Klopsiki, pulpeciki z mięsa mielonego bardzo często pojawiają się na naszym stole w różnej postaci. Łączę je z zupami, gulaszem, sałatkami, makaronem, czy warzywami. Dzisiejszą wersję stworzyła córka, a zrobiła klopsiki w sosie śmietanowym ze spaghetti. Wyszedł szybki, prosty i pyszny obiad. Sos był kremowy, delikatny, świetnie się komponował z makaronem i mięsem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBarszcz ukraiński – czernichowski Barszcz ukraiński to gęsta od warzyw zupa , która ma wiele wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy
Ogrodnik w podróżyCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna PasjiWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i
Karo in the Kitchenbraku czasu łatwiej coś odgrzać , niż mozolnie przyrządzać . Duszonego kurczaka, można zrobić nawet dzień wcześniej . Polecam , to proste danie Składniki : 1 świeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu łyżka masła do podsmażenia
Ogrodnik w podróżypowodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym
Kolorowy Przepisownikdodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy natką i gotowe, można podawać. W starej recepturze z 1893 roku podawano, że zupę zagęszczano mąką. Jednak mąka w tym przypadku jest zbyteczna, ja polecam dać więcej grochu, on także mocno potrafi zagęścić. Prosta, pyszna i pożywna zupka, a do tego trąci historią. :) Mam nadzieję, że moja grochówka nie wygląda gorzej
Dieta moja pasjakiepskiego koncentratu. Wiosną i latem staram się, żeby na stole pojawiało się jak najwięcej warzyw i owoców, w prostej formie. Takiej ledwo tkniętej obróbką. Pewnie, że nie jestem ortodoksyjna i zdarzają mi się przypadki zrobienia zasmażanej kapusty, czy zupy, ale staram się, żeby ta ingerencja była jak najkrótsza. Lubię smak świeżych, młodych warzyw – brzmi prawie jak ten tekst
ladykitchensposób na szybki obiad,na coś gorącego na imprezie,przygotowuje się go w 10 min,potem tylko piecze-jest pyszny,prosty do zrobienia i nie drogi-polecam gorąco SKŁADNIKI: karczek-ok 80 dag 2 śmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso układamy w naczyniu
Swojskie jedzonkonocy robiąc tylko jedno danie, ale są też takie, kiedy lubię zrobić w ciągu jednego dnia kilka potraw tj. zupę, drugie danie, deser, pieczywo i jakiś dodatek. Teraz, gdy zajęcia na uczelni się zaczną, trzeba będzie postawić na szybkie, proste i niezabierające dużo energii dania. Dlatego chciałabym przedstawić jedno z nich. W gruncie rzeczy, pesto możemy zrobić ze wszystkiego
Be Fit Be Strongmaśle. Bulion (można przygotować z TEGO przepisu) zagotowujemy i dodajemy pieczarki. Śmietanę łączymy z mąką i też dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy natkę pietruszki i podajemy z makaronem. Prawda, że proste? Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureNajlepszy przepis na zupę krem z kukurydzy. Podany z chipsami z kindziuka i z popcornem zrobi piorunujące wrażenie na Waszych gościach. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero
CookYourselfkiedyś sąsiadkę. Przesympatyczną panią, która zajmowała się wnukami w wieku niemal identycznym do wieku moich dzieci. Ja, wychowana na prostym, naturalnym jedzeniu i bez zbędnego cudowania, otwierałam oczy ze zdumienia widząc, co babcia (razem z mamą) podaje tamtym dzieciom. Zupy niedoprawione , najczęściej przecierane , żeby dzieciom nic na żołądkach nie stanęło. Mięso tylko i wyłącznie gotowane, bez soli, o innych
Codzienna kuchnia niecodziennasobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę, czy wstęp do kolejnych potraw, np. sosu grzybowego lub zupy… i nie tylko. Portobello wspaniale też smakują faszerowane i grillowane. Warto się pokusić i przygotować z nich coś pysznego, prostego i szybkiego. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Portobello z winem Marsala appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoBardzo prosta i wygodna metoda na przechowanie ziół. Oliwne, ziołowe kostki, są idealne do smażenia lub jako dodatek do dań czy zup. Polecam.składnikiświeży rozmarynliście szałwioliwa z oliwek+silikonowa forma na małe ciasteczka lub pojemniki na lódprzygotowanieZioła opłukać, osuszyć. Igiełki rozmarynu i listki szałwii pociąć na drobne kawałki. Do każdego pojemnika włożyć szałwię i rozmaryn pól
Stare Gary