bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne, kolorowe i proste do wykonania. Na pewno w najbliższym czasie mam zamówienie od mojego syna na pierogi. Książka jest bardzo ładnie wydana z pięknymi zdjęciami, produkty
kruche babeczkiprogramu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam, gdy po raz pierwszy przygotowywałam puree
Mania Wypiekaniaskładniki na małe grudki. Posypujemy nimi ciasto. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/proste-ciasto-drozdzowe-owocami/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Proste ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki! W dni takie jak ostatnie posiłkujemy się rozgrzewającymi zupami i gulaszami. Kiedy nie wiemy co przygotować, zawsze przygotowujemy właśnie to danie! Proste, smaczne, sycące! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćnabiałów”, którymi na łamach bloga chcę się z Wami podzielić. Śmietana bez laktozy , soi, dziwnych zagęstników… sama natura. Wybitnie prosta w przygotowaniu, o ciekawym smaku. Ja przygotowałem ją specjalnie jako dodatek do zupy orzechowej, ale mam zamiar ją zużyć również do sosu tatarskiego oraz do mizerii, która będzie świetną towarzyszką dla kotletów sojowych (kotlety sojowe nie należą
BlendmanProste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandrytakie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis na flatbread. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, może też stanowić świetną bazę pod kanapki. Od zawsze podkreślam, że stawiam na szybkość robienia i świetny smak, ten przepis spełnia moje oczekiwania SKŁADNIKI
zabawa smakiemPierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam raczej do zup i mięs na ciepło. 1 średni korzeń selera 2 średnie jabłka 1/2 cytryny 2 -3 łyżki śmietany szczypta soli
Kuchcik gotujeGeneralnie nie zaprawiam włoszczyzny na zimę, ani jej nie mrożę. A wynika to z prostej przyczyny: starcie 2 marchewek czy pokrojenie kilku świeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :)) W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego
Walijskie Pichceniesłowa minestra (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Jest prosta jak drut w wykonaniu. We Włoszech robiona zazwyczaj z mrożonek-mieszaniny nawet do 15 rodzajów warzyw-czego mnie tu brakuje bardzo,bardzo,bardzo
Z Kuchni Do Kuchniponownie zupę na ogień. Mieszamy ze sobą śmietanki i dodajemy do śmietanek dwie łyżki kremu tak aby ją zahartować. Dodajemy mieszaninę do zupy, przyprawiamy do smaku głównie pieprzem. Czekamy aż całość się zagotuje i... gotowe! Prosta, pyszna a jej zrobienie zajmuje tylko chwilę. W międzyczasie można przygotować grzanki. Składniki: bagietka dwie łyżki startego, żółtego sera drobno posiekany
Mango PapajaAksamitna, kremowa, delikatna zupa- krem z pietruszki, której charakteru i oryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy(...)oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wędzonego łososia
Smakowite DaniaJednak nie spodziewałam się, że sama może stanowić taki smakołyk. Cały sekret tej zupy tkwi chyba w powolnym duszeniu cebuli i w pomieszaniu różnych jej odmian. Chciałam przyrządzić coś prostego, ale jednocześnie wyjątkowego, i, na szczęście, udało się, Jej smak jest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem(...)Połączyłam więc niedobre z najlepszym i użyłam domowego wywaru warzywnego i wołowego, kupnego. Jeśli macie czas i ochotę na zrobienie własnego wywaru- gorąco Was do tego zachęcam! FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki:3 duże cebule, 2 białe i jedna czerwona (lub Waszego wyboru)łyżka masła klarowanego i oliwa z oliweklitr wywaru warzywnego i litr wywaru wołowego1 łyżka octu balsamicznegoser Corregio
Gotowanie to kochanieszczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje zupie ciekawego posmaku, ponadto czyni ją bardziej pożywną i smaczniejszą. Jest idealna na lunch czy lekką kolację. ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Składniki: 4 większe marchewki (o łącznej wadze ok. 400 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 cebuli 1 mały(...)ząbek czosnku 150 g czerwonej soczewicy 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę) puszka pomidorów woda sól, pieprz, chili +świeża rukola (opcjonalnie) Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, solimy. Dodajemy pokrojoną wcześniej marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem
Kuchnia Elliewigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy(...)galaretką. Czekamy kilka godzin i gotowe! Składniki: Kawałek ugotowanego karpia Jajko ugotowane na twardo Groszek Ugotowana marchewka 1 łyżka żelatyny 1 litr zupy rybnej W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym
Kolizje Smaków