przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:91/356)

Domowy krem toffi 141

najpierw poskładać. Inwencja twórcza ruszyła do boju... Aż się sama boję, co z tego wyniknie... :) Krem toffi. Lub jak kto woli - karmelowy. Obłędnie pyszny. przydatny do wszystkiego - do owsianki, naleśników, ciastek czy - jak w moim przypadku - do wyjadania go łyżeczką prosto ze słoika.  Już druga porcja właśnie się skończyła... Trzeba pisać coś więcej? :) A do czego go jeszcze

My simple kitchen
998. Ryżowe eksperymenty & Kilka pomysłów na ... 197

coś takiego, taki jakby cykl? dom. tortilla z czerwoną soczewicą w pomidorach, podsmażonymi na maśle ziemniaczkami, kukurydzą i pieczonym indykiem  pasta z pieczonego i wędzonego łososia  żytnie naleśniki z pastą z czerwonej soczewicy (czerwona soczewica, pomidory z puszki, cebula, koncentrat) ryż z mleczkiem kokosowym; z groszkiem i fasolką  lody banan-ricotta, z truskawkami  dom. tortilla

More food, love and dreams
Ciasteczka owsiano truskawkowe bez mąki i cukru 135

pieczenia i piec ok 15 minut, należy poczekać aż ciasteczka ostygną, ponieważ gorące nie zdejmą się z papieru tylko się do niego przykleją, po ostygnięciu ściągałam je łopatką do naleśników

zdrowa vege kuchnia
Szybki dżem truskawkowy 139

mieszać bez końca, czasami proces ten trwa nawet kilka godziny. Ja skróciłam ten czas do godziny. Dżem polecam wszystkim miłośnikom dżemów gładkich i luźniejszej konsystencji, świetnie nada się do naleśników i deserów. Smak truskawki zimą na tościku ...mmm bezcenny .   Składniki: 1,5 truskawek 70 dag cukru sok 1/2 cytryny Truskawki umyć, obsuszyć wrzuć na najlepiej na patelnie

Delicious Titbits
ZAPIEKANKA SEROWA ( z twarogu ) Z KASZĄ JAGLANĄ I OWOCAMI 239

już wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym

Ostra na Słodko
Najzdrowsza domowa nutella 146

orzechy siekamy i wszystko razem wraz z kakaem łączymy w kremową masę przy użyciu blendera. Przechowujemy w lodówce kilka dni. Jest pyszny w połączeniu zarówno z pieczywem jak i naleśnikami! Dzieci będą zachwycone i nieświadome tego, że jedzą owoce a rodzice spokojniejsi   o ich zdrowie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów! 122

zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się również do gofrów czy też naleśników! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * cukier – 200 g * cukier waniliowy – 50 g * woda – 50 ml * masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 30% – 200 ml SPOSÓB

Ostra na Słodko
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z kwiatkiem 157

właśnie zaczęła się magia. Ta trudna do sprecyzowania nuta nadaje dżemowi wyjątkowego charakteru i nie pozwala się wręcz oderwać od słoiczka. Zajadam go z przyjemnością na kanapkach, w naleśnikach, rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, gdy truskawki będą już tylko wspomnieniem... Polecam Wam ogromnie! Dżem truskawkowo-rabarbarowy z hibiskusem Składniki: (na 7 słoiczków) 2 kg truskawek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa nutella z jabłkami do słoików 135

znam osoby, która by choć trochę nie lubiła czekolady :) Dziś przepis na domową nutellę z dodatkiem jabłek ! idealna do kanapek, naleśników, deserów... Składniki: 2 kg jabłek 60 dag cukru 3 cukry waniliowe 2 budynie czekoladowe 10 dag kakao 10 dag orzechów włoskich 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Wykonanie: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, orzechy zmielić lub drobno

Tradycyjna Kuchnia
Bliny gryczano – pszenne 111

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. W Polsce również znane są w niektórych regionach. Są to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje jednak także wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru ( bliny podlaskie ) Składniki: 3 ½ szklanki mąki gryczanej 1 ½ szklanki mąki

Tradycyjna Kuchnia
Pancakes gryczane 91

Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne polskie, jak i typowo amerykańskie pancakes'y. Dziś jednak proponuję podanie ich w nieco odmiennej formie - z mąką gryczaną. Wyszły pyszne!  Składniki: 20 dag mąki gryczanej, 300 ml piwa, 2 jaja, sól, olej do smażenia. Składniki na sos owocowy: ½ kg jagód (mogą być mrożone) 5 dag cukru ½ litra mleka 1 łyżka masła

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z dyni z bananem 125

konfitura idealnie pasuje do naleśników, ciast i innych deserów. Polecam! Składniki: ½ kg dyni 30 dag dojrzałych bananów ½ szklanki cukru Sok z ½ cytryny Wykonanie: Dynię obrać, pokroić do garnka i gotować przez 15 minut do miękkości. Następnie wrzucić pokrojone banany do ugotowanej dyni z cukrem. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki marchewkowe na Walentynki 110

Orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąka, orzechami, jajami, miodem i mlekiem. Wymieszać składniki, pokropić sokiem z cytryny, smażyć naleśniki,  następnie wycinać foremką serduszka.  Po czym przygotować polewę,  wymieszać miód z orzechami i polewać placuszki serduszkowce składając po kilka

Tradycyjna Kuchnia
Syrop śliwkowy light 104

wody tworzy się gęsty sok, który oczywiście później wyparuje, ja odlałam trochę zanim całkowicie zniknął i tak mam pyszny, (na dodatek bez dodatku cukry) syrop np. do polewania naleśników i pancakes ;D SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wypasiony omlet ;) 136

wiejskim szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelnie paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) szybko wykładamy na omlet paprykę, pieczarki, szynkę smażymy omlet na małym ogniu przez około 5 minut (tylko na jednej stronie) następnie przykrywamy patelnię pokrywką (żeby góra omletu nam się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość