prosta zupa - 3675 przepisów (strona:172/245)

Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 174

długości. To w zupełności wystarczy. UWAGA ! ! ! Nie wyrzucaj odłamanych końcówek, można z nich zrobić doskonały i bardzo zdrowy wywar. Może być bazą do kremu ze szparagów lub innej zupy. Białe szparagi niestety trzeba obrać całe i odciąć końce. W garnku nastawiam sporą ilość wody. Solę ją delikatnie morską solą. Szparagi białe wrzucam do wrzątku na maksymalnie 3 minuty a szparagi(...)szparagi i wkładam do lodowatej wody (najlepiej z dodatkowym lodem w kostkach). Pięknie się zahartują i zachowają swój naturalny kolor. W między czasie przygotowuję jajka w koszulce. Przepis mega prosty znajduje się TUTAJ: http://myjemypijemy.blogspot.com/2016/05/jajko-w-koszulce-jajko-poszetowe-jajko.html Szparagi wyjmuję z zimnej wody i osuszam na ręczniku papierowym.  Na patelni roztopiłam masło i wrzuciłam na nie wytarte szparagi.  Energicznie potrząsając

Jemy Pijemy
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 277

nigdy mi do głowy nie przyszło aby zrobić tę hiszpańską pikantną kiełbasę samemu. A przepisów z chorizo trochę się nazbierało: –  farfalle z bobem i chorizo – hiszpańska zupa pomidorowa – jajko w koszulce z chorizo – grzanki z jajecznicą i chorizo Gdy podczas wspólnego gotowania z San Jacinto, a właściwie w czasie wolnym od gotowania, wpadła mi w  ręce(...)domowe chorizo w stylu hiszpańskim. Postanowiłam, że jak wrócę do domu to zabiorę się za ten przepis. Prawie wszystkie składniki na kiełbasę miałam, pominęłam jedynie ziarna kopru z prostej przyczyny akurat tych ziaren nie miałam i do tego jakoś do mnie nie przemawiał koper w kiełbasie. Przewidziany był też długi okres suszenia chorizo, bo 8 tygodniowy. Chorizo zostało zrobione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wafelki serowe toffi 86

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z farszem mięsnym 125

Krokiety z farszem mięsnym Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy

Ogrodnik w podróży
Tajlandia od kuchni 176

makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać!  Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry(...)najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje, a i smak ciekawy, niespotykany

Zawsze głodna!
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 167

jedna z tych potraw, która praktycznie robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień(...)marina, reiskornpasta lub gallo pion – pod takimi nazwami możecie go kupić. Najbardziej popularny jest w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół

Karo in the Kitchen
Chleb sodowy 117

książce „How to bake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć(...)szybko zniknął… Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę

UgotujmyