można tam wpaść na rodzinny obiad, na którym królować będą dana tradycyjnej polskiej kuchni ze słynną zupą opieńkową na czele. I jeszcze jedna ważna informacja – na miejscu są pokoje gościnne do wynajęcia, gdyby biesiada się przeciągnęła. Adriano, Jacku dziękujemy za spotkanie, przyjęcie i proste ale jakże wspaniałe smaki i obiecujemy, że nie byliśmy u was po raz ostatni
królestwo garówwzględu na to, że mam przyjemność grzać się w prawie 30 stopniach nie proponuję dziś rozgrzewających zup czy sytych energetycznych gulaszy. Zapraszam Was na małą wycieczkę do Hiszpanii. Co powiecie na idealnie schłodzone Gazpacho? Ten tradycyjny chłodnik wywodzący się z Andaluzji jest bardzo prosty w przygotowaniu, a wspaniały posmak jaki pozostawia jest nie do zastąpienia. Często przygotowuję rzadszą wersję, która
Zielona Kuchniamnie dociera, najbardziej chodliwe, że tak kolokwialnie to ujmę, są proste, a nawet bardzo proste potrawy. A oto dowód. [..] wspominała Pani o kładzionych kluseczkach, jako dziecko jadałem takie u babci. Robiła je ze wszystkim, na słodko i na słono. Podawałam do zupy albo jako dodatek do drugiego dania. Ponad trzydzieści lat nie jadłem
Dieta moja pasjaniedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy się na lunch w tych okolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz
Pink EnvelopeKiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą
Zakątek rozkoszy kulinarnychDziś zupka znów gotowana w ekspresowym tempie...kapuśniak...prosta zupka..ale inna niż zwykle...przypomniało mi się , jak dawno temu pewna starsza pani mówiła, że
Moje domowe kucharzeniepoczątkowo zajmowała się jedynie sprzedażą blin. Teraz możemy kupić tam oprócz blin, dania takie jak zupy, kasze, sałatki, pielmieni, syrniki i inne potrawy. Jak dla mnie zaskoczeniem tu jest danie jak np. kasza gryczana z parówką, jednak Rosjanie lubią czasem kupować naprawdę proste potrawy. Zamówione dania przygotowywane są na oczach klienta po otrzymaniu zamówienia, dzięki czemu klient ma okazję
psgotujemymięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube plastry
Kolejny blog o gotowaniuPaszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki
Humanistka w kuchniIstnieje wiele rodzajów farszy do jajek. Wszystko zależy w zasadzie od naszych upodobań i pomysłowości. Faszerowane jajka są przekąską dziecinnie prostą, za to szybko znikają
Kuchnia Pełna PasjiSałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż
Kuchnia Pełna PasjiDomowych ulepszaczy ciąg dalszy. Co powiecie na własnoręcznie zrobioną kostkę rosołową? Taka kostka to naprawdę fajna sprawa, prosta w przygotowaniu, tania, długoterminowa i przede wszystkim
Bernika - moj kulinarny pamietnikByliśmy rodzinnie na grzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :(Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :)Zakonserwowane w ten
Proste Potrawyetapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej
Proste Potrawyabyście też odnaleźli jak najwięcej radości w tym czasie, cieszyli się prostymi rzeczami i znaleźli chwilę aby usiąść z lampką wina ciepłym wieczorem z bliskimi i pogapić się w niebo. O tej porze roku jest jakieś takie magiczne, wyjątkowe. Dzisiaj na moim talerzu gości zupa owocowa, powiem Wam, że mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama
SMYKWKUCHNInaszym domu ostatnio królują mocno rozgrzewające potrawy. Dzisiaj na stół wjechała zupa krem z kukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy! SKŁADNIKI: 1 litr bulionu, może być rosół wraz z włoszczyzną(...)czasie blendujemy całość na gładką masę. Papryczkę kroimy w krążki, jeśli zależy nam na podbiciu ostrości nie wyrzucamy pestek, tylko dodajemy je wraz z pokrojoną papryczką do zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy
Kuchnia od dwojgaPrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis
babka w formieUwielbiają też gotować i celebrować posiłki. Książka zawiera ponad 100 prostych przepisów na włoskie potrawy, które przygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części:- przystawki- zupy- makarony i kluski- pizza- dania z ryżu- dania(...)być smacznie i prosto. Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników. Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała
Kulinarne przygody GatityBożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste jak ugotowanie rosołu. :)A tutaj przepis na prościutkie uszka(...)części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody jak do rosołu).Po ok. 45 minutach dolewamy wody od grzybów i dosypujemy majeranku i gotujemy jeszcze
Zakręcony Wideleccoś dla Was! Pomidorowa na drugie danie w formie pasztetu. W składzie nieodzowne składniki tej zupy, czyli: przecier pomidorowy, marchew i ryż. Nic nie trzeba uprzednio gotować. Wystarczy wszystkie surowe składniki umieścić w kielichu blendera, odpalić maszynę, wylać masę do formy i upiec. Proste, szybkie i tanie danie. Można jeść na ciepło jako wspomniane drugie danie obiadowe
Jeść, by żyć w zdrowiuWitajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :) Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić. Przepis jest autorstwa Doroty Wellman i pochodzi z najnowszej książki Lidla "Ryby są super". Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę smakuje wybornie :) :) obiecuję, że przepis pojawi się popołudniu
Dzieje kuchennej Wiewiórywięcej, część zamroź, żeby w zimie wykorzystać niedostępne już owoce i warzywa do szejków czy zup. Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych produktach. Może się wydawać, że z marchewki, buraka czy pietruszki nie można
Bananowe PoleWielkanocna zupa w niecodziennym wydaniu. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej, która zaskakująco dobrze komponuje się z lekko kwaskowatym smakiem żurku i jest zdrowszą alternatywą dla często dodawanych ziemniaków. Zupka najlepiej smakuje przygotowana na domowym zakwasie, do przygotowania którego gorąco was zachęcam. Jego zrobienie wymaga minimum czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana(...)ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego smak wzbogaciłam o dodatek tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania. SKŁADNIKI / 6 porcji 500 g białej surowej
cool and mintyZupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Dawna kuchnia podkarpacka to dla mnie przede wszystkim kuchnia gospodarska, żeby nie powiedzieć wiejska. W swoich próbach odtwarzania i przypominania dawnych regionalnych dań instynktownie omijam dania kuchni dworskiej, ponieważ te proste, swojskie wydają mi się bardziej autentyczne i bliższe są mojemu sercu. Kuchnia wiejska rodzi skojarzenia z sycącymi tłustymi daniami(...)lesie, a najpopularniejszymi składnikami były te, które łatwo było przechowywać. Stąd tak wiele dań w kuchni podkarpackiej przygotowuje się z kapusty, czy ziemniaków. Moja dzisiejsza propozycja to łemkowska zupa, która jest idealnym przykładem codziennej potrawy, która z jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest
Trzeci talerzNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co
Kuchnia Pełna Pasjiżurku sklepowego, bowiem przygotowanie swojego zakwasu jest banalnie proste. Dlatego zachęcam również Was do przygotowania swojego własnego zakwasu. Pracy przy nim niewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej
Smaczne Zdrowe