przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:663/867)

Sałatka z pomidorów z ziarnami 377

oliwek i obsypać 2 łyżkami mieszanki ziaren. Piotrek lubi posypać pokrojone pomidory siekaną cebulką zamiast ziaren. Sałatka jest gotowa. Prosta, ale bardzo smaczna. Takie pomidory można położyć też chlebie posmarowanym masłem i mamy proste letnie kanapki. Polecam też letnią sałatkę z pomidorów oraz inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Delikatny królik duszony w cytrusach 220

marynatę, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 15 min. Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki.  Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zawijane drożdżówki 194

około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić długi wałek.Na środku zawiązać węzełek ,a końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Powtórzyć tę czynność

Moje domowe kucharzenie
Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 155

raczej kojarzony jest on z czymś nieświeżym i zgniłym. Szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie zjeść  twarożku czy chleba zapakowano w zielone opakowanie  Macie podobne doświadczenia w sklepie z kolorami? O trikach marketingowym mogłabym  pisać dużo więcej ale nie to jest moim celem na dzisiaj.  Chciałam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 164

różany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce

Ze smakiem i z pasją
Pasta jajeczna z awokado 243

kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do jajka. Dokładamy tam majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Kilka liści umytego szczypiorku siekamy oraz dokładamy do naszej pasty. Całość delikatnie mieszamy. Smarujemy chleb lub bułkę i zajadamy! Smacznego

Kolizje Smaków
Lekki omlet z parówką i żółtym serem 218

Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka 3 plasterki żółtego sera 1 parówka 2 łyżki wody Łyżeczka masła Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz *Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe  Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy je widelcem doprawiając solą i pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy

Kolizje Smaków
Zapiekanka 206

masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 253

sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba

Kolizje Smaków
Dżem truskawkowy 140

Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja

Kolizje Smaków
Pasta twarogowa z suszonych pomidorów 368

Rzadko jem kanapki, ale jak już to robię to nigdy nie używam masła. Staram się też unikać gotowych past/twarożków do chleba. Pastę z suszonych pomidorów można bez problemu kupić w zwykłym sklepie. To na pewno szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale spójrzcie tylko jak długa jest lista składników takiej pasty. Cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, guma, substancje konserwujące... Moja pasta

Zgrabne Gotowanie
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 203

Pieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej.  Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się.  Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki

kuchnia do kwadratu
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 219

innymi takimi maniakami jak ja;) Myślę, że powinnam Wam jeszcze wyjaśnić, skąd się wziął pomysł na nazwę bloga. Chilli, czosnek i oliwa to moje ulubione składniki potraw. Zwykły chleb czy makaron przyprawiony tą „świętą trójcą” staje się naprawdę pyszny. Jak możecie się domyśleć, lubię potrawy aromatyczne i pikantne. Ponadto w kuchni cenię prostotę i wysoką jakoś składników. Mniej znaczy więcej

Chilli Czosnek i Oliwa
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 204

orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli duże "muszle ślimaka":)) gruboziarnista sól morska do gotowania makaronu 1 szklanka świeżo startego sera pecorino 1 szklanka świeżych okruchów chleba, obsmażonych w 1/4 szklanki oliwy extra virgin Przygotowanie: Oczyść kalafiora i umieść całą główkę w garnku. Zalej wrzątkiem, aby woda przykryła kalafiora w 3/4, dodaj 1 łyżkę soli i ugotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 501

zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie

Chilli Czosnek i Oliwa