przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:622/867)

Przepisy na święta 246

/klik/ CAŁUSKI KAWOWE /klik/   TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE /klik/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE /klik/  CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/  ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/  TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/  CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/  ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 239

czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury

KUCHARNIA
Bułki śniadaniowe owsiane na drożdżach z siemieniem lnianym. 380

Mój pierwszy chleb żytni na własnym żytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego

BaRepas
Sałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiem 405

koperek. Można w sezonie sobie zamrozić pojemniczek posiekanego koperku i przez całą zimę używać go do woli. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z łyżką lub dwiema majonezu. Podawać z chlebem razowym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

CoolinarniePL
Frittata z pieczarkami i szpinakiem 177

szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika) Podajemy np z pyszną domową kromką chleba Szybko, smacznie i jak pysznie :) Polecam Smacznego

Basia w kuchni
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 194

smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi 400g fegatini , cipolle, peperoni 3 , 4 cucchiai di olio , 2 cucchiai di salsa di soia , sale

w mojej kuchni
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 187

mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić

w mojej kuchni
JAJKA na SZPINAKOWEJ ŁĄCE 128

jajku. Każde jajko dopraw solą i pieprzem, a następnie z plasterkiem masła piec przez 10-12 minut, aż jajka się zetną ,a żółtko pozostanie płynne . Tymczasem, kromki chleba grillujemy z jednej strony,na złoty kolor,a następnie z drugiej strony .Podawać jajka położone na toście ,lub osobno

w mojej kuchni
PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO 235

oraz ogórka konserwowego sprawia, że smakuje ona trochę inaczej niż ta,  zrobiona z wędzoną makrelą.  Jest bardziej wyrazista i ostrzejsza w smaku. Ja uwielbiam wszelkie "mazidła" do chleba, więc i ta pasta bardzo mi smakuje :)) Składniki: 250 g twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżka ketchupu sól pieprz Wykonanie:  Twaróg mielimy

Walijskie Pichcenie
Serwatka z pomarańczą 205

Trochę dziś pokręciłam się w kuchni, mimo że lekarz kazał mi nie wychodzić z łóżka... dzięki temu upiekłam chleb i zrobiłam domowy twaróg. O tym będę pisać w kolejnych postach, a dziś zajmę się SERWATKĄ. Jest to płyn o zabarwieniu zielonkawo-żółtym, który gromadzi się przy produkcji serów. Wiele osób wylewa zbierający się płyn, ja natomiast postanowiłam zrobić szybki koktajl

Życie na widelcu
Paprykowy Mamut 158

talarki, paprykę w paski. Podsmażamy na patelni.  Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy: fasolę, paprykę, cebulę, koncentrat, pastę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut do miękkości. Podajemy z chlebem

Humanistka w kuchni
Gryczane gofry kakaowe | bezglutenowe | niski IG | przepis z odżywką białkową 268

błonnik.  Dodatkowo nie zawiera glutenu. Mąka gryczana wytwarzana jest z gryki.  Podobnie jak kasza, to bogactwo cudownych składników. Najczęściej łączy się ją z mąką pszenną piecząc np. chleb by smak był intensywniejszy. Zawiera sporo magnezu, potasu i fosforu.  Łagodzi stres, wspomaga serce i odporność. Dodatkowo dzięki niskiemu IG syci na bardzo długo.  Mąka idealna. Szkoda tylko

Czarnawisienka
Pączki (bardzo pulchne) 181

Smażymy w temperaturze 175 C -jak to sprawdzić, że rozgrzaliśmy olej do takiej temperatury: można sprawdzić cukierniczym termometrem, a dla tych co nie mają takiego sprzętu kawałek ciasta lub chleba wrzucimy na olej, jak ładnie się zrumieni w czasie ok 1 min. to olej jest wystarczająco rozgrzany. Pączki smażymy oczywiście z obu stron (powinny w czasie smażenia prawie podwoić swoją

IMPRESJA SMAKU
Fasolowe burgery z pieczarkami 225

smaku według potrzeb. ps. zawsze można sobie coś odpuścić np. sezam, albo słonecznik ;)... Przygotowanie: 1. Fasolę blendujemy na gładką masę (nie musi być tak gładka jak w pastach do chleba), 2. Pieczarki i cebulę pokrojone w drobną kostkę smażymy na patelni do zeszklenia (max. 10 min.) 3. Wszystkie składniki łączymy razem w sporej misce i dokładnie mieszamy. 4. Formujemy kotleciki

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Szybkie pączki 11243

prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia) - do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia - smażyć

Smakołyki Bereniki