Wiecie, że jestem zwolenniczką prostej kuchni, czyli minimum nakładu a maksymalny efekt. Takie jest właśnie dzisiejsze danie. Początkowo chciałam do niego dodać kaszę, ale okazało się tak sycące, że wystarczyła kromka świeżego pieczywa skropiona oliwą, i tak właśnie polecam ją jeść. Miśka widząc jak kroję suszone pomidory z góry mi zapowiedziała, że ona jadła zupę u babci i jeść
greenscarfdań! Proste, lekkie i niesamowicie smaczne. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby. Tak samo jak Oczyszczająca zupa jaglana
Czarnawisienkaprzepis na cudowną, jesienna zupę i nie mam kiedy. Mój podopieczny chory, Córcia dziś w nocy tez w kiepskiej formie. Ja również jakaś bez sił i z bólem głowy. Życie się toczy i niestety nie tylko fajne niespodzianki robi ale o tym inną razą.Dzisiaj o tym co chciałabym Wam zaproponować do jedzenia. Szybkie, proste potrawy, z wyglądu dość
Dzieje kuchennej WiewióryZupa śledziowa albo inaczej woda śledziowa jest pysznym, postnym posiłkiem. To troszkę inna odmiany znanych śledzi w śmietanie. Przyrządzana jest w wielu domach głównie na Kujawach, ale znana jest także i w innych regionach kraju. To dawne, tradycyjne danie gościło kiedyś głównie w gospodarstwach(...)domowych na wsiach. Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku
Walijskie Pichcenieolejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. Wystudzić na kratce. Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych
Moje domowe kucharzenienadaje się do sałatek:Zupa krem z rukoli, Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie to, że penne z pesto z rukoli było PYSZNE!!!!!!!! Bo pesto to bardzo prosty i bardzo smaczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski i wraz z migrująca ludnością w poszukiwaniu pracy dotarła do Kielc, skąd na przełomie XIX i XX wieku pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. Ma kilka regionalnych odmian: świętokrzyska, radomszczańska, zagłębiowska, każda inna, ale łączy je jeden wspólny element - to gotujące się ziemniaki zalewamy zakwasem. Proste prawda? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i
IzaGotujeUżywam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, świderki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie. Czas dań wykonania, prostota przygotowania, w mojej kuchni to podstawa, a czarowanie nowych przepisów to dla mnie przyjemność, relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi
Moniki Smakołykiwlewamy (chochelką do zupy) na zmianę, jasne i ciemne ciasto. Nakładanie większych porcji ciasta sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zebra należy do bardzo efektownych wizualnie, a zarazem bardzo prostych ciast. Puszysta i wilgotna
mojewypiekiinietylkointeresował. Przepis jest prosty, a przygotowanie bardzo szybkie. Idealne, gdy mamy mało czasu lub przyjdą niespodziewani goście. Chlebki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, później miękną i już nie smakują tak dobrze. Jednak można je jeść w dowolnej wersji: na słono i na słodko. Można podać z orientalnym sosem lub jak ja dzisiaj - w asyście treściwej zupy gulaszowej. Można też posmarować ulubionym
Anioszek w kuchnicieszyć się jej prostym smakiem. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich śmietanę, solimy, pieprzymy. Całość ubijamy trzepaczką balonową do całkowitego połączenia. Ja zestawienie jajek i ziemniaków uwielbiam podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej. Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy
Karo in the KitchenDietetyczna pasta kanapkow a tak jak pisałam wcześniej, świetnie nadaje się na zamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na
IzaGotujechłopstwa i prostego ludu z pięciu ,siedmiu dań ,u szlachty ,z siedmiu, dziewięciu ,a u magnatów z jedenastu. Później zaczęto przygotowywać dwanaście dań ,tyle ,ile było apostołów. Należało skosztować każdej potrawy ,bo wg starych wierzeń ,”kto ilu potraw nie skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki : około 30 dag mięsa indyka ( u mnie mięso z uda ) 1 duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek
Proste PotrawyTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnaW tym wpisie zamieniamy się w Snafa i ponownie gotujemy przysmak z Gothica. Nie jest to danie aż tak słynne jak Gulasz Thekli czy potrawka z
Nerds Kitchen