Dzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam
Kulinarne przygody Gatityupieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym i oryginalnym dodatkiem
Kulinarne przygody Gatitymielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową
Kulinarne przygody Gatityrozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Jelita zalewamy letnią wodą i moczymy je przez 2 godziny, wymieniając wodę dwukrotnie. Następnie napełniamy masą oczyszczone
Kulinarne przygody GatityMarghe Marzena Zacisza kuchennego Paulina z Buszującej w kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wisła z Zapachu chleba Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika Monika z Niezapomnianych smaków Monika z Pin up cooking looking
Kulinarne przygody Gatityszparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed
Kulinarne przygody Gatitypełni ! A jak grill, to wiadomo, że będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest hitem kulinarnym każdej imprezy ! Masło czosnkowo-ziołowe Składniki
Kulinarne przygody Gatitygarści świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem
Kulinarne przygody GatityKuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia
Kulinarne przygody Gatityfarsz: 100 g sera feta 3 garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem
Kulinarne przygody Gatityrobić na bieżąco, albo zawekować w słoikach, żeby pozostała z nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego
Kulinarne przygody Gatitypodpatrzyłam na blogu Bei. Jej receptura (oryginał pochodzi z książki Rustic Italian Food, chyba muszę przyjrzeć się tej książce) sprawdziła się doskonale!Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu chlebów itd, ale okazało się, że przygotowanie zaczynu to wcale nie taka trudna sprawa - wystarczy wymieszać mąkę, wodę i odrobinę drożdży, zostawić w temperaturze pokojowej, a magia zadzieje się sama :) Dodatkowo
Chilli Czosnek i Oliwaśniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże.Składniki:kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka)2 jajka1/3 szklanki mleka1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonuskórka z pomarańczy - opcjonalnie2 łyżki masładodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim talerzu wymieszać jaja z mlekiem, cukrem, cynamonem
wyzwania kuchennenajlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBył chleb z musztardą,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware.. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody
Moje domowe kucharzenie