dzieci i i nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek(...)miałam okazję próbować; mieszaną (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż), jaglaną, sorgo, gryczaną, orkiszową, owsianą z dodatkiem nasion. Przygotowanie kaszek - jak już wspomniałam - jest bardzo proste. Do ciepłego mleka lub wody wsypujemy kaszę aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie kaszka jest już gotowa do spożycia
Poranek na słodkoProste ciasto czekoladowe na co dzień i od święta. Składa się ono z ciemnego biszkopta przełożonego konfiturą malinową oraz czekoladową masą budyniową, na wierzchu
Kuchnia MagdaLenyDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj
kuchnia doskijest zbędne. Radzi też jak roztropnie robić zakupy oraz jak nakrywać do stołu. Drugi rozdział to rozdział poświęcony już najważniejszemu posiłkowi dnia czyli śniadaniu. Znajdziemy tutaj pyszne i proste przepisy np. na naleśniki panieńskie czy też perduty w śmietanie. Trzeci rozdział to już coś słodkiego czyli przedwojenne desery np. takie jak krem szodonowi, legumina z sera czy też(...)przygotujemy w sposób oszczędny ale bardzo smaczny. Znajdziemy tutaj przepisy np. na postną zupę miszkulencję czy też na kluski saskie. Ostatni rozdział to zdrowie na talerzu czyli przepisy na dania z jarzynami. Podsumowując polecam wam ta książkę z całego serca. Książka jest bardzo ciekawa, a przepisy proste, smaczne i opatrzone pięknymi zachęcającymi zdjęciami. Jak na razie jeśli można
Gotowanie...to proste !pisałam o prażuchach ( przepis TU ), nie spodziewałam się, że wywołają takie poruszenie. Odsłony tej prostej potrawy poszły w grube tysiące,a to znaczy że jeśli nie były powszechnie znane, to wzbudziły zainteresowanie. I bardzo fajnie, po zachłyśnięciu się wielkim światem, warto wrócić do korzeni. Stanisław Jachowicz słusznie ujął to pisząc: Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami(...)znała potrawy i na wspomnieniach się kończyło. Teraz Pan Kazimierz ma przepis i pewnie niebawem będą razem z żoną zajadać prażuchy. :) Napisał też Pan Jarek, opisał pewną zupę którą zajadał w czasie wakacji u babci mieszkającej w Myszkowie. Pisał o zupie jakby była najlepszą potrawą świata, ale to właśnie mają do siebie wspomnienia. Smaki, piękno, dobro urastają
Dieta moja pasjapodążać za rytmami przyrody i korzystać z uzdrawiającej mocy, która otacza nas na co dzień O ile skutki jelita nieszczelnego mogą być wyniszczające, o tyle rozwiązania problemu są proste, niedrogie i szeroko dostępne, absolutnie w zasięgu każdego, kto czyta te słowa. Dr Axe daje przejrzysty program postępowania, pozwalający odbudować integralność błony jelitowej oraz odzyskać energię i zdrowie dzięki(...)treści , które ułatwiają zrozumienie wielu informacji. Czwarty rozdział zawiera mnóstwo przepisów kulinarnych: od przekąsek, zup, dań głównych - po wiele innych pyszności, w tym koktajle i desery. Wszystko zapowiada się apetycznie i co ważne - zdrowo! Moje zdanie: Książka jest napisana w sposób fachowy, a jednocześnie prostym językiem, zrozumiałym dla przeciętnego czytelnika. Z pewnością będzie wielką skarbnicą wiedzy
Di gotujeTeraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi
Czerwona Porzeczkatrakcie zimowego gotowania. Jest ona nie tylko idealnym dodatkiem do potraw, ale również świetną bazą do zup i sosów. Dzięki niej, można w szybki sposób przygotować wywar, bez konieczności stosowania kostek rosołowych, czy przypraw typu Vegeta. W dodatku jej przygotowanie jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy jest tego warty! Z podanych przeze mnie proporcji
Okiem Blondynki by McBlondipomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Jak to muffinki są one bardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły. U mnie
Kuchnia MagdaLenyktóre towarzyszą zamieszczonym w książce przepisom. Książka podzielona jest na pięć rozdziałów: przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery. Znajdziemy w niej piękne zdjęcia nie tylko potraw. Przepisy są napisane w sposób bardzo przystępny, a produkty ogólno dostępne. W wykonaniu są proste, takie na szybko, ale znajdziemy również kilka, które będą wymagały więcej czasu. Oto kilka propozycji: Chleb
kruche babeczkisię do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny. To danie jest proste, tanie i do tego smaczne, taką jedną usmażoną cukinią naje się nasza rodzina. Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy , placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny chlebek prowansalski, chlebek jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny a dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Tak upieczony chlebek idealnie nadaje się do podania do różnego rodzaju zielonych sałat, zup lub można go przekąsić samego. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 6 chlebków 600 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Piecze Chlebmusza pedzieć, 9 że chyba byda dō ni niy rołz, niy dwa wrołcoł. 10 Je to proste, niy je take słone, jak te gotowe golonki, je fajnie miynke, a do tego mołcie 11 wywar, ze ftorego 12 sie idzie potyn 13 zrobić zupa- joł robiōł kapuśniōk, ale o tym to już opowiym kedy indzi 14 Co potrza
Chop w kuchniSzybki, prosty a jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć
Nie tylko w kuchniporcje takie, że można się w nich kąpać! :)). Tak więc tym razem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już chyba bardziej skomplikowane jest zrobienie kanapek :) Zatem pokazuję i objaśniam :) 3 puszki groszku konserwowego
Marder&Marder Manufacture