kokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka, posypujemy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i resztą szybki pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym posmarowanym masełkiem
W poszukiwaniu inspiracjizastąpić dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni jest całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię zestawów zapachowo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku. Smacznego! * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie
Zapiski Młodej Żonylekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki ciasta połączyć
Zapiski Młodej Żonyblogu można by odnieść wrażenie, że żywię się wyłącznie pieczywem i słodyczami... Gdyby poważnie się nad tym zastanowić wcale nie byłoby to tak do końca błędne wrażenie. Życie bez chleba po prostu sobie nie wyobrażam! Wiele razy zdarzyło mi się rezygnować z ciepłego obiadu na rzecz chociażby najprostszej kanapki. Choć staram się prowadzić zdrowy tryb życia, odżywiać się w sposób
Zapiski Młodej Żonyprzyprawy w płynie oliwa z oliwek pieprz sałata rukola (1 opakowanie) Wykonanie: Polędwicę wołową zamrozić. Wyjąć 10 min przed robieniem carpaccio. Lekko rozmrożoną polędwicę kroimy na krajalnicy do chleba na grubość ok. 2 mm (bardzo cienkie plastry). Rozkładamy plastry na dużym, płytkim talerzu tak aby jeden zachodził na połowę drugiego i tylko w zagłębienie talerza. Następnie robimy zalewę z przyprawy
Anielskie Smakiszerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba
Pyry na Gazpaździernika to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy
Pyry na GazSkładniki 2 duże pory (biała i zielona część) 0,5 l bulionu drobiowego czubata łyżka sera mascarpone 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200g sera lazur 2 kromki chleba 3 łyżki masła sól, biały pieprz Sposób przygotowania Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć
Pyry na Gazpodać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1,2 l bulionu wołowego 120g sera (polecam goudę) 50g masła 6 dużych cebul 4 kromki chleba 2 łyżki mąki łyżeczka brązowego cukru łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe PRZYGOTOWANIE: Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle
Pyry na Gazczyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej ulubione urządzenia. Oprócz tego mam sporo innych (np. elektrycznego grilla, sokowirówkę, opiekacz do grzanek, etc.) ale wyciągam je od czasu do czasu
Codzienna kuchnia niecodziennaDrugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita". Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki
Na słodko lub wytrawnierogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się
Na słodko lub wytrawniekoniec rozpuszczone i schłodzone masło. Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny
Na słodko lub wytrawnieKupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak
Na słodko lub wytrawnie