podobne do ziemniaków chociaż to według mnie bardzo luźne porównanie. Ale na pewno można ich używać zamiast ziemniaków jako dodatek do różnych dań. Topinambur nadaje się do zup, sosów, do pieczenia, duszenia i gotowania. Można zrobić z niego chipsy albo frytki . Można zjeść w surówce chociaż spożywane na surowo mogą powodować wzdęcia. Topinambur można też ususzyć a potem zmielić(...)przetwarzania, gotowania, zamienia się we fruktozę. Poza tym bulwy topinamburu mają w sobie skrobię i cukry proste a także jest w nich krzemionka, witamina B1, żelazo, miedź, magnez i potas. Ja najbardziej lubię topinambur pieczony chociaż kremowa zupa z topinamburu też jest pyszna . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOgórki kiszone w kamionce – prosty przepis Ogórki kiszone. Mogłabym tu napisać krótko – uwielbiam je! Idealny dodatek do obiadu, niezliczonych sałatek, koreczków i past kanapkowych. Bazowy składnik pysznej, domowej zupy ogórkowej. Pyszny dodatek do tradycyjnej kanapki. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Ogórki kiszone to składnik, którego u mnie nie może zabraknąć. Pyszne i do tego zdrowe. Czy wiedzieliście(...)kiszone to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelazu i wapnia. Dodatkowo są niskokaloryczne. Dlatego warto je włączyć do swojego menu. Ale jak je przygotować? To naprawdę proste. Wystarczy mieć dobry garnek do kiszenia . Najlepiej dobrej jakości garnek kamionkowy. Taka kamionka raz kupiona będzie nam służyć przez lata nie tylko jako garnek do kiszenia ogórków
Słodkie okruszkiSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały
kuchnia doskiKolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je
kuchnia doskiCzęsto w przepisach pojawia sie ekstrakt waniliowy. Można go kupić, płacąc za malutką buteleczkę stosunkowo dużo , albo można go w bardzo prosty sposób zrobić samemu.Mój
Polska Zupagorące, odpowiednio przyprawione i jeszcze aromatyczne. Nie za dużo chcemy? Ależ skąd! Przepis na połączenie tych wszystkich wymagań jest prosty jak drut, a mieszanie w garze to czysta przyjemność. Ta aksamitna zieleń ze zdjęcia to właśnie owoc naszych starań. Zupa krem szpinakowa z mocną nutą czosnku. Delikatna, kremowa, pachnąca na kilometr, sycąca ale nie zapychająca. Można się zakochać
Wypisz Wymalujwyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz biec do sklepu
Roślinna - blog wegańskiDoskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna. Smacznego:)Składniki:2 puszki kukurydzy (680 g)3 średniej wielkości ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnkupor (biała część)1 łodyga selera naciowego1 łyżka startego świeżego imbiru2 łyżki masła1 litr bulionu1 łyżeczka kurkumysólpieprz cayenneDodatkowo(...)oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.Zupę podajemy z usmażonym mięsem, posypaną natką pietruszki i plasterkami papryczki
Smakowity Blog KulinarnyWitajcie w nowym cyklu na blogu! :) "Proste obiady na 7 dni" to cykl wpisów, w którym raz w miesiącu będę publikować gotowe menu składające się z prostych i pysznych obiadów na cały tydzień. Przepisy w wersji do druku oraz lista zakupów czekają na Was do pobrania na dole wpisu. Zgodnie z wynikami ankiety , którą przeprowadziłam(...)może być inny rodzaj kaszy (bulgur, perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże. Rady: Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej. Czwartek - Zupa ribollita Ribollita to pochodząca z Toskanii pyszna zupa z fasolą i jarmużem. Wykorzystajcie do niej jarmuż, który został Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Możecie sięgnąć po fasolę z puszki, ale ja polecam ugotowanie
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych przypraw. Ja lubię go nie tylko dlatego, że po prostu mi smakuje, ale również za prostotę. Nie ma wiele przesady w stwierdzeniu, że wystarczy pobieżnie pokroić kilka składników, włożyć(...)tylko minimalnej wprawy. A to co pozostanie nam po oddzieleniu mięsa wcale nie musi się zmarnować – będzie doskonałą podstawą pod zupę czy mięsny bulion. Królik po myśliwsku 2016-03-14 00:30:19 Chudy i delikatny królik przyrządzony w prosty i niewymagający dużo czasu, umiejętności, ani wyrafinowanych składników sposób. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 średnia tuszka królika
Kulinarna PokusaKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna PasjiWitajcie serdecznie kochani, minęły wieki, ale czas, który nie jest stracony zawsze przynosi wiele pozytywnych pomysłów, inspiracji, doświadczeń, a żeby do czegoś wrócić trzeba do tego
Symfonia SmakówBuraczkowa dla leniuchów z crème fraîche - prosta i szybka w przygotowaniu, bo tylko z buraczków, a nie na wywarze :). Crème fraîche w połączeniu ze słodyczą buraków smakuje przepysznie. Nic prostszego - obierasz buraczki, ścierasz na tarce i hop - do szybkowaru! A potem już tylko zajadasz, no i cieszysz swoje oczy jej pięknym kolorem. :) Buraczkowa(...)garnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej po ugotowaniu dodaj do buraczków sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą do smaku możesz opcjonalnie włożyć do zupy filtr z pastą czosnkową (czytaj poniżej) do gotowej zupy dodaj crème fraîche w dowolnej ilości dopraw czarnym pieprzem serwuj, póki gorąca Uwaga : Dla wzbogacenia buraczkowej możesz dodać do zupy
Szybko Szybkowar