przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:635/867)

pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 216

Kolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.składniki250 g wątróbki drobiowej1 jabłko typu szara reneta3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki

Stare Gary
Pieczony schab z musztardą 215

Smaczny zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam. Przepis ze strony Mniam Mniam inspirowany przepisem Neli Rubinsteinskładniki1 i 1/2 kg schabu bez kości2 cytryny1 spora cebula4 łyżki oleju3 łyżki miodu3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub zwykłej)świeżo mielony pieprzsólprzygotowanieObraną cebulę

Stare Gary
Flammkuchen z botwinką 211

blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut.Smacznego!Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Piekłam na blasze, żeby łatwiej było zsuwać placki, blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam  opcję podpiekania od góry

Stare Gary
Pasta z bobu 209

Bardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony.składnikiok 250 g ugotowanego, obranego bobu1 duży ząbek czosnkuoliwa z oliwek1 łyzka tartego parmezanugarść listków miętysól, pieprzsok

Stare Gary
Pasta z makreli z papryką 206

Dosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam!składniki1 makrela wędzona,  bez skóry i ości3 łyżki majonezu1 cebula1 łyżeczka płatków chili1 łyżka pasty pomidorowej1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika)pęczek koperkuSól, pieprzprzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski

Stare Gary
Pasta jajeczna na śniadanie 212

Brak pomysłu na coś do śniadaniowego chleba? Pasta z jaja jest w sam raz. Ta jest wyjątkowo prosta i szybka do zrobienia. Składników jest mało,  dodałam trochę kurkumy żeby kolor był ładniejszy i smak nieco ostrzejszy. Smacznego!składniki2 jajka1 łyżeczka kurkumy2 łyżki szczypiorku1 łyżeczka musztardy 1 łyżka kaparów3 łyżeczki majonezusól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko

Stare Gary
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 386

Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki

Stare Gary
Pikantny burger wołowy 216

popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem.  Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego

Stare Gary
Uszka do barszczu 240

surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć

Stare Gary
Pasta ze słonecznika i rukoli 226

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera

Kraina Miodem Płynąca
Domowy paprykarz 209

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację?Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela

Kraina Miodem Płynąca
Powidła śliwkowe z czekoladą 202

dzięki dodatkowi  kakao), bo te z czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :)* śliwki- 2 kg* cukier- 3/4 szklanki** czekolada- 100 g*** kakao- 2 łyżkiPracę nad powidłami

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka nie po bretońsku ;) 191

dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola

Kraina Miodem Płynąca
Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 225

przyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!)Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna. Naprawdę smaczna

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 180

ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki.Jakkolwiek

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania