możemy się zdecydować, czy bardziej smakuje nam na gorąco (tyle co usmażony bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto z patelni), czy na zimno. Tak czy tak, na chlebie czy jako fondue, a może po prostu jedzony łyżeczką (tak, zdarza nam się) jest po prostu przepyszny. I nie ważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze
Wypisz WymalujJest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego
Wypisz Wymalujkarob i cukier trzcinowy = rewelacja).To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku. KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy/:"występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny
Wypisz Wymalujhitem. Dwa rodzaje sera, suszone pomidory i kiełbaski na chrupiącej bułce - po prostu wielka pycha ! Można wykorzystać bułki nie pierwszej świeżości dzięki czemu nie zmarnują się. Z niezbyt świeżego chleba można też zrobić dużą, pyszną zapiekankę ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka części i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć pesto i rozprowadzić
Moje domowe kucharzeniełyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto
Kulinarne przygody GatitySkładniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka
Walijskie PichcenieForszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele
Walijskie PichcenieSmalec wkroczył na salony! :-) jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć. Zapomnijmy więc na moment o kaloriach :-)Składniki:60dkg słoniny2 kiełbasy wiejskie1 cebulapieprz ziołowymajeranekWykonanie:Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka
Walijskie PichcenieRobicie domową bułkę tartą? Ja nigdy nie kupuję tej sklepowej... nie mamy tak naprawdę gwarancji co oprócz chleba (bo na bułkę to proszę nie liczyć) zostało tam zmielone. Tak więc kiedy tylko mam przecenione bułki w sklepie - kupuję, suszę w piekarniku, mielę w maszynce do mięsa i apetyczna, domowa bułka tarta gotowa! Oczywiście można taka wysuszoną bułkę zetrzeć równie
Walijskie Pichceniezasmażaną. Bardzo smaczna, chrupiąca, nie rozgotowana. Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż oczywiście można ją też zjeść samą lub z kromką chleba...Składniki:1 średnia główka młodej kapustyok 200 g boczku wędzonego (jak najchudszy)sól, pieprzmała młoda cebulkaodrobina cukrukilka kropel octu winnegotłuszcz wytopiony z boczku dużo świeżego koperkuWykonanie:Kapustę obieramy
Walijskie PichcenieKapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe. a, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało
Walijskie PichcenieTuńczyk z puszki sam w sobie ma, jak ja to określam - tępy smak :-) i nie ukrywam, że chociaż jest zdrowy i niskokaloryczny - nie mogłabym jeść go
Walijskie Pichcenienami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany przepis na bigos, z ulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej
Walijskie Pichcenieniejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówkimajeranekostra papryka2 cebulesuszone grzyby150g pieczarekolej Zalewa: 3 łyżki magi
Walijskie Pichcenie