mlekoWstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy.Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko)i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzogęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady.Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ichwypłynięcia.sos paprykowy:2 duże, dojrzałe papryki czerwone1 zielona papryka puszka pomidorów w zalewiesól
W kuchni Karmel-itkimoim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulaszealbo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam.W szczególności ze świeżym szczypiorkiemalbo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce.Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony
W kuchni Karmel-itkipieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę z łyżeczką soli. Porcje ciasta "kładłam" łyżką na wrzątek. Gotowałam do ich wypłynięcia. Odcedziłam.I podałam
W kuchni Karmel-itkizalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia. Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwielkopolskich blogerów : Marysia, Dorota oraz Paweł, pokazywali swoje propozycjena szybkie, smaczne i zdrowe dania. Przy pomocy produktów Jana Niezbędnego, pokazali jak przyrządzić domowe tortille, łososia z pęczakottoczy też pyszne naleśniki pełnoziarniste z owocami. Same pyszności!Podczas ich pokazu, krążyłam w fartuszki Jana Niezbędnego, rozdając zainteresowanym ulotki z przepisami dań, którepowstawały na scenie oraz wręczałam małe upominki od Jana Niezbędnego
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką.Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki.Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkępszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy
W kuchni Karmel-itkisuchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym
Zgrabne Gotowaniemasa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym. Smacznego! A poniżej zdjęcia prawdziwych Amerykańskich pancakes
Zgrabne Gotowaniejuż w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix lub konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze
Blondynka Gotujesobotę wieczorem ogarnęłam się, że nie mam ani grama pieczywa na niedzielne śniadanie. Mogłabym usmażyć placuszki czy naleśniki, ale zamarzyły mi się świeże, chrupiące bułeczki. Gdy podzieliłam się tą myślą ze znajomymi na FB od razu posypały się propozycje przepisów. Wszystkie zanotowałam i będę ew. stopniowo próbować, ale kilka minut później zagniatałam ciasto na bułki z przepisu od Margarytki
Smaczna Pyzaprzepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem i robiłam naleśniki gryczane . Mąka gryczana ma specyficzny smak, który bardzo lubię. Jednak nadaje ciastu bardziej kruszącą się konsystencję więc dobrze jest łączyć ją z mąką pszenną. Tak też zrobiłam przygotowując bułeczki. ROZWIŃ
Smaczna PyzaSmak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka
Grunt to przepis!stosowany przez kobiety w ciąży Co równie istotne miód ma naprawdę wspaniały smak i doskonale nadaje się do wypieków (np. świątecznych pierniczków:), jak również do twarożku, kanapek i naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajeżyny z cukrem żelującym, zagotowałam i pogotowałam 2 minutki, włożyłam do słoiczków stawiając je do góry dnem i gotowe!Mmmm, już mi się buzia śmieje na pachnące latem naleśniki, serwowane zimową porą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasta + 1 łyżka do smażenia. Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała