kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne. My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób. Zobaczcie :) Tagliatelle z kurkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie. 1 duża
vegetanieprzeciskamy do cebuli czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość wlewamy na odcedzoną z wody fasolkę. Dobrze mieszamy, aby cebula i czosnek okleiły fasolkę. Gotowe :) Proste prawda ? Podajemy z chlebem i ogórkami małosolnymi. Smacznego
vegetaniepołowę słoika, na koniec jeszcze sporo ostrej papryki, tak żeby nie była czasem za mdła i trzewia dla zdrowotności przepaliła hihi. Generalnie gotowa :) Teraz tylko zielona herbatka, 2 kromki chleba. My posypujemy, oczywiście jak mamy, kiełkami lub rzeżuchą i polewamy oliwą z oliwek. Pychotka :) Jak nam wyszła sałatka robiona z samego rana w pośpiechu :) - zobaczcie na zdjęciu. Pozdrawiamy i życzymy
vegetanieostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną pod bieżącą wodą. Dusimy jeszcze ok. 10 min i wyłączamy. Paprykarz jest gotowy :) Podajemy z chlebem. Smacznego i pozdrawiamy
vegetanietarki i dolewamy 1/4 szklanki soku z ogórków. Gotujemy jeszcze chwilę i zaprawiamy zupę jogurtem rozmieszanym z odrobiną mąki. Zagotowujemy i doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem :) Pychotka ! jedzcie ogórkową bo jest zdrowa, ma dużo witamin i na zimowe obiady idealnie się nadaje. Mamy nadzieję, że tym przepisem zrobiliśmy Wam przyjemność przypomnienia sobie dawniejszych smaków. Pozdrawiamy
vegetanieładnie traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli zauważycie, że jest zbyt gęsta dolejcie więcej wody, ale delikatnie, bo to ma być pasta. Wszystko jest gotowe :) Możecie nakładać na chleb lub wykorzystać jako dodatek do innych dań. Będzie Wam smakowało. Pozdrawiamy i miłego dnia
vegetaniewarzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze do tego czosnek w zalewie chili. Smacznego i pozdrawiamy
vegetaniedomową kiełbasę drobiową. Znalazłam przepis na taką o smaku curry. Kiełbasa okazała się bardzo smaczna. Jadłam ją i na ciepło, zaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem
Stare Garygotujemy jajka 4-5 minuty, w zależności od ich wielkości. 3. Jajka wyciągamy i przelewamy zimną wodą. 4. Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek, razem z kromką chleba, z masłem. Możemy nasze jajka przyprawić sola i pieprzem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachJeśli lubicie domowe smarowidła do pieczywa, zachęcam do rybnych, dietetycznych rozdań. Dziś receptura na pastę z wędzonej makreli i twarogu. Pasta z wędzonej ryby Składniki: 1
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaku. Pasta z pieczonego łososia, to świetna alternatywa dla wędlin, czy innych kupnych dodatków na kanapki – do śniadania, kolacji… i nie tylko. Wspaniale się sprawdzi podana na chlebie razowym lub pumperniklu – jako przystawka. Jeśli przyjdzie Wam „na coś” ochota, a macie w lodówce łososia pozostałego z obiadu – zróbcie sobie taką pastę – na pewno zaspokoi Wasz apetyt. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkosól 0,50zł -dwie łyżki śmietany; 4,39zł/kg - 0,13zł -250 gram filetu z kurczaka; 14,68zł/kg - 3,67zł -jajko 0,34zł/sztuka -grzanki, mała garść (ciężko mi je wycenić; chleb piekę sam, waga zużytych grzanek to 16gr, przyjmuję zawyżoną kwotę 0,10zł) -masło łyżka; 21,75zł/kg - 0,32zł -3 łyżki mleka; 2,59zł/l - 0,12zł -bazylia kilka liści świeżych
BaRepasglutenu, bez laktozy) Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Sałata z soczewicą Placuszki brokułowo-ziemniaczane (bez glutenu) Ekspresowa sałatka z pomidora Do chleba - 3 propozycje Dwie pasty z awokado Jabłkowe placuszki dla alergika i nie tylko (bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu
Szybko Tanio Smaczniekuchni i łazience. Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek: Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący. Wykonanie omletu: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka
Kuchcik gotuje