Sałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku
Kuchnia MagdaLenySezon dyniowy trwa, a my korzystamy z niego z ogromną przyjemnością. Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który
Smaki Na Talerzuzazwyczaj korzeń. Dziś plan był prosty: I śniadanie: 2 pomarańcze (7:00) II śniadanie: 2 marchewki (9:00) III śniadanie: Banan (11:00) Ok! 🤔 Trochę się rozjechało, jednak w miarę wyszło... 😄 13:00 idę na spacer do lasu z Olivką (bąbel stracił kondycje) dystans min. 2 km Po 14:00 obiad I danie: zupa warzywna. P.S. Po spacerze mam kupić
Dieta Rozdzielna i ZdrowieNie licząc gotowania i studzenia ryżu to danie robi się naprawdę błyskawicznie i poradzi sobie z nim nawet dziecko... Jest to pożywna i pyszna, wyjątkowo prosta
Słodko-Słony Świat IlonyTradycyjna kuchnia jemeńska jest bardzo prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze. Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry. Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny. My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs. Polecam gorąco. Jemeński
Moje Małe CzarowanieDziś nastawiłam mój pierwszy zakwas, który przygotowałam na podstawie starej książki kucharskiej, którą znalazłam w rzeczach mojej babci. Nie pomyślałabym, że przygotowanie go w domu będzie
wegujemyokrutnie, że czas płynie nieubłaganie. Dopiero co był poniedziałek i ostatni przepis z cyklu publikowałem, a tu już nad kolejnym trzeba przysiąść i pomyśleć. Dziś będzie odwołanie do prostego obiadu, który gościł często na moim stole, gdy byłem dzieckiem. Nie pamiętam kiedy to jadłem, ale wciąż pamiętam smak. Rzecz o mortadeli będzie. Czego potrzebujemy i ile to będzie kosztowało(...)liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu
BaRepasPolędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na
kuchnia doskiBrukselka z chorizo – ODKRYCIE ! Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie ! Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie
Kuchnia na wzgórzuSos czosnkowy jest genialny w swej prostocie. Idealny do mięs, zapiekanek, tostów czy nawet wykończenia zup. Dlaczego na bazie majonezu, a nie śmietany czy jogurtu? Bo
Nerds KitchenKrupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)laurowych. Nie zabielam go też śmietaną ani nie dodaję masła... No, okazuje się, że ilu ludzi tyle przepisów. Mój jest banalnie prosty i jak dla mnie najlepszy na świecie, doprawiam go tylko solą i dużą ilością natki pietruszki. Kiedyś gdy przygotowywałam swój pierwszy krupnik, nie mogąc uzyskać smaku zapamiętanego z domu rodzinnego dodałam i ziele i liść laurowy
Smaczne Zdrowejedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne gazpacho, a jego "podkręcona" odmiana. zdecydowałam się przygotować zielone gazpacho z ogórka z dodatkiem chilli. Moje gazpacho wyszło bardzo "podkręcone", właśnie dzięki dużej ilości ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim
Codzienne Gotowaniepuree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego warzywa :) Umytą dynię przekrawam na pół i wydrążam środek wraz z pestkami. Pestki można oczyścić i podsuszyć, będą potem do pochrupania lub po uprażeniu jako dodatek do zupy z dyni.Teraz dynię
Codzienna kuchnia niecodziennaserca domu”. Och, ile przepisów z niej na stałe zapisało się w moim menu : klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , muffinki czekoladowo-bananowe, gulasz z chorizo i ciecierzycy, zupa tajska z kurczakiem i makaronem czy obłędnie czekoladowy Czarci tort. Do „Kuchni” wracam regularnie, bo bezpretensjonalność przepisów, opisów i czytelne instrukcje są naprawdę wyjątkowe. Moja miłość do samozwańczej(...)dzięki jej opisowi wykwintnym daniem o złożonym aromacie, rozgrzewającym nie tylko żołądki, ale i serca. Zrób, zjedz, powtórz Książka „Zrób, zjedz, powtórz” to absolutna kwintesencja Nigelli. Obok prostych przepisów znalazło się tu miejsce na opowieści: o jedzeniu, gotowaniu, rodzinie, domu, bliskich. O tym, jak wszystkie te elementy się ze sobą łączą i tworzą wspólną historię. Moje przepisy
Na-talerzu.plreszty. Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i oryginalnego ich podawania. W Sajgonie do potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Do przyrządzenia większości potraw potrzebne są orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Restauracje wietnamskie znajdujące się poza dalekim Wschodem, mają często problem, aby zdobyć odpowiednie(...)wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb konsumentów. Źródło: http://www.pho.com.pl/ Składniki: włoszczyzna
ClauditteMissCooking