Rozpoczął się sezon ogórkowy. A to kojarzy mi się z wakacjami, słońcem, plażą i...chlebem z masłem i ogórkiem małosolnym :) Zauważyliście, że taka kanapka na plaży smakuje niebiańsko? Kiedy byłam dzieckiem, to taki prowiant był obowiązkowy podczas wypadów nad wodę. Kiedyś nie było tylu budek z hot-dogami czy małych restauracji blisko plaży. Plażowicze przyjeżdżali z koszami wypełnionymi jedzeniem, które
Codzienna kuchnia niecodziennasłupki wędzona słonina - w ilości około 2 łyżek,3 topione serki - ulubione, mogą być różne,sól do smaku,pieprz, ostra papryka - według gustu.Grzanki:pszenne pieczywo - bułka lub chleb tostowy.Słoninę wytapiamy na niezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki kroimy w kostkę
Codzienna kuchnia niecodziennawlać do zupy, i zagotować.Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego,który opiekłam na patelni i posypałam utartym seremSmacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę > KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagóry dnem. Ja jednak nie ryzykuję :) wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do temperatury 110-120 stopni i pozostawiam je tam na około 20-25 minut.Świeży, własnej roboty chleb to wspaniałe towarzystwo dla takie dżemu :) smakuje nawet bez masła :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawziąć w ręce, rozwijamy z gazy (lub ściereczki), a zawijamy w folię spożywczą. W niej powinna dokładnie wystygnąć. (Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję do naszej wspólnej akcji Odchudzamy nasze dania. Po świętach chyba będziemy musieli przypomnieć sobie przynajmniej kilka z przepisów
Codzienna kuchnia niecodziennasłodką i ostrą papryką. Zagotować.Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Jako dodatek można podać chrupiącą bułkę lub pajdę pachnącego chleba, ja jednak pokusiłam się o chrupki chlebek.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaoddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie ich do panierek
Codzienna kuchnia niecodziennaŻaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych - powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję. A co zawierają te kupione? Nie wiem. Wy też nie wiecie. Po co w takim razie
Codzienna kuchnia niecodziennatylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie >TAM<. Przejrzyjcie również inne przepisy Karoliny, ja wiem
Codzienna kuchnia niecodziennadelikatnych. Jest intensywna w smaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna na nadchodzące chłody, gdyż mocniej doprawiona świetnie potrafi rozgrzać. Polecam do niej pajdę świeżego chleba lub chrupiącą bułką :)W tym miesiącu w naszej wspólnej akcji oprócz mnie wzięły udział:MartaMonikaMagdaIwonaJustynaZajrzyjcie do nich, na pewno przygotowały jeszcze smaczniejsze potrawy :)oba banery autorstwa Magdy :)Smacznej
Codzienna kuchnia niecodziennawraz ze świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody.Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie jest smak z dzieciństwa :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawoda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich
WojnaNaSmaki.plDomowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g). Pasteryzacja
Smaczne Zdrowe