przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:668/867)

Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 174

ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego

Moje domowe kucharzenie
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 242

które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mówimy Steinpilz- kamienne grzyby, w Holandii -eekhoorntjesbrood-chleb wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty

Smaki Edyty
Bruschetty z bakłażanem 243

Grzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki:2 średnie

wyzwania kuchenne
Bruschetty z pomidorkami i bazylią 188

Składniki:12 pomidorków koktajlowych2 garście listków bazyliioliwa z oliwekocet z białego winna1 ząbek czosnkusól, pieprz3 kromki chlebaPomidorki pokroić na małe kawałki, bazylię posiekać. Czosnek obrać i

wyzwania kuchenne
Zupa rybna z pomidorami 250

Rozgrzewająca, mało skomplikowana zupa z filetów rybnych i włoszczyzny. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki wzbogaca jej smak. Pyszna z każdym rodzajem ryby i łatwa w przygotowaniu

wyzwania kuchenne
Zupa z owoców morza 192

morza i po minucie wlać wino. Całość przemieszać i gotować około 15 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki i ewentualnie doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami lub chrupiącym chlebem

wyzwania kuchenne
Chlebki Naan z czarnuszką 217

Tradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki na 16 sztuk:1 jajko200 ml mleka400-450 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżka soli2 łyżki olejuczarnuszkaPiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę

wyzwania kuchenne
Pasta z rzodkiewką i imbirem 213

Smaczna pasta z białego sera, rzodkiewki i szczypiorku - idealna do chleba lub krakersów.Składniki:250 g twarogu10 rzodkiewekpęczek szczypiorku3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany2-3 łyżeczki startego świeżego imbiru2-3 łyżeczki chrzanusól, pieprzRzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. W miseczce rozdrobnić ser i wymieszać z rzodkiewką i szczypiorkiem, dodać jogurt, imbir i chrzan. Wymieszać i doprawić do smaku

wyzwania kuchenne
Współpraca z firmą Skworcu 213

kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.  Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny

Słodkości i nie tylko
Beakfasty i to(a)sty 185

takie nijakie. A może w tostach właśnie o to chodzi? Im prościej, tym bardziej tostowo. Pierwsza, zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce chleba ułożyłam kolejno: ser, suszone pomidory, salami, cebulę, ser. Całość zapiekłam do rozpuszczenia sera. Podałam z bazyliowym pesto.Kawą z mlekiem.Prawie do łóżka ;) Ciągle się staram wspiąć na Misiowy poziom

bastalena
Sezon na... #1 Botwinka. Ni w pięć, ni w dziewięć 199

skoro jestem w ciąży, to chyba mogę fantazjować do woli. pęczek botwinki1 marchew2 małe białe kiełbaskipęczek koperkuocet, sól, pieprz, cukier do smakuziele angielskie, liść laurowyjogurt do zaprawienia2 kromki chleba tostowegoBiałą kiełbasę zagotowałam w 1,5l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Botwinkę, marchew opłukałam i pokroiłam. Ugotowaną kiełbasę wyjęłam, a w jej miejsce wrzuciłam warzywa, które gotowałam

bastalena
1458.Waga kuchenna Beurer 168

wiem jak Wy ale ja w kuchni bez wagi obejść się nie mogę..Przygotowując posiłki z mięsa itp nigdy nie ważę mięsa, ale już przy wypieku np.ciast czy chleba waga jest potrzebna...Moja stara waga odmówiła mi posłuszeństwa..nawet po wymianie baterii pokazywała o 10, 20 a czasem o 30 dkg mniej niż w rzeczywistości. Teraz mam nową wagę, również

Moje domowe kucharzenie
1482. Słodka pizza z owocami 242

górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego

Moje domowe kucharzenie
1513. Zestaw foremek Zenker -test 180

bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie.. Tarta biszkoptowa z jabłkami Kinder pingui Przekładaniec jabłkowy Tarta wytrawna Babka z kisieli Chleb z  musu dyni

Moje domowe kucharzenie