przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:626/867)

Domowy makaron z kurkami 297

nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron

OstryKęs
Domowa mielonka prasowana z galaretką 278

kąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości

OstryKęs
Chlebki naan 140

Chlebki naan (tradycyjny chleb w kuchni indyjskiej, najczęściej wypiekany w piecu tandoor) pokochałam tego samego dnia co kurczaka tikka masala . Dodatkowo świeżo zrobione, jeszcze gorące są cudowne z masłem czosnkowym lub pesto. W domowych warunkach można go jednak przygotować w zwykłym piekarnik. Aby były bardziej wilgotne (po wystudzeniu tak nie twardnieją) można wstawić do piekarnika brytfankę z wodą. Nowy post

Wypieki i Rumieńce
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 498

rondlu z taką ilością tłuszczu, która umożliwi nie stykanie się ich z dnem - temperaturę oleju sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego (powinna wynosić około 170 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba, jeśli od razu wypływa, a wokół pojawiają się bąbelki, można zacząć smażenie - wrzucać pączki w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej

Smakołyki Bereniki
Kanapka na drugie śniadanie 186

potrafi na długo załatac dziurę w brzuchu, szczególnie jeśli się jest w biegu! Ja od rana w biegu! Zamiast niezdrowych snacków i przekąsek badziewiem nadzianych- oto kanpka! Składniki -kroma chleba razowego,piekłam sama -roszponka -ser topiony z grzybami  LACTIMA -cebulki marynowane u mnie Ole! -jakaś wędzona rybka -Słoneczne Pola od  Ziarenkowo Posmaruj kromę serkiem topionym, dodaj od serca

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa serowa z mielonym mięsem i pieczarkami 282

Zupa jest bardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone

IMPRESJA SMAKU
Pikantna pasta z awokado 154

aromatycznym czosnkiem, kurkumą z chili- dla pikanterii, a przede wszystkim dla zdrowia! Szybka i prosta w przygotowaniu- jak to z pastami bywa :)  Fantastyczna alternatywa dla wędlin na kromce chleba i bardzo, baaardzo zdrowa, bo oprócz korzyści zdrowotnych dla naszego mózgu, serca, oczu i płodu, to posiada również właściwości antyrakowe- ważne dla Panów (pomaga chronić przed rakiem prostaty), oraz ogółem

Kraina Miodem Płynąca
drobiowe mielone nadziane ćwikłą i z kaszą gryczaną na obiad... 237

drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem i pieczarkami 205

jezeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Mięso posiekać nożem lub w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na oliwie z masłem. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać.Pieczarki umyć osuszyć

Stare Gary
Wykwintne kanapki 200

kaszą jaglaną i pasztet meksykański  Primavika sycylijska sałatka di sig. Gina nr. 2 pietruszka/natka i bazylia/liście pieprz herbata classic jagoda   BiFix Posmaruj pasztetem lub paprykarzem kromki chleba.  Na wierzch połóż chrupiącą sycylijską sałatkę. Najpierw ja odcedz z zalewy. Pokrój w dość grube plastry ser swojski koryciński Czesławy Zarzeckiej. Dosmacz pieprzem. Na koniec listki bazylii i zielona

Z Kuchni Do Kuchni
Mała Wielka Uczta 207

mojej półce z książkami kucharskimi. Zamieszczone w książce przepisy nie są dostępne w Internecie, czy na blogu kotlet.tv.  Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają

Emcia Pichci
Leszcz pieczony 199

piekarnika , na 190 stopni, góra i dół. Piecz tak około pół godziny. Po czym wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze chwilkę w środku. Po czym wyłóż na talerz. Podawaj z chlebem, lub ziemniaczkami z piekarnika. Ryba upieczona w ten sposób i z taką kombinacją przypraw, traci „mułowaty”posmak . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 164

galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie  jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą

kgwjanczewo
Czarna porzeczka Lodzi 145

się galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania.  Smakują, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy

kgwjanczewo
Minipączki cynamonowe 403

dnem garnka - temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni, najlepiej jest smażyć pączki z użyciem termometru, jeśli go jednak nie posiadacie, stopień rozgrzania tłuszczu można sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba - jeśli niemal od razu wypływa, a wokół niej tworzą się bąbelki, można zacząć smażyć pączki - ważne jest też, by temperaturę oleju regulować w trakcie smażenia, zwłaszcza, jeśli przygotowujemy sporą ilość

Smakołyki Bereniki