części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne
Poezja smakuBlueberry Corner by "jagodzianka" Czy toskańska kuchnia jest taka prosta? Czy w książce, którą dostałam zebrano wszystkie najłatwiejsze przepisy? -Nie wiem, bo w Toskanii … Przeczytaj cały artykuł Post Toskańska zupa kapuściana z fasolą (Zuppa di cavolo con fagioli) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerkiedy miałam w domu za dużo dojrzałych gruszek. Gruszki i buraki tworzą wspaniały, słodki krem. Łyżka chrzanu dodaje ostrości i ostatecznie decyduje o smaku zupy. Świetnie rozgrzewa i oryginalnie smakuje, a do tego jest prosta w przygotowaniu i ekstremalnie tania. Jej smakiem na pewno zaskoczycie gości, kiedy podacie ją do obiadu lub kolacji. Czego potrzebujemy? - 3 buraki - 3 gruszki(...)oliwę i dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. 4. Następnie blendujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy łyżeczkę chrzanu. Solimy i pieprzymy do smaku. 5. Podajemy z pokruszoną fetą. Zupa krem z buraka i gruszki to naprawdę efektowne danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ani pieniędzy, co czyni ją zupą tanią i łatwą, a do tego zdrową. Buraki dostarczają
two broke sistersKremowa i pyszna zupa krem czosnkowa z dodatkiem ziemniaków i serka mascarpone. Idealna na pierwsze danie. To zupa krem, którą podasz z pysznymi, domowymi grzankami udekorowaną bazylią, natką lub koperkiem. Zapraszam po mój prosty i sprawdzony przepis na krem czosnkowy. Wpis zawiera dokładny opis krok po kroku, dzięki czemu z łatwością ugotujesz pyszną, kremową zupę czosnkową. SKŁADNIKI: 2 główki czosnku
Zasmakuj KuchniPrzy niedzieli proponuję lekką, prostą do przygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki: 80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa 2 duże ziemniaki 1 pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane(...)pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi pestkami ( słonecznik, sezam, siemię lniane) , posypujemy ziołami
Z Majeczką w kuchniDobrze mieć zamrożōne 1 trocha bani, bo jak na wiosna Wōm sie ji zachce, to mołcie 2 już ôbiołd 3 prawie fertich 4 . Jak żech rychtowoł
Chop w kuchniKolejna kremowa, prosta, tania i przyjemna przekąska. Tym razem coś dla fanów cebuli (czyli również dla mnie. ;) ). 8 dużych cebul 1 litr wywaru warzywnego 50g żółtego sera szczypta kurkumy sól morska świeżo mielony pieprz czarny grzanki klarowane masło do smażenia Zagotowujemy wywar warzywny. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy(...)maśle, po czym przekładamy do garnka wywarem. Mieszamy, a następnie gotujemy około 5 minut. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem oraz delikatnie solą, jeśli potrzeba. Żółty ser ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy. Dobrze mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Podajemy posypaną tartym serem i grzankami
Kuchenna KontrrewolucyaMamy sezon na dynie, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać :) Nigdy wcześniej nie robiłam takiej zupy, poszperałam więc tu i ówdzie i znalazłam świetny przepis. Pochodzi on z książki B. Bytnerowicz pt. "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z 1987 roku. Tytuł adekwatny do założeń bloga, czyż nie? :) Zmieniłam w niej tylko, a raczej dodałam przyprawy, o których autorka wydała się całkowicie(...)mąki- 1/2 szklanki śmietany 18%- posiekana natka pietruszki- grzanki (np. takie jak tu)- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (można zastąpić mielonym imbirem) Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje co prawda sporo czasu, jednakże przez jego większość zupa robi się sama ;) Najpierw miąższ dyni kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, stawiamy na gazie i dajemy temu spokój. Musimy poczekać
