oraz warzywa duszone na maśle na skutek pomyłki w tłumaczeniu menu, dostałam typowy czeski naleśnik z owocami jagodowymi i śmietaną, a nie kawałek ciasta, ale było bardzo smaczne menu Budvarki Dietery cold drink The heatwave's back so today something to cold drink: water
Qlinarnie i QlinarnieWyruszyłam dzisiaj po zeszyty i przybory szkolne dla moich chłopaków. Zaczynamy klasę drugą szkoły podstawowej i klasę pierwszą gimnazjum. Nie o tym jednak miałam pisać. Przechodząc
O kuchni z uczuciemKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało
Karo in the KitchenWywodząca się z Włoch focaccia, to nic innego jak rodzaj drożdżowego chlebka z różnymi dodatkami, który głównie podawany jest jako przystawka lub przekąska (na imprezę idealna
Kraina Miodem Płynącaprzypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę
Weekendy w domu i ogrodzieprzekąskę, jeśli taką wersję wybierzecie. U mnie to danie pojawia się właśnie na śniadanie, żeby chciało się wstawać i żeby mieć energię na nadchodzący dzień. Właściwie to podwójnie czekoladowy naleśnik - bo sam smakuje czekoladą a nadzienie z nutelli uzupełnia pełnię czekoladowego szczęścia. No i daje posmak orzechów
Milion SmakówKonfitury, dżemy, galaretki, powidła, marmolady. Mogą pochwalić się mnogością zastosowań. Jak przypomnieć sobie chwile spędzone latem nad morzem? Wystarczy przygotować gofry z dżemem. Chęć na naleśnika? Smażymy i smarujemy przepysznym dżemem. Jabłecznik na szybko? Marmolada sprawi się doskonale. A w czym Wy wykorzystujecie wszystkie te przysmaki najczęściej? ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakuGeneza tego przepisu jest cokolwiek pogmatwana. Jego pierwowzór podpatrzony został ładnych już parę lat temu podczas wycieczki do Egiptu. Oczywiście z racji tego, że zawierał wieprzowinę
Kulinarna PokusaŚrodek sierpnia, za oknem +32`C a ja wolną niedzielę spędzam w kuchni. Mniej więcej tak to wczoraj wyglądało. Czy żałuję? Nigdy w życiu! Może
Słodkie Przyjemności