prosta zupa - 3675 przepisów (strona:157/245)

Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. 144

nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp. Zazwyczaj odcinam nóżki od grzybów i wykorzystuje same kapelusze. Marynuje je w zalewie octowej, smażę, mrożę lub suszę. Z nóżek grzybowych natomiast przygotowuje pyszną, aromatyczną pastę, która świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów, krokietów, zapiekanek, pizzy, pasztecików, oraz jako dodatek do zup i sosów. Pastę robi się łatwo(...)niestety lubią robić. Ja zazwyczaj przygotowuje za jednym zamachem smażone grzyby do słoików PRZEPIS TUTAJ oraz pastę z nóżek i wszystko razem pasteryzuje w piekarniku – jest to bardzo proste i wygodne. Sposoby pasteryzacji opisałam pod przepisem.     Składniki: 0,5 kg nóżek od grzybów 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki

Blog z Apetytem
Wigilijny barszcz czerwony z grzybami 82

Cześć! Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas biegnie nieubłaganie. Ten barszczyk, który gotuję na Wigilię robię tak jak moja mama. Jest bardzo prosty w

Pieprzyć z Fantazją
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 222

Najlepiej spożywać do na surowo dodając do sałatek, zup, warzyw. Można spotkać dwa rodzaje oleju jasny i ciemny. Ten drugi robiony jest z prażonych ziaren sezamu i ma wyraźniejszy, orzechowy smak. Oba są korzystne dla zdrowia, można wybrać ten, który bardziej nam odpowiada. Tekst pochodzi z książki: Kuchnia tajska- to proste. Autor: Sallie Morris

ClauditteMissCooking
Domowe czipsy z tortilli 142

Proste i błyskawiczne w przygotowaniu domowe czipsy z tortilli. Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i pieczemy w piekarniku około 4 minut, aż czipsy będą złote i chrupiące. Świetny dodatek do Pikantnej zupy meksykańskiej i pomidorowej salsy Pico de Gallo. Składniki domowych czipsów z tortilli: (4 porcje) 6 dużych

Moja Delicja
Bazarek Smakoszy :) 170

ciasteczka znajdziecie poniżej, polecam, są bardzo proste, a przy tym niesamowicie smaczne :)  Przechodząc do otrzymanej przesyłki. Wybrałam produkty, których nigdy wcześniej nie próbowałam, dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę.  PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past

Zdrowie na języku :P
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 142

Doroty znalazłam wypiek, który świetnie się nadawał: prosty i stosunkowo szybki (a przynajmniej nie zajmuje więcej czasu niż inne chleby pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A potem jeszcze jeden

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos pomidorowy 157

Dziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Karkówka 387

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka

Kuchnia Pełna Pasji
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 124

się z pasterskich zwyczajów dawnych Madziarów. To kuchnia prosta, przygotowywana głównie na wieprzowym smalcu, cebuli, papryki i pomidorów. Jeśli się odchudzasz pomiń ten przepis bo smalec jest tu konieczny! :)Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami

Bon Appetit Małgorzaty
Kalafior z bułką tartą 408

Kolejna podróż w czasie do beztroskiego dzieciństwa, niewyszukanych, prostych prawdziwych smaków jakim bez wątpienia jest kalafior z przesmażoną na maśle bułką tartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa. Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy

Taste Of My Day
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kalafiorem 145

Dziś mam dla Was pomysł na pyszną ,treściwą i zdrową zupę. Pomysł jest Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości. W tej propozycji dołożyłam kalafiora gotowanego na parze ,a wywar z kostek rosołowych zastąpiłam rosołem z kaczki.  Rosół z ekologicznej kaczuszki mojej cioci gotowany był jak zwykle na wodzie filtrowanej. Mieszkam w bloku w dużym mieście(...)proste i dobre dla mojej rodziny dania, które wniosą cenne substancje do ich organizmów. Tym razem inspiracją dla mnie stała się NOWOŚĆ WYDAWNICTWA MARTEL  "Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii". Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatki Na Każdą Okazję - 35 przepisów (Ebook) 74

Nowość w sam raz na święta Wielkanocne! E-book "Sałatki Na Każdą Okazję" zawiera 35 przepisów na różnego rodzaju sałatki - zarówno te FIT, jak i bardziej

Kuchnia MagdaLeny
Inspiracje kulinarne :-) 89

Dzisiaj zapraszam na inspiracje kulinarne, czyli co rodzina Guhl jada na codzień. Pani domu wybiera potrawy eleganckie i delikatne typu trufle z białej czekolady, od czasu

dolcevitainmykitchen
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 162

nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa gulaszowa 103

ostra dla niej. A ja twierdziłem, że zupa gulaszowa taka po prostu być musi. Dodajemy też wedle smaku i gustu sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych i gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Możemy co jakiś czas trochę przemieszać. No i gotowe :) Proste, prawda? No i podawać z chlebem. A pamiętacie

Marder&Marder Manufacture