Kulinarne zapędy KokosaPyszna rozgrzewająca i syta zupa. W sam raz na chłodne jesienne wieczory. Zupa świetnie nadaje się także na studencką kieszeń, jest banalnie prosta, myślę że każdy sobie z nią znakomicie poradzi;) Składniki 30 dag boczku, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 100ml śmietany, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego(...)kosteczkę, dodajemy do czosnku. Szklimy na złocisty kolor. Boczek kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i czosnku. Kiedy się wysmaży, a cebule będzie miała złoty kolor dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem, można doprawić także odrobiną wegety. Dodajemy 100 ml śmietany, mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu jeszcze ok 15 min. Każdą porcję zupy możemy posypać posiekanym koperkiem
Kuchnia Pełna Pasjibogactwem, warto postawić na zdecydowane smaki, nadając lekko spowszechniałym warzywom korzeniowym wyrazistego charakteru. Duża ilość przypraw, z wędzoną papryką na czele, potrafi przeobrazić proste składniki w wyjątkowo aromatyczne i odżywcze danie – w tym przypadku zupę pożywną i wspaniale rozgrzewającą. Taką w dodatku, którą przygotuje się prosto i szybko, ku zachwytom i wdzięczności wszystkich tych, których zupą uraczymy
Even Better Foodpokroić w grubą kostkę. Oliwki pokroić na pół. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Sałatka z tuńczyka gotowa – a nie mówiłam, że prosta i szybka? :) Podobne przepisy Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Sałatka śledziowa Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px
Pociąg Do Kuchniłzy. Bohaterem raczej nie zostanę, choć obiecałam sobie solennie, że następnym razem będę twardsza. Po tych wszystkich przygodach w domu czekał na mnie garnek zawczasu przygotowanej zupy. Bo zupy to idealne danie na zabiegany środek tygodnia, gdy nikomu się nie tylko nie chce, ale też ciężko znaleźć czas na pichcenie, a coś ciepłego po powrocie do domu by się zjadło(...)przynajmniej część dyniowego puree, które ostatnio przygotowałam, bo w kolejce stoją przecież kolejne dynie czekające na przerobienie. W magazynie Spis bedre , nr 10/2016 znalazłam prosty i niezwykle kuszący krem z dodatkiem jabłek i rozgrzewającego imbiru. Zupa wyszła słodko-kwaśna, cudownie rozgrzewająca; nie taka zupełnie łagodna, ale też nie ostra. Gęsta i kremowa, wybornie smakowała ze świeżą bagietką. Pięknie pachnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3(...)całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem i po lekkim odsączeniu z nadmiaru wody przesmażyć chwilkę na klarowanym maśle na patelni, a następnie dorzucić do zupy. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dodajmy do niej wody lub więcej bulionu! Do pojemnika blendera wrzucić całe migdały, zmiksować na małe
Plate of Joyzakwasu i był wspaniały. Ja do tego ułatwiłam sobie jeszcze sprawę i barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;). Jeżeli wolicie Barszcz czerwony na zakwasie, to przepis jest tutaj- klik Składniki na ok. 4 litry
Pełny talerzNajlepsza zupa na podrobach, jaką kiedykolwiek jadłam. Naprawdę sycąca, smaczna i prosta. A najbardziej lubię w niej delikatną, kurzą wątróbkę. <3 500g kurzych serduszek 500g tychże wątróbek 2 marchewki 1 pietruszka 1 duży/2 mniejsze pory 2 nieduże ziemniaki niewielki kawałek korzenia selera seler naciowy nać pietruszki kopiasta łyżeczka posiekanego koperku przyprawa warzywna sól, pieprz Serduszka kroimy(...)nich pokrojone w małą kostkę/starte na dużych oczkach marchew, pietruszkę, ziemniaki i korzeń selera oraz dosyć grube krążki pora. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawiamy zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem, ewentualnie przyprawą warzywną i wrzucamy posiekaną zieleninę. Tego typu zupa nigdy nie będzie smakowała tak dobrze, ugotowana na zwykłych kościach. Polecam przekonać się o tym na własnych
Kuchenna Kontrrewolucya