którą mama Carluccio przygotowywała zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu i Kampanii. Receptury są zarówno proste, jak i bardziej skomplikowane (dania mięsne). Moje ulubione rozdziały to kolorowe przystawki oraz "Primi", czyli wspaniałe zupy i makarony, z których chciałabym przygotować prawie wszystkie. Zawiedziona jestem za to rozdziałem na temat deserów - żaden z prezentowanych
Chilli Czosnek i Oliwasmakowała, nie przecierałam jej tylko lekko zmiksowałam, aby były widoczne zmiksowane niezbyt dokładnie warzywa i zioła. Ugotujcie ją koniecznie, jest prosta i szybka w przygotowaniu, wręcz ekspresowa. Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna zupa. Zupa krem z kukurydzy podałam z ziołowymi grzankami, z papryczką chilli była pyszna, jest warta polecenia. Zupa krem z kukurydzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ(...)świeżej natki pietruszki. Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12. ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną
SMYKWKUCHNIwydał się bardzo ciekawy. Równie dobrze mogła by się nazywać węgierska, bo jest w niej dużo papryki i cebuli. Nie zawiedliśmy się, bo zupa wyszła pyszna. Troszkę inna niż znamy z polskiej kuchni, ale prosta, szybka w przygotowaniu i na prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego(...)smażymy, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę. Na około 5 minut przed końcem gotowania, czyli jak warzywa będą już prawie miękkie, dodajemy do zupy mięso z cebulą. Całość mieszam, dodajemy tymianek, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy około 5 minut. Gotowe, pyszne i rozgrzewające. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plsmaku całkowicie zgodna z oryginałem. Mimo że naszukałam się trochę tego idealnego przepisu, Tom Kha Gai jest wbrew pozorom bardzo prosta w wykonaniu. I ostrzegam: tylko dla miłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych
Kuchnia Prezydentowejprzepis jest tak niesamowicie prosty, że właściwie zawiera się w tytule. Zdaję sobie sprawę z tego, że większość kukurydzy na świecie pochodzi z upraw GMO, które to nie są korzystne dla naszego zdrowia, i są główną przyczyną powstawania raka i można sobie przeczytać o tym np. tutaj, ale jeżeli...Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą
Nie Bo PiekłoTo je 1 zupa, kero 2 mogecie 3 bez lato zrobić ze świyżych tōmatōw 4 , a bez zima bydzie 5 to nojlepsze spōmniynie 6 lata. Je
Chop w kuchninosa się już niemal nie czuje, skarpetki, mimo teoretycznie porządnych butów, są wilgotne, a ślady błota ciągną się za nami w korytarzu? Zupa gęsta, kremowa, gorąca tak, że aż parzy w język. Ze składników prostych i łatwo dostępnych, jedynie sumak może sprawić pewien problem (ale spokojnie można go pominąć). Tahini nadaje tutaj naprawdę wyjątkowej nuty. Muszę przyznać(...)wytrawna chałwa. Oczywiście ma zupełnie inną konsystencję, niemniej naprawdę przypadła mi do gustu. Jestem pewna, że jeszcze ją w swojej kuchni wykorzystam, nie tylko w wytrawnej wersji. Wracając do zupy - zgodnie z zapewnieniami Limonki wyszła bardzo aromatyczna, gęsta i sycąca. Dla mnie ideał jesienno-zimowego kremu, gdy wiatr hula za oknem, a człowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMłoda botwinka znana jest głównie z zupy botwinkowej, okazuje się że to nie jedyne co możemy z niej ugotować. Sos obiadowy przygotowany na bazie młodej botwinki
ProstePesto.plotrzymać coś odmiennego. Osoby niechętne pałeczkom możemy tym razem ucieszyć wiadomością, że Tajowie jedzą generalnie łyżką i widelcem, więc do tej zupy pałeczki nie będą potrzebne Tak samo jednak jak w przypadku jej wietnamskiej wersji, jest prostym i mało czasochłonnym w przygotowaniu, ale dość oryginalnym dla nas Europejczyków daniem. Dodajmy również, że dość pikantnym w smaku. Aczkolwiek ostrość wywaru(...)rozchodzi się swobodnie po stałych składnikach – krewetkach, makaronie i grzybach shitake. Ostatecznie zupa okazuje się więc dużo bardziej zrównoważona w smaku, niż mogłoby wynikać z palącej podniebienie degustacji wstępnie przygotowanego wywaru z dodatkiem chili. Tajska zupa krewetkowa 2015-06-30 14:10:02 Łatwa w przygotowaniu, oryginalna w smaku i wyglądzie, pikantna tajska zupa krewetkowa z dodatkiem grzybów shitake
Kulinarna Pokusaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku, czyli klasyczne danie jednogarnkowe, bardzo pożywne o bogatym smaku i aromacie, i tak naprawdę bardzo proste w wykonaniu, a dodatkowo fasola, jako główny składnik tej potrawy to doskonałe źródło białka i witamin B, C, E, a także minerałów jak magnez i fosfor. Fasolka po bretońsku Składniki: (porcja(...)bretońsku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego Fasolka po bretońsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Bigos tradycyjny łagodny Duszaki, Pieczonki – prosty przepis Artykuł Fasolka po bretońsku – prosty przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuktóre wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem Składniki: 3 duże twarde(...)piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu
Mała Cukierenkaktóre wyglądają jak wytrawne potrawy. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort „zupa z kluseczkami” :). Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem Składniki(...)odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Mała Cukierenkabył w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Pożywna, a zarazem smaczna zupa cebulowa to dobry wybór w w okresie jesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować(...)Składniki / na ok 6 porcji : 900 g obranej cebuli 2 łyżki oliwy 2 łyżki klarowanego masła 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu
Aromatyczne PodróżeKsiążka dla wszystkich miłośników warzyw z prostymi, codziennymi recepturami. Są to przepisy proste, ale gotowe dania wyrafinowane w smaku, niby codzienne jednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub do zapieczenia w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki(...)pozostałych porach roku. Zimą stawiam przede wszystkim na zupy. Mamy więc do wypróbowania sezonową zupę na dwa sposoby, soczewicową zupę ogórkową, harirę ziomowa oraz marchwiową lub cukiniową zupę z kiszoną kapustą. Koniecznie przygotujcie mineralny bulion orientalny. Jest on źródłem cennych minerałów, wspaniale rozgrzewa i daje uczucie sytości. Oprócz zup w książce znajdziemy również leniwe na milion sposobów, soccę, bigos
Tajemnice Smaku