Jeśli zaglądacie na naszego bloga, to na pewno wiecie, że lubimy domowe pieczywo Jak już się raz zacznie przygodę z domowym pieczywem to wpada się w
UgotujmyTo.plKocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj
UgotujmyTo.plMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne
UgotujmyTo.plmiodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia
Ratunku obiadJakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie organizowanym dla marki Książęce. Zadanie polegało na stworzeniu przepisu potrawy, która idealnie będzie pasowała do ich nowego piwa. Pierwsza myśl: chleb! Ale później z braku czasu zrezygnowałam i postawiłam na bliny na bazie piwa, do których dobrałam smaczne dodatki. Jest to prosta przystawka, ale uważam, że spełnia wymogi konkursu
Pasja Smakumielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejsól, pieprzJedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki
Świat Domowej Kuchniodrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około
Świat Ciastasyrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Przestudzić. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość
Świat CiastaUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu. Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :))Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np: pochrzaniona pasta jajeczna, pasta makrelowo-jajeczna, pasta z tuńczyka czy tradycyjna
Walijskie Pichceniebyło co niemiara! :DRozdzieliliśmy między sobą zadania , byśmy w równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka
Ostra na Słodkojaki sposób można je przyrządzić :)Otóż Kochani : pomysłów może być mnóstwo , a ograniczyć Was może tylko wyobraźnia! ;)Pesto to można zajadać na zimno … na gorąco .. z makaronem .. z chlebem … stosować do panierowania … z dodatkiem mięs itd itd …. :)Jest świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad , kiedy to nie mamy ochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce
Ostra na Słodkowzbogaciłam je lekkim , śmietanowym sosem.Robi się je błyskawicznie i są świetnym pomysłem na szybki obiad!Jak je zrobic?Zobaczcie! SKŁADNIKI:- feta – 150 g- twaróg – 150 g- czerstwy chleb – 100 g- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 2 łyżki- szczypiorek – 1 pęczek- pietruszka – 1 pęczek- sól , pieprz – do smaku- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Twaróg
Ostra na Słodkogotującej się zupy i dokładnie mieszamy.Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy.Podajemy gorącą ze świeżym chlebem lub grzankami.Smacznego
Ostra na Słodkowielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy
Ostra na Słodkocodziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia
Ostra na Słodko