jabłkiem?O ile z racuchami uporaliśmy się na miejscu, tak zupy cebulowej doczekałam się dopiero dzisiaj :)Ale przynajmniej mogę powiedzieć, że grzanki wiślańskie, bo zrobione z resztek razowego chleba, który wrócił z nami z wycieczki.Ta zupa jest niewiarygodnie prosta w wykonaniu.Czytaj więcej
bistro mamasię nie chce nosa za drzwi wystawiać. Odganiam myśli o bułkach, a tu patrzę... dzień wcześniej dostałam od znajomej kilka broszurek, a w nich m.in. "Domowy wyrób chleba".Zaczynam czytać, ale wszędzie co najmniej pół kilo mąki... A ja przecież nie chcę bułek dla sztabu wojska, tylko dwie do mojej misji... no dobra cztery, bo takie świeżutkie dwie
bistro mamaGooey Cheese Bread",czyli "kwitnący ciągnący się chlebek z cebulą",do własnej wersji którego dodałam czosnek i masło :)Jak widać na zdjęciach - testowałam dwukrotnie :)Raz z chlebem pszenno-razowym, a drugi raz z bułkami i muszę przyznać, że do bułek pszennych/zwłaszcza własnego wypieku ;)/zestaw: "ser, czosnek, szczypiorek" pasuje o wiele bardziej.Chleb był dodatkiem
bistro mamachwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę...... gdyby nie ta jedna minuta z nią oko w oko, sam na sam :)Czytaj więcej
bistro mamasobie równych. W moim prywatnym rankingu, oczywiście. Kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Z dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej
bistro mamaKuchenną wagę kupiłam dopiero wtedy, jak pojawiły się na blogu pierwsze komentarze z prośbą o dokładniejsze proporcje w przepisach. I muszę przyznać, że teraz używam jej
bistro mamaPowrót do szkoły...Jak zacząć dzień? Może od jajecznicy podanej ze świeżym żytnim chlebem posmarowanym masłem i z plastrami pomidora? Tak, to jedna z najprostszych i najlepszych śniadaniowych opcji, jeśli akurat mamy ochotę na coś w wersji wytrawnej. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość na długo :)I pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :D~ Najprostsza jajecznica ~Składniki
Kuchenny Skrawek Niebamłynie kupiłam dużą porcje otrąb pszennych i oprócz dodawania ich do chleba, dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników. Smak Kuchni obdarował mnie piękną patelnią do naleśników, więc postanowiłam ją wypróbować. Świetna jakoś, a co najważniejsze naleśniki można piec bez użycia tłuszczu. Składniki na ciasto naleśnikowe:1 szklanka mleka2 jaja1 szklanka mąki pszennej1 szklanka otrębów pszennych 2-3 łyżki
Apetyczna babeczkastopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych, suszonych moreli.Lubię takie proste ciasta (bo to raczej ciasto niż chleb jest ), dlatego bardzo mi smakowało. Nie było zbyt słodkie, a potrzebowałam coś takiego do herbaty, ozdobiłam je polewą czekoladową, ale to już mój kaprys :) i chlebka wyszło male
Proste PotrawyzłSKŁADNIKI na gulasz:500 g mięsa wołowego na gulasz1 marchewka1 pietruszka1/2 selera naciowego1/2 pora3 cebule białe2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej4 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego2 cienkie kromki chleba razowego120 ml sosu Jack Daniel's BBQ Full Flavor Smokeyoliwasól, pieprz czarny3 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE gulaszu:Mięso na gulasz starannie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy
kulinarnyJaalbo możemy danie przerobić na zupę, albo na treściwą potrawkę.Składniki:300ml piwa 1,5l rosołu250g cienkiej kiełbasy1 cebula2 ząbki czosnku 200g kiszonej kapustypół bagietki paryskiej + 5 kromek ciemnego chleba wiejskiego200g śmietany 18%2 łyżki suszonego majerankupieprz i sólSposób przygotowania:Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć
W kuchni wieczoremPrzedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek.Składniki:panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka chilli pieprz cayenne2 łyżeczki soli1
W kuchni wieczoremzdjęciu na górze widzicie zakwas trzeciego dnia o 19. Zaczyna pracować. Przez kolejne dni już dużo się nie zmieni. Będzie nabierać siły. Po 5 dniach można piec pierwszy chleb. Zawsze należy zostawić trochę zakwasu i go dokarmić. Można przechowywać w lodówce, dokarmiając co 5 dni. W lodówce, ze względu na temperaturę zakwas "je" świeżą mąkę wolniej, stąd brak konieczności dokarmiania
W kuchni wieczoremnależę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika z owocamiSkładniki:6 żółtek3/4 szklanki cukru pudru200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka z pomarańczycukier
W kuchni wieczoremprzetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego możemy używać jak konfitury - do chleba lub na tosty. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać
W kuchni wieczorem