gęsta, schłodzona szybko zastyga tworząc miękką lecz nie rozpływającą się i gładką powierzchnię.Jeżeli użyjemy jej ciepłej i zaraz po przygotowaniu, to można potraktować jako czekoladowy sos np. do naleśników czy deserów.I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!!* woda- 3 łyżki* cukier- 3 łyżki* masło
Kraina Miodem Płynącakasz (różnego rodzaju) można wyczarować nie tylko wyborne dania obiadowe, ale i wyśmienite desery, które znaleźć możecie na blogu: np.kluski leniwe, waniliowe naleśniki, placki twarogowe czy blok czekoladowy.Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko
Kraina Miodem Płynącazbawienny wpływ na nasze zdrowie,ale jest zwyczajnie pyszny.Duszony z cebulką i czosnkiem jest świetnym uzupełnieniem każdego drugiego dania.Jarmuż podobnie jak szpinak może być smakowitym farszem np. naleśników.Patrz przepis tutaj.JARMUŻ DUSZONY Z CEBULĄ I CZOSNKIEM:Składniki:1 kg jarmużu cebulaczosnekpieprz,sólocet winny i cukier do smaku/opcjonalnieokoło 2 łyżek uprażonych płatków owsianych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mineralne.Dodatkowo czesc maki mozemy zastapic otrebami.Wtedy ciasto nabierze juz innego charakteru ,bedzie wyraznie "razowe" w smaku ,a drobinki otrab beda wyczuwalne podczas jedzenia.Moje sa bez dodatku otrab. Skladniki na nalesniki: ^2 szklanki maki orkiszowej pelnoziarnistej lub pszennej ^1 szklanka mleka i troche (okolo 300ml) ^1szklanka wody mineralnej ^2 jajka ^sol,pol lyzeczki ^lyzka oleju Nie ma tu potrzeby uzywania miksera.Do(...)przestudzonych ziemniakow,dodac twarog,cebulke i przyprawy.Polaczymc,wyrabiajac na gladka mase,najlepiej to zrobic po prostu reka. Rozgrzana patenie przy pomocy pedzla smarowac maslem klarowanym i smazc kolejo nalesniki,do wyczerpania ciasta. Smarowac przygotowanym farszem.Skladac w koperty.Ukladac po 4-ry na patelni i przysmazyc na chrupiaco.Do tego zimny kefir,pycha!Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potas,sod i wapn.Najwieksze znaczenie ma ma tu magnez,bo gryka zawiera go naprawde sporo,a znaczna ilosc blonnika,zadowoli wszystkich dbajacych o linie. Zapraszam do przepisu. Skladniki na nalesniki: 1 szklanka maki gryczanej 1/2 szklanki maki pszennej 550 1 jajko L 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej(...)C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic. Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego. Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisłodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć
Słodko-Słony Świat Ilonynakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu
Świat Domowej Kuchnipudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier
Ostra na Słodkopracy kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny z pesto – przyznaję m był to mój wynalazek! Udany wynalazek , który na stałe zagości
Ostra na SłodkoWszelkiego rodzaju naleśniki , racuszki , pancakes jak wiecie uwielbiam i to chyba one goszczą u mnie najczęściej na stole! ( pomijając oczywiście słodkości ;) ).Dziś mam dla Was kolejne rewelacyjny przepis na tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego
Ostra na Słodkolata starszego brata Bartosza4. Mam 1 psa i 2 koty5. Jestem cukroholikiem – codziennie!!! muszę dzióbnąć coś słodkiego ;)7. Przez wiele lat nosiłam blond irokeza.8. Kocham naleśniki i jem je kilka razy w tygodniu!9. Jak byłam młoda byłam skeatem , chodziłam w spodniach z krokiem w kolanach i szerokich bluzach.10. Miałam kolczyk w nosie , brwi , nad wargą ,w pępku , kilka
Ostra na Słodkosamymi słodyczami Sylwia żyje ;)Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;)Tym razem postawiłam na wersję przywodzącą na myśl meksykańskie przysmaki.Ostatnio miałam okazję wypróbować fasolkę adzuki i to ona była prowodyrem do tego dania.Fasolka adzuki jest bardzo popularna w kuchni chińskiej i japońskiej , a jej druga nazwa
Ostra na SłodkoKolejny niesamowicie smaczny przepis dla mięsożerców ( tak , u mnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ).Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne!Chrupiąca panierka ukrywa w sobie
Ostra na Słodkowiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko słodkości i naleśników , ale i wszelkiego rodzaju kasz!Kasza gryczana , jęczmienna , kuskus , kukurydziana i jaglana nie mają przede mną tajemnic.Bardzo często ( i z przyjemnością! ) wykorzystuję je w swojej kuchni.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami.Świetnie doprawione , usmażone na masełku
Ostra na Słodko