przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:116/356)

ANIELSKIE PRZYSMAKI - syrop różany 101

płatków róży. Ma dużo witaminy C,E,P,K i witaminy z grupy B. Bogactwo magnezu i żelaza. Syrop jest bardzo gęsty i wydajny. Można go dodawać do lodów,naleśników,pączków,herbaty oraz jako napój orzeźwiający. Taka relacja na szybko , po odpakowaniu tej paczuszki . Zapraszam na rozdanie

Magiczne Życie Marty
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 112

mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki.  My w Zielonej

Magiczne Życie Marty
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 157

pozytywnie na pracę układu trawiennego i perystaltykę jelit. Oprócz wartości prozdrowotnych wyróżniają się one wszechstronnością zastosowania. Otręby pszenne można podawać z jogurtem lub mlekiem oraz jako dodatek do omletów, naleśników czy owsianki. --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby Żytnie są bogate w błonnik pokarmowy. Zawierają również szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają

Magiczne Życie Marty
Domowa feta z oliwą 159

pomysł na wykorzystanie domowej fety która robiłam tydzień temu. Do tego aromatyczna oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki :* kostka domowej fety* szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili   Przygotowanie :Ser pokroić w kostkę. Ułożyć w słoiku, zalać oliwą tak by przykryła ser. Odstawić

Magiczne Życie Marty
Sos z boczniaków 123

który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki :* 2 łyżki masła* mała cebula* 300g boczniaków* pół litra wody bądź buliony warzywnego* 1 łyżka mąki pszennej* 1 łyżka śmietany 18%* sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie :Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone

Magiczne Życie Marty
Pavlova z lemon curd (torcik bezowy) 150

Świetnie się nadaje do pieczywa czy jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów.Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich Wypiekach.Myślę, że ten deser jest świetnym przepisem

Pora coś zjeść
Czekośliwka 110

dobry!Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-).A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika? Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką. Idealny na kanapki, do naleśników czy też do sernika (przed świętami będzie taki przepis). Ostatnie węgierki można jeszcze kupić, nawet w niskich cenach, więc czemu nie spróbować?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów

Pora coś zjeść
KONKURS - Do czego dodasz syropu Mount Caramel? 128

syropy dla kolejnej osoby oraz po 1 butelce syropu dla kolejnych 3 osób. W sumie pięciu laureatów :-).Liczymy na Waszą wyobraźnię, bo kawa z syropem czy też polanie nim naleśników to zdecydowanie za mało :-).Wszystkie dodatkowe informacje znajdziecie w regulaminieZapraszamy do udziału i życzymy smakowitych pomysłów! Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
PAPRYKOWE KLUSKI. 158

mlekoWstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy.Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko)i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzogęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady.Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ichwypłynięcia.sos paprykowy:2 duże, dojrzałe papryki czerwone1 zielona papryka puszka pomidorów w zalewiesól

W kuchni Karmel-itki
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 159

moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulaszealbo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam.W szczególności ze świeżym szczypiorkiemalbo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce.Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony

W kuchni Karmel-itki
Wykwintna Kaczka... Dziwaczka? 226

pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Porcje ciasta "kładłam" łyżką na wrzątek. Gotowałam do ich wypłynięcia. Odcedziłam.I podałam

W kuchni Karmel-itki
Ananas czy cukinia? CUKINIA ANANASOWA. 191

zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia.  Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 186

wielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycjena szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego, pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakottoczy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności!Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, którepowstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana Niezbędnego

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 182

właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką.Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki.Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkępszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy

W kuchni Karmel-itki