Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość
KuchniaWeDwoje.plKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskiPulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ
kuchnia doskiDawno nie było żadnej ryby na blogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki
Polska ZupaJak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z
Polska ZupaSezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6
Corner With RecipesW roli głównej dziś: soczewica. Przede wszystkim jedzona przez wegetarian, ponieważ dzięki dużej zawartości białka skutecznie zastępuje mięso. Zawiera m.in. kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo oraz
Corner With RecipesWydaje się to być już bardzo oklepany temat, ale zupa ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby jej nie przedstawić. Jeśli trafi chociażby do jednej osoby
Corner With RecipesNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Corner With RecipesNie jest to zupa dla każdego, smak cytryny jest dominujący. Ostatnio czytałam o wielu zaletach cytryn, więc warto dać tej zupie szansę. Po książce, którą czytałam
Corner With RecipesHarira to charakterystyczna marokańska zupa, mam nadzieję, że niedługo spróbuję jej sama :). Bardzo rozgrzewa, dzięki przyprawom i roślinom strączkowym i syci. Któregoś dnia zobaczyłam w
Corner With RecipesPoziom trudności: łatwe Liczba dań: 4 Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta do zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się(...)aromatu całego dania i dlatego trzeba go używać z umiarem i ostrożnie, w masoor dal schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw. A jest go w zupie naprawdę sporo. Eugeniusz uważa, że jest to najlepsza zupa jaką jadł. Zupa z soczewicy od upadłej królowej Przepis pochodzi z jednej z książek, które napisała Nigela Lawson. Kim jest Nigela? Kiedyś
Niedzielny kucharzORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ ARBUZOWY Z LIMONKĄ SMOOTHIE Z MELONA TABBOULEH BULGUR PO LIBAŃSKU ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM Koktajl truskawkowy: – To koktajl o rześkości – Smaczny, delikatny i zdrowy – Kremowy i pyszny – Prosty i lekki – Błogo chłodzi w najgorętsze dni lata ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Świeże sezonowe truskawki – 500g
globuskulinarnypoprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia, na okrągłych biszkoptach czyli bardzo proste i szybkie :) SKŁADNIKI: PIANKA CYTRYNOWA: 2 śmietany śnieżki 1 szklanka zimnego mleka kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: kubek śmietany 30 % (330 ml) kubek śmietany
Pani na deserZupy nadal królują w moim domu..i czasem brak już pomysłów, ale jakoś daję radę..no i tym razem prosta zupka z małym dodatkiem kapusty i pomidorów. 2-3 marchewki kilka ziemniaków 1-2 pomidorki kawałek białej kapusty bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz koperek Marchewki, pomidory i ziemniaki pokroić, kapustę poszatkować,przełożyć do garnka, wlać
Moje domowe kucharzenieDodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako składnik zup, past czy farszu do tortilli. U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego. Rewelacyjne zestawienie, proste składniki, polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy od naszego apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy 1 puszka kukurydzy
Walijskie Pichceniesamego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze jeden dodatek
Bon appetit mon amieSzybkie i proste danie na obiad w którym można wykorzystać mięsko z rosołu lub też mięsko z którego gotowaliśmy wywar/bulion na zupę. Ja akurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kwałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo
Monia miesza i gotujewolę mieć możliwość ewentualnego pokrojenia listków jak już je rozmrożę w zimie. Do czego używam – do zup przede wszystkim… ale wykorzystuje i do past do chleba i do drugich dań, czyli tak jak w lecie :) Proste prosta, a tanie i zdrowe niż chemiczne w zimie kupowane :) Koperek i natka
Kuchnia na wzgórzuWave marki Villeroy & Boch). Chcesz połączyć klasyczne koło z kantami? Użyj głębokich talerzy, których zewnętrzne krawędzie są proste i kwadratowe, ale środek talerza ma klasyczny okrągły kształt (np. linia Cera od Villeroy & Boch). A może jednak zupa w kształcie prostokąta wcale nie wygląda tak źle? Wtedy wybierz prostokątny talerz, w którym „komora zupna” również jest prostokątna. Wędliny
WojnaNaSmaki.plProste w wykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać do ugotowanej zupy (lekko podgrzewając). Składniki: 1 kg kalafiora, 75 dag pomidorów. Wykonanie: Dojrzałe pomidory umyć, pokroić i podgrzewając w garnku rozmiękczyć , często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić. W między czasie
Tradycyjna KuchniaRisotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać
Poezja smakusyty i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach z ziemniakami , jest świetną propozycją na jesienny obiad . Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest akcent w postaci kawałka smacznego żeberka. składniki na 6 porcji zupy 70 dag żeberek 1/2 główki młodej kapusty włoszczyzna ( marchewka , pietruszka, mały kawałek selera i pora ) cebula ząbek czosnku
Smakowite Daniawyszperałam w Internecie. Wizyta u przyjaciółki na plotkach bez ciasta to jak .. hm nawet nie wiem do czego porównać .. zupa bez soli? Wracając do przepisu, wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać. Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu
ciastkarnia na kruchym spodzie