Witajcie serdecznie kochani, minęły wieki, ale czas, który nie jest stracony zawsze przynosi wiele pozytywnych pomysłów, inspiracji, doświadczeń, a żeby do czegoś wrócić trzeba do tego
Symfonia SmakówBuraczkowa dla leniuchów z crème fraîche - prosta i szybka w przygotowaniu, bo tylko z buraczków, a nie na wywarze :). Crème fraîche w połączeniu ze słodyczą buraków smakuje przepysznie. Nic prostszego - obierasz buraczki, ścierasz na tarce i hop - do szybkowaru! A potem już tylko zajadasz, no i cieszysz swoje oczy jej pięknym kolorem. :) Buraczkowa(...)garnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej po ugotowaniu dodaj do buraczków sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą do smaku możesz opcjonalnie włożyć do zupy filtr z pastą czosnkową (czytaj poniżej) do gotowej zupy dodaj crème fraîche w dowolnej ilości dopraw czarnym pieprzem serwuj, póki gorąca Uwaga : Dla wzbogacenia buraczkowej możesz dodać do zupy
Szybko Szybkowarinspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 200 g batatów, 200 g topinamburu, 10 surowych średnik krewetek (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki(...)podania cząstki cytryny. Przygotowanie: Bataty i topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym
SzczyptaSmaQdość krótkim czasie udało się nam przygotować aż 4 dania : czerwoną zupę z soczewicą czarny ryż z krewetkami -przystawka pappardelle- kluski jajeczne z ragout bolońskim - danie główne tiramisu - deser Wszystkie okazały się smaczne, kolorowe i co ważne proste do wykonania.Kucharze udzielali nam wskazówek, by wszystko poszło gładko, a każda
Proste PotrawyKluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo zdrowa(...)masz wprawy w robieniu klusek ziemniaczanych, zacznij od klusek z kaszy. Zobacz przepis Gęsta zupa z soczewicy z jarmużem Zupa idealna na jesienne chłody: sycąca, gęsta, pożywna i zdrowa. Możesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej lub dodać trochę chorizo, kiełbasy, albo boczku. Danie proste i szybkie. U nas było wyjątkowo szybko, ponieważ mieliśmy już gotowy wsad w postaci
Niedzielny kucharzorientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań: 4 Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta(...)wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i całego dania. Właśnie dlatego trzeba go używać z umiarem i ostrożnie. W tej zupie jest go naprawdę sporo, a mimo to schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw. Zupa z soczewicy od upadłej królowej Przepis pochodzi z jednej z książek, które napisała Nigela
Niedzielny kucharzprzyrządzony szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim menu :) jest nie tylko dla wielbicieli szpinaku, ale także dla leniuchów, ponieważ jest dziecinnie prosta i szybka w wykonaniu. Poza tym liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz(...)Sposób przyrządzenia: W rondelku podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na koniec wrzucamy liście szpinaku. Chwilkę dusimy, a następnie liście zalewamy bulionem. Zupę zagotowujemy i w zasadzie już jest gotowa ;) pozostaje nam tylko użyć blendera, by zupa miała gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy dodajemy także jogurt
upichcicSelerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa! Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks(...)tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą zupę kto lubi. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotujemy jeszcze 2-3 min. Na suchą
Kuchnia MagdaLenyOto przepis na prostą i smaczną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Dobrze mieć w lodówce na weekend jakąś dobrą sałatkę. Polecam :-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego (np
Kawa z mlekiemTo wyjątkowo proste lody i co najważniejsze można je od razu jeść. ;-) Składniki: truskawki zamrożone w plastrki banany zamrożone w plasterki trochę mleka roslinnego
Humanistka w kuchniznajduje się alfabetyczny spis treści, tzw. indeks. Siostra Maria wydała tez wiele innych książek kulinarnych, m.in. na: Desery, Zioła czy Zupy. Wszystkie tytuły znajdziecie na końcu książki. Podsumowując zdecydowanie polecam tę książkę wielbicielom grillowania oraz osobom, które lubią prostą i jednocześnie pyszną kuchnię. Smacznego
Z miłości do słodkościŻar wręcz leje się z nieba, takie dni proste zimne potrawy i napoje smakują najlepiej. Chłodnik z melona i arbuza jest bardzo orzeźwiający. Spróbujcie sami
Z Majeczką w kuchniprzystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych porad autora np. przedstawia nam proste metody ułatwiające gotowanie, doradza jak gotować szybciej i z większą pewnością (tu rada numer jeden to - nalej sobie kieliszek wina, rada
kruche babeczki