prosta zupa - 3675 przepisów (strona:165/245)

Jak zrobić domowe purée z dyni? 209

oddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy sami(...)jakich składników użyliśmy. Mamy również różne wersje owego purée, może być przyrządzone z gotowanej, duszonej lub pieczonej dyni. Osobiście, najbardziej lubię opcję z pieczoną dynią. Jego przygotowanie jest banalnie proste, lecz przez długość pieczenia nieco czasochłonne. Tak naprawdę, ilu kucharzy, tyle przepisów na purée. Jedni dodają oliwę z oliwek do pieczenia, zioła, czy przyprawy. Ja podaję przepis na zupełnie

Be Fit Be Strong
Kolorowy sernik na zimno 942

zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.Składniki:4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde)3 galaretki o tym samym smaku(...)smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)Wykonanie:Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami  dokładnie mieszając

Malinowe Pocałunki
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 154

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który

Kuchnia MagdaLeny
Menu na tydzień: Zielono na talerzu 181

chyba, że jest bardzo szybko, a wiosnę widać na talerzu! Sałatka Zielonej Bogini, pęczotto z zieloną fasolką, pizza na spodzie z komosy z zielonym groszkiem, pasta z zielonym pesto, zupa z groszku i sałatka fattoush, też zielona! Tak wygląda to menu na tydzień. Większość dań przygotujcie w 15-20 minut! Zielono w sercu, za oknem i na talerzu Poczuliście(...)spróbowania, bo są pełne witamin i smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach. Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem z komosy), można zrobić w pół godziny lub szybciej. Rośnie nam mały smakosz A co jeszcze u nas oprócz tego

Niedzielny kucharz
Sałatka z awokado i pomidorkami 255

Sałatka z awokado i pomidorkami to danie składające się praktycznie z 4 składników – awokado, pomidorków koktajlowych oraz cebulki i natki pietruszki. Szybkie, smaczne i bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości 168

gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)? Ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych w tym omega(...)się gdzie kupić np chia. Czyli drodzy panowie, szukamy najbliższego sklepu ze zdrową żywnością, który mam nadzieję, będzie od tej pory przez Was częściej odwiedzany Komosa jest pyszna, banalnie prosta do przygotowania. Do tego wychodzi idealnie sypka Drukuj Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 szkl. komosy 2 niepłne szkl. wody szczypta soli

Mieszam w Garnku
Szpecle z serem i cebulką (Käsespätzle) 158

Tradycyjny, prosty przepis na Käsespätzle – sycące szpecle, czyli popularne w Alpach kluseczki z serem i podsmażoną na złoto cebulką. Szpecle (Spätzle) to sztandarowe danie kuchni szwabskiej, która uchodzi za prostą i niezbyt wyszukaną, ale za to sycącą i smaczną. Mogą być samodzielną potrawą (podaje się je wówczas z dodatkiem cebuli, sera, boczku bądź kapusty) albo dodatkiem do dań głównych(...)chwała naszego kraju, alfa i omega kuchni szwabskiej”. W opublikowanej w 1827 roku „Historii siedmiu Szwabów” opisano, że w Szwabii je się pięć razy dziennie: 5 razy zupę i dwa razy zupę i Knöpfle (bardziej okrągłe) lub Spätzle (podłużne). Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od niemieckiego słowa Spatzen, które oznacza małe wróble. Wypróbuj słowacką odmianę szpecli, czyli BRYNDZOVE HALUSZKI Choć ciasto składa

smakowitehistorie.com
Kurczak z patelni z ciecierzycą. Zdrowe strączki. 207

Dziś będzie o strączkach w kuchni polskiej, o całym naszym bogactwie jakie mamy, a nie korzystamy z niego zbyt często. Można po nie sięgać cały rok

Apetyczna babeczka
Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki? 237

Trwa sezon na wiśnie.   Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni.   Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście.   Teraz przyszedł

IzaGotuje
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 225

domowym zaciszu, choć nie zabrakło też sklepowych gotowców. Większość z nich testowałam, pozostałą część na pewno wypróbuję w najbliższej przyszłości. Na końcu wpisu znajdziecie wszystkie roślinne zamienniki w formie prostej tabelki do wydrukowania. MASŁO DO SMAROWANIA PIECZYWA Czym zastąpić masło? Mamy tu ogromne pole do popisu – zamienników masła jest sporo, a każdy z nich stanowi ciekawe urozmaicenie(...)MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko  możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić gotowe, wybór jest spory. Pierwsza opcja jest tania i prosta, a druga daje nam możliwość zakupu mleka wzbogaconego w wapń (którego może nam nagle zabraknąć jeśli wykluczymy mleko krowie i jego przetwory).  Zawsze czytajcie składy, unikajcie zbędnych dodatków

Powiedz dietom nie
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 216

tutaj też miejsce, gdzie można dobrze zjeść. Ten lokal restauracyjny pojawił się nawet w jednym z programów kulinarno - podróżniczych Roberta Makłowicza. Miejsce to jest bardzo urokliwe. Przepiękny ogródek i proste, tradycyjne (ludowe) wnętrze. Jedzenie typowo węgierskie, porcje duże i smaczne. Do posiłków przygrywa tutejszy zespół. Menu dostępne jest w angielskiej i węgierskiej wersji językowej. Kelnerzy nie rozumieją zbyt(...)numeru warto też wskazać na pozycję w menu). Trunki są w dosyć wysokich cenach także lepiej udać się do pobliskiej winnicy :) Ja raczyłam się tu lemoniadą na rozgrzewkę :) Zamówiliśmy: zupę gulaszową i zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie

Karola gotuje
Curry dyniowo-pomidorowe 120

sezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż(...)radę również w temperaturze pokojowej. Ostatnio przeżywam fascynację daniami azjatyckimi, pełnymi smaków, aromatów i kolorów. Dania te dzięki dodawanym do nich przyprawom cudownie rozgrzewają w chłodne dni. Dziś proponuję proste curry, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia (ja wykorzystałam dynię zwyczajną), a dodatkiem są świeże pomidory, cebula, mleko kokosowe i szereg przypraw. Inspiracja z kukbuka

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania