przyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!)Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna. Naprawdę smaczna
Kraina Miodem Płynącaajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek
Kraina Miodem Płynącajeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwaprzykład mnie). Moim zdaniem to najlepsze śledzie. Mogą stać w lodówce kilka dni – przegryzione smakują nawet lepiej. Idealne zarówno na Święta, jak również jako codzienna przekąska do chleba.Śledzie po kaszubsku:5 filetów śledzi solonych – matjasów (ok. 500 g)6 suszonych śliwek1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego4-5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego3 łyżki keczupu1-2 łyżki białego octu
Poezja smakupołowy cytryny.Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym posypujemy po całości.Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe.SMACZNEGO.CMOKale dobre! MNIAM
Pasje JolkiPolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko
zielonacukinkaminut.Upieczone studzimy na kratce .Jeszcze cieple sa najsmaczniejsze.Te ktorych nie zjemy wkladam do papierowej torebki i zamrazam.Na szybko mozna rozmrozic w mikrofali lub wykorzystac akurat nagrzany,np.po pieczeniu chleba piekarnik.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis jest wiekowy i tak samo na nowo zachwyca kazdej wiosny.Takiej ilosci szczypiorku nie da sie zjesc w zadnej innej kombinacji salatkowej.Idealna na kolacje pyszna z pajda chrupiacego chleba lub swieza bagietka.Skladnik na 3 porcje:3 jajkapeczek rzodkiewekpeczek szczypiorku2 lyzki majonezu lub smietany lub jogurtusol,pieprz do smakuWykonanie:Jajka ugotowac na twardo.Ostudzic,pokroic w kostke.Rzodkiewki przekroic na pol ,nastepnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow.Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana jest tez przy jego uzyciu nalewka zwana kordialem.Przygotowanie lubczyku do zamrazania :Najlepszym czasem na zbior lisci i lodyg jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz.Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej smakuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jablka.Goraca marmolada wypelnic przygotowane,wyparzone sloiczki.Zakrecic i gotowe.Uzywac do przekladania ciast,tortow,rogalikow.Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku.W ten sposob przygotowana marmolada nie specjalnie nada sie jako smarowidlo do chleba,chyba ze zblendujemy ja na gladka mase.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zeszklic cebule. Dodac krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc.Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka.Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut.Zmiksowac blenderem na gladki krem.Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie w gruba kostke.Delikatnie opruszyc pieprzem cayenne i podsmazyc na patelni.Wylac zupe do miseczek,posypac natka pietruszki i przybrac grzankami.Zycze smacznego!1 porcja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki na 6 bulek :318 g maki 550185 g wody5,5 g soli1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchenne.Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki na 5 duzych gofrow:maka chlebowa przesiana-115gciepla woda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia i sledzia w pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki.Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!