obiadowy poświęcony kolejnej zupie krem. Zupy krem pojawiają się na blogu już dość często, ale tylko i wyłącznie dlatego, że je wprost ubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego(...)pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy: 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy
Symfonia SmakówZupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki(...)Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni (nie myjemy jej po krewetkach) szybko zeszklić szalotkę z czosnkiem, dodać pastę curry (im więcej dodacie, tym ostrzejsza będzie zupa) i marchewkę – podsmażać 2-3 minuty. Dolać trochę bulionu i dusić przez 3-5 minut. Dodać seler i paprykę, dobrze zamieszać i przelać wszystko do garnka. Dodać połowę mleka
Pociąg Do Kuchnizrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki
Quinoa Raz!aromatyczne pyszne. Kiedyś robienie przecierów było prawdziwą udręką: gotowanie, mieszanie, przecieranie...A kuchnia przypominała krajobraz jak po bitwie. Aż kiedyś ktoś podpowiedział mi najprostszy z prostych sposób na szybkie, bezproblemowe i przede wszystkim zdrowe przygotowanie przecieru. Szybkie, bo trwa naprawdę krótko. Bezproblemowo, bo bez bałaganu i zachlapanej kuchni. A zdrowe, bo wykorzystujemy całego pomidora, gdyż wycinamy(...)wyczuwalna po zmieleniu. Nie każdemu taki sposób odpowiada, gdyż powstały przecier ma pesteczki i drobinki skórek. Do picia, jako sok, nadaje się średnio. Jednak na zupę jest to idealne rozwiązanie, gdyż żaden przetarty sok nie nada naszej zupie prawdziwie letniego smaku i wyglądu :) Poza tym pozostawiając pestki i zmieloną skórkę, pozostawiamy to co najcenniejsze w pomidorach.Przecier
Codzienna kuchnia niecodziennapodziału na kategorie. Warto wspomnieć o dodatkowym oznaczeniu literą „V” przepisów wegetariańskich lub takich, które łatwo zamienić na wegetariańskie. Dania z ryżu i podawane z ryżem Buliony, zupy i potrawki Przystawki, przekąski, dodatki Dania główne do podziału Kociołki Makarony Kanapki i bajgle Dodatki Pociąga cię japońska kuchnia, ale wydaje się zbyt skomplikowana i nie wiesz od czego zacząć(...)historię i drogę do tego, jak został mistrzem w przyrządzaniu zupy ramen i jak do perfekcji opanował tajniki smaku umami. Kuchnia Japońska – Ivan Orkin, Chris Ying – Gaijin gotuje Dziękuję Wydawnictwu Słowne za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego. Jeżeli lubicie kuchnię japońską polecam także książki: Prawdziwa kuchnia japońska. proste potrawy, oryginalne smaki oraz Tokio. Kultowe przepisy The post
Tajemnice SmakuSkąd pomysł, by zorganizować drugą edycję akcji? To proste - rok temu spotkała się z tak dużym zainteresowaniem z Waszej strony, że nie mogło być inaczej :-) Akcja ruszy 1 listopada i potrwa do 21 grudnia (oczywiście 2015 roku). Możecie do niej zgłaszać wszelkie wszelkie zupy i kremy, ważne żeby były gorące, sycące, pożywne i godne jesieni ;-) Liczą się pomysły tradycyjne
Czary - gary w kuchniPieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii
Kuchnia ŁukaszaWspaniały pomysł na wyjątkowy, a zarazem bardzo prosty obiad. Bo dlaczego nie rozpieszczać się w zwykły, codzienny dzień?:) Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Składniki: 0,5kg polędwiczki wieprzowej słoiczek suszonych pomidorów 200g śmietanki kremówki ( u mnie "Piątnica 30% do ubijania, do zup") szklanka półwytrawnego białego wina bazylia zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny olej do smażenia Polędwiczkę oczyści, umyć
Czerwona Porzeczkaświństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proste i zdrowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyW słoneczny, niedzielny poranek zapraszam na marchewki z ciasta francuskiego. Szybki i łatwy przepis dla każdego. Pod warunkiem, że mamy gotową rolkę ciasta francuskiego w lodówce
dolcevitainmykitchenZimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako
Polska ZupaZimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako
Polska ZupaZimą kiedy ilość krajowych warzyw jest znacznie ograniczona, polecam czerwoną kapustę. Z jej pomocą można wyczarować wiele pysznych dań. Pieczoną z serem pleśniowym można podawać jako
Polska Zupaskładniki odżywcze. Przefiltrowałam wodę, dodałam botwinkę i barszcz czerwony. Proste. Suszone. Danie gotowe. Należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Gdy susz zmięknie, dodaj buraka startego na dużych oczkach. Wsyp sporo koperku suszonego- ja uwielbiam jego zapach i smak! Gotuj do miękkości. Dodaj ocet jabłkowy- ja lubię kwaskową zupę. Dopraw pieprzem i solą. Rozlej na talerze. Jest
Z Kuchni Do Kuchnizwłaszcza na gęste zupy-kremy . Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój. A żeby zbytnio się nie przemęczyć przy gotowaniu, polecam wyjątkowo szybki i prosty w przygotowaniu krem warzywny z dodatkiem(...)wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" . Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę
Grunt to przepis!