prosta zupa - 3675 przepisów (strona:144/245)

CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 130

Wielkanocna zupa w niecodziennym wydaniu. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem żurku i jest zdrowszą alternatywą dla często dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana(...)ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek  tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła  lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania.  SKŁADNIKI  / 6 porcji 500 g białej surowej

cool and minty
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 170

Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Dawna kuchnia podkarpacka to dla mnie przede wszystkim kuchnia gospodarska, żeby nie powiedzieć wiejska. W swoich próbach odtwarzania i przypominania dawnych regionalnych dań instynktownie omijam dania kuchni dworskiej, ponieważ te proste, swojskie wydają mi się bardziej autentyczne i bliższe są mojemu sercu. Kuchnia wiejska rodzi skojarzenia z sycącymi tłustymi daniami(...)lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było przechowywać. Stąd tak wiele dań w kuchni podkarpackiej przygotowuje się z kapusty, czy ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem   codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest

Trzeci talerz
Tosty z masłem czosnkowym 263

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co

Kuchnia Pełna Pasji
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 209

żurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej

Smaczne Zdrowe
BATONIKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW (KUCHNIA DŁUGOWIECZNYCH) 129

znajdziemy przepisy na potrawy nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Książka zawiera przepisy na zupy, dania warzywne, potrawy bogate w ziarna oraz białko, zdrowe przekąski, aromatyczne dodatki, ożywcze toniki i eliksiry, a także zdrowe słodkości. Jest w czym wybierać, a przepisy są naprawdę proste w przygotowaniu i przystępne dla każdego. Oprócz tego dowiemy się, jakie potrawy opisane

Kuchnia MagdaLeny
Jesienny koktajl z dyni oraz recenzja Blendera Amica BTK5011 IN 165

widzi, mnie się podoba jego klasyczny design, na pewno wpasuje się w każdą kuchnię, bardzo prosty w obsłudze-jego obsługa ogranicza się do wrzucenia do szklanego kielich składników, reszta pracy należy do tego urządzenia , które w kilka chwil przygotuje wspaniały mus, koktajl czy zupę krem.  Blender posiada również funkcję Pulse oraz możliwość kruszenia lodu-mój poprzednik tej funkcji

Wanilia i Kardamon
Zupa krem selerowo-batatowa 150

Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno mi wybrać. Tym razem słonecznika w sklepie nie było, więc sprawa była prosta :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 150

Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno mi wybrać. Tym razem słonecznika w sklepie nie było, więc sprawa była prosta :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 154

produktami arabskimi. Jednak dużo łatwiej jest przygotować ją samodzielnie w domu - to naprawdę proste! I możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczny tort piernikowo - serowy 157

pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej  2 szklanki cukru pudru  2 jajka  5 dkg margaryny  3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy) 2 łyżki kakao  2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Amore pomidore i Multimedia Happy End 138

fareast-language:EN-US;} Wegański przepis od Anki-nieweganki:) (od siebie dodałam oliwki). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa…  Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów

Qlinarnie i Qlinarnie
Kociołek rozmaitości ;) 3143

Uwaga! to nie jest zupa! ;) Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale.  Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem... jednym słowem, co kto lubi ;)   A oto moja propozycja podania

Czerwona Porzeczka
Barszcz wigilijny 145

Jedną z tradycyjnych zup podawanych na wigilijnym stole jest barszcz. Smakowity, rozgrzewający o wspaniałym kolorze i aromacie gości w każdym domu. Jednak w każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. U nas zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych(...)tarce na grubych oczkach. Wywar warzywny podgrzewamy, do wrzącego wrzucamy zioła: ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie i utarte buraki. Gotujemy przez jakieś 10-15 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy

Kolizje Smaków
Babeczki z rozmarynem 176

Babeczki z rozmarynem całkowicie mnie zaskoczyły. Czegoś takiego dobrego już dawno nie jadłam. A przepis jest taki prosty i szybki do zrobienia. Cały sekret leży w

dolcevitainmykitchen
Pasta jajeczna z porem (bezglutenowa) 167

Przedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W

Kawa z mlekiem