przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:651/867)

DOMOWY PAPRYKARZ 275

domowego paprykarza.  Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem  będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 223

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano

Kulinarny karnet Christophera
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 254

talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta. Zakryłam pozostałą częścią omleta (UWAGA! gorące) Wstawiłam na kolejną minutę.Do tego kromka chleba z masełkiem. I kawusia. Mniamm! Nie zwykłam podwójnie śniadać.  Ale z miłą chęcią w ciągu całodziennej gonitwy za Gizmolem. Między jedną pieluchą, a drugą siorpnęłabym sobie drinkola w postaci cynamonowego

bastalena
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 161

muszę się nieźle nagimnastykować, aby on i jego brzuszek byli szczęśliwi! Dlatego na wieczór wymyśliłam pyszną zupę gulaszowo-meksykańską, z przewagą Meksyku ;) teraz pomyślałam, że idealnie (zamiast chleba) sprawdziłyby się chipsy Nachosy, ale wykorzystam to następnym razem ;) Składniki : 300g mięsa wołowego 400ml bulionu ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów

Kitchens Alphabet
P... Pierogi! (i polska impreza!) 203

nogach i miałam 20minut na prysznic i przygotowanie przekąsek, miny gości naprawdę wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie

Kitchens Alphabet
Rogale "marcińskie" 237

drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć.[ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 141

być wołowiną na gulasz.   Ale nastawienie nie zmieniło się.  Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz

Malinowe Pocałunki
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 340

Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach  Europy Środkowej i Wschodniej.  Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem.  Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk.  Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie

Malinowe Pocałunki
Carpaccio z dojrzewającej słoniny. 266

boki, jak i górę. Zamykamy pojemnik i odkładamy na ok 2 tyg w chłodne miejsce. Słonina jest gotowa kiedy odkrojony plasterek jest przeźroczysty.U nas w domu jedzona do chleba, jako swojskie carpaccio z piórkami cebuli i okraszone octem. Idealna do % wody. Ten kto zna jej smak wie, że to jest tak dobre, że za bardzo słoniny reklamować nie trzeba

Malinowe Pocałunki
Kanapkowa pasta z kabanosów. 226

Naprawdę fajne połączenie smaków. Aromatyczne kabanosy, ostry chrzan, szczypiorek... U mnie bardzo lubiana przez domowników. Pałaszowana z ciemnym chlebem pełnym pestek słonecznika  (naszym ulubionym). Cóż więcej pisać? Składniki: ok 120 g kabanosów   2 łyżeczki białego chrzanu  2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej np. Kamis  pęczek szczypiorku Wykonanie: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy

Malinowe Pocałunki
Warzywna zupa z soczewicą 223

smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie zamiast śmietany możemy dodać 1/4 szklanki mleka do zabielenia. Przed podaniem, danie posypujemy zieleniną, np szczypiorkiem. Osobiście większość zup jem z chlebem :) Z tym daniem fajnie komponuje się ciabata domowego wypieku. Smacznego

Taste Of My Day
Madera - Camara de Lobos 201

miasta Fot. XVI wieczny kościół Igreja de Sao Sebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami

Taste Of My Day
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 198

doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni

Taste Of My Day
Zakwas żytni 178

dokarmienia zakwas zwiększy swoją objętość :) Zaczyna pachnieć lekko kwaskowo. Dzień piąty Godzina 20:00 Ostatni raz dokarmiamy zakwas i po kolejnych 12 godzinach możemy na nim upiec pierwszy chleb. Zakwas na początku będzie miał szarobury kolor, ale z dnia na dzień będzie nabierał beżowej barwy i będzie pachnieć kwaskowato. Będzie zwiększał swoją objętość. Co dalej z zakwasem? A no ostatniego

Delicious Titbits
Sałatka rybna z jajkiem 348

Same ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka

Ala piecze i gotuje