Pyszna zupa-krem z dyni o obłędnie pomarańczowym kolorze, podana z lekko podprażonymi dyniowymi pestkami. Rozgrzewająca i pożywna (choć bezmięsna), cudownie pachnąca curry. Do tego wyjątkowo prosta i dość szybka do zrobienia. Doskonała nie tylko na obiad, ale także do popijania z kubeczka podczas chłodnych, jesiennych wieczorów. Gorąco polecam! :) Składniki (na ok. 6 porcji): 500 g surowej dyni (już(...)minutach wlewamy rosół (lub wywar z warzyw). Gotujemy do momentu aż ziemniaki oraz dynia będą miękkie. Na koniec całość miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Zupę podajemy z lekko podprażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje też z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego! *Jeśli chcecie użyć gotowego puree z dyni, dodajecie je do garnka dopiero po obsmażeniu ziemniaków. Dalej postępujemy
MyCookBook.plBanalnie prosta surówka przygotowana z surowego kalafiora startego na tarce, z dodatkiem koperku, podana z jogurtem naturalnym oraz majonezem. W wersji fit możemy zrezygnować z
Kuchnia MagdaLenyMakaron ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad:) Mam nadzieję, że po spróbowaniu tego przepisu również podzielicie moje zdanie
Kuchnia Pełna Pasjikroków wprowadzić zdrowe nawyki i domowe posiłki do diety. Pozwala to zaoszczędzić pieniądze, które wydajemy na gotowe dania - nie zawsze zdrowe i często nafaszerowane chemią. Książka to 70 prostych przepisów na zdrowe dania, które naprawdę można przygotować w kwadrans! Podzielona jest na części, z których każda dotyczy innego rodzaju posiłku: mamy więc przepisy na śniadania, drugie śniadania(...)Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią. Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki! Dania są proste w przygotowaniu i składają się z ogólnodostępnych składników. Daria proponując przepisy
Moje Kuchenne RewelacjeDelikatna i bardzo szybka do przygotowania zupa kalafiorowa. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Zabielana śmietaną. Przed podaniem posypana posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości warzyw. Śmietanę przekładamy do miseczki i hartujemy 1 chochelką gorącego wywaru. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą
cool and mintymyślałam wtedy, że pisanie przyniesie mi taką przyjemność. Tak samo jak kilkanaście lat temu, kiedy przyjaciółka pierwszy raz częstowała mnie tym daniem nie myślałam, że ziemniaki w tak prostej formie mogą być tak pyszne. Z resztą nie będę się powtarzać - ani w kwestii przepisu, ani jego "genezy" w mojej kuchni. Zainteresowanych zapraszam do źródła. Fakt jest taki(...)sobie ziemniaki na drugie danie, bo przecież jaki Mężczyzna naje się zupą - nawet jeśli to pyszna ogórkowa, która znikła wtedy jak zaczarowana. Dzięki temu mam w końcu szanse nadrobić zaległości. Wpis ten jest uzupełnieniem niedociągnięć początkującej blogerki - obecnie odrobinę mniej początkującej. Oto przepis na przepyszne banalnie proste danie krok po kroku w wersji obrazkowej: Zainteresowanych szczegółami zapraszam do przepisu
Kuchnia po mojemutarg. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki(...)prezentowałam Wam również na blogu. Potrawy Claudii Roden nie zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z ProwansjiEgipska zupa z soczewicyKurczak z pomidorami i miodemTunezyjska pieczona sałatkaGazpacho andaluzLibański ryż z soczewicąTażin z klopsikami
Chilli Czosnek i OliwaProste i szybkie kluseczki biszkoptowe o nieregularnych kształtach, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Są delikatne i mięciutkie, w sam raz do zup lub sosów. Kluski biszkoptowe polecam z zupą pomidorową, rosołem, gulaszem mięsnym, warzywnym (np. ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , pomidorowym.. Podgrzane z masełkiem i posypane natką, koperkiem też smakują. Możesz je dodatkowo posypać parmezanem na talerzu
Zasmakuj KuchniUwielbiam chłodniki. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w CHŁODNIKU LITEWSKIM i jak tylko można kupić botwinkę, to od razu zabieram się za ten przepis. Ale przecież
Analiza Smakupotraw ale również krótkie opowieści. Sama książka została bardzo ładnie wydana w twardą oprawę. Przepisy są proste i nieskomplikowane z łatwo dostępnych produktów. Każde zdjęcie zachęca do gotowania. "Sceny kuchenne" zostały podzielone na 5 rozdziałów: - PRZYSTAWKI - DANIA GŁÓWNE - ZUPY - SAŁATKI - DESERY 255 stron Książka jest godna polecenia, przeczytania. Już na stałe gości
Zrób to smacznieIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin
MarcinChefmąki tortowej. Mimo to ma dość szerokie zastosowanie w kuchni, możemy jej użyć np do: zagęszczania zup i sosów – zwłaszcza tych wegetariańskich, które wzbogaci w białko placków i naleśników – wyjdą dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki
Powiedz dietom niePuree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy. Niedługo na blogu pojwai się kilka przepisów jak wykorzystac takie puree. składniki: 1 mała dynia lub pół dużej Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości
Monia miesza i gotujelive cooking w CH Pogoria , że dzisiaj rano, na drugie śniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich. Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności, wykorzystujmy wszystko co tylko możliwe! Inne propozycje śnadaniowe, nie tylko do szkoły, znajdziecie
Moja smaczna kuchnia