To wyjątkowo proste lody i co najważniejsze można je od razu jeść. ;-) Składniki: truskawki zamrożone w plastrki banany zamrożone w plasterki trochę mleka roslinnego
Humanistka w kuchniznajduje się alfabetyczny spis treści, tzw. indeks. Siostra Maria wydała tez wiele innych książek kulinarnych, m.in. na: Desery, Zioła czy Zupy. Wszystkie tytuły znajdziecie na końcu książki. Podsumowując zdecydowanie polecam tę książkę wielbicielom grillowania oraz osobom, które lubią prostą i jednocześnie pyszną kuchnię. Smacznego
Z miłości do słodkościŻar wręcz leje się z nieba, takie dni proste zimne potrawy i napoje smakują najlepiej. Chłodnik z melona i arbuza jest bardzo orzeźwiający. Spróbujcie sami
Z Majeczką w kuchniprzystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych porad autora np. przedstawia nam proste metody ułatwiające gotowanie, doradza jak gotować szybciej i z większą pewnością (tu rada numer jeden to - nalej sobie kieliszek wina, rada
kruche babeczkiSmaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym
Karo in the KitchenDzisiaj światowy dzień makaronu. Dlatego też i na blogu pojawia się przepis na niego w towarzystwie sera i brokułów. Proste danie, które polubił nawet mój
Polska Zupaniej bałagan w pokoju,stosy notatek i książek porozkładanych w dziwnych zakamarkach mieszkania. Och i przepisy. I zdjęcia. Szybkiej bezproblemowej prostej szamy. Idealnej zarówno na obiad,kolację jak i...śniadanie! Przecież to oczywiste,że na śniadanie można jeść zupę...a na kolację obiad. It's sesja time a w takim czasie wszystkie chwyty dozwolone-niczym w miłości
Fiolka w kuchniodrobiną rozmarynu i czosnku. To nie mogło się nie udać! Przygotowanie ich wcale nie trwa bardzo długo, jest też raczej proste. A efekt? Wyjątkowo aromatyczny. No i pieczone pomidorki, których słodki smak po prostu uwielbiam. Jako dodatek do zupy, albo w ramach przekąski między posiłkami. Smakują naprawdę wyśmienicie - polecam! Focaccia z pomidorkami i rozmarynem Składniki: (na 6 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDomowy rosołek już się znudził? No problem! W bardzo prosty sposób możemy "przerobić" taką zupkę na aksamitny krem dyniowy. Wykorzystujemy zapasy mrożonej dyni lub używamy
Chocolate Muffin BlogJeszce zdążycie :) zrobić własnej roboty zakwas. Ja właśnie swój nastawiłam. Bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 100 g mąki żytniej typ 720, ok 1,5 szklanki
Delicious Titbitswięcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką ilością soli. Pod koniec(...)odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną (np.natką pietruszki). Płatki (bądź otręby) dodajemy bezpośrednio na talerz z pomidorową mając na uwadze, że nie gotując ich nie tracimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKonkretny, szybki i prosty do zrobienia. Chłodnik PUTIN to 3 składniki które tworzą smak który jedni kochają a inni nienawidzą. Kwas chlebowy to produkt specyficzny jeśli
Kuchnia PROzdrowotnarobię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup. Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt ale podczas pieczenia tak wyrosły, że byłam w szoku bo chciałam uzyskać efekt mini. Kształt jednak niczego nie zmienia bo były tak pyszne, że bez wyrzutów sumienia po nie sięgaliśmy. Ciasto parzone jest bardzo proste w przygotowaniu, najważniejsze jest jednak
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakulinarnych wypraw do Północnej Afryki. Mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy sprawiają, że zupa nie tylko jest aromatyczna, ale również pożywana. Dania Babci Zosi to dania gotowe, ze składników naturalnych. Gorąca woda, garść własnych przypraw, kartonik od SYS..i obiad gotowy! SPOSÓB PRZYGOTOWANIA niezwykle prosty Zawartość obu torebek wsyp do 1 litra zimnej wody. Mieszając, doprowadź do wrzenia
Z Kuchni Do Kuchniczyli w programie tv. Przepis wynalazł mój Mąż i zaproponował jej przyrządzenie. Zdziwiłam się trochę gdyż Mąż amatorem zup nie jest, a jeśli już to preferuje tradycyjne smaki jak na przykład ogórkowa . A tu serową proponuje? Trzeba korzystać pomyślałam. Przepis, prosty, a efekt? Wypróbujcie i sami oceńcie. Składniki (na niewielki garnek): 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera liście(...)serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej patelni zrumieniamy wędzonkę w cieniutkich plastrach lub w kostce. Również dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. W razie potrzeby leciutko zagęszczamy łyżką
Kuchnia po mojemuWielka wiosenna podróż kulinarna właśnie się rozpoczyna. Pierwsza prosta już obfituje w liczne, wiosną pachnące przysmaki, na straganach, spod główek kapusty i z czeluści natki marchewki nieśmiało wychylają swoje łebki zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone(...)rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki
Słodki KompromisDynia hokaido, to mój faworyt pośród wszystkich dyniowatych. Robię z nie zupy i różne sałatki. Jesienią zaopatrzyłam się w odpowiednią ich ilość i wciąz mogę się cieszyć ich smakiem. Dzisiaj zapraszam nz bardzo proste danie, a mianowicie dynię pieczoną w formie niewielkich łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielne danie lub wkomponowana jako skłądnik sałatki. Składniki: 1 dynia hokaido(...)termoobiegiem na około 20-25 minut. Tak przygotowaną dynię można podawać jako samodzielną przekąskę na ciepło i zimno. Lub przeznaczyć ją na zupę albo składnik sałatki z większą ilością składników. Na taką właśnie sałatkę zaproszę Was już wkrótce. Pozdrawiam i życzę Smacznego
Gosia gotuje