schabu hummusa , który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty rzodkiewki ciemnego chleba z ziarnami pieprzu soli (opcjonalnie, według mnie ta przyprawa jest już niepotrzebna) Smacznego
Przepisy AleksandryUwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem, ale troszkę zabawy jest z "poszóstnym" zaplataniem. Jeżeli ktoś nie chce tracić czasu, to zawsze można zapleść ją w zwykły warkocz. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandryprzeciśnięte przez praskę pieprz sól odrobina oliwy (opcjonalnie, jeżeli chcemy, aby masło było bardziej płynne) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. 2. Takim masłem można smarować chleb przed zrobieniem z nich grzanek lub małe kosteczki masła serwować na gorącym mięsie, aby dodać mu smaku. Smacznego
Przepisy AleksandryKiedy jestem w Polsce i idziemy do restauracji wprost nie mogę doczekać się momentu, kiedy na stole pojawi się aromatyczny smalczyk przy akompaniamencie świeżego chleba i ogórków. Właściwe na tym jednym daniu mogłaby się skończyć moja kolacja. Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną
Przepisy Aleksandrygorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, z chlebem, lub samą. Jest doskonała na obiad czy przekąskę, a nawet na śniadanie. Tak, tak, ja swoją rybkę zrobiłam wczoraj, a dziś zjedliśmy część na śniadanie. Myślę, że resztę spałaszujemy
Ratunku obiadczosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę smarujemy olejem/oliwą i opalamy nad kuchenką gazową lub pieczemy w piekarniku, aż skórka zrobi się lekko zwęglona, a następnie
Ratunku obiadboczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona,ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz małe opakowanie
Ratunku obiadkurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek
Ratunku obiadrozpadać pod naciskiem.Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru to możemy go też wlać do słoika. Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki
Miksturowniksmakowały mężowi, że zjadł je bez dodatków.... Podzielił się mini z bratem i swoimi rodzicami i im też . Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam w książce: "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Bułeczki z camembertem i szczypiorkiem. Składniki:6 szklanek mąki pszennej;20 g drożdży;1 łyżka cukru;1 łyżka soli;posiekany pęczek szczypiorku;455 l ciepłej wody
Miksturownikbardziej przypomina późną jesień niż środek zimy. Na taką pogodę polecam Wam chili con carne. Rozgrzewające, sycące i bardzo aromatyczne. Można podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek
MiksturownikMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można
Miksturownikziołowy podczas odsączania owinięty był w gazę i na końcu spięty gumką recepturką, aby po odsączeniu miał kulisty kształt. Gazę kupuję do wyrobów domowych w aptece. Potem wystarczy tylko chleb z masłem i ziołowy twaróg, możemy się nim zajadać ze smakiem Twaróg domowy nie jest jedynym serem, który przygotowuję, znajdziecie też inne przepisy na sery domowe:ser smażony z suszonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię wędzonego kurczaka, kiedyś jadłam go z chlebem, sałatą i majonezem, od czasu MM robię z nim sałatki. Ta sałatka powstała po przeczytaniu przepisu Passionfruit, który stał się inspiracją do tego kolacyjnego dania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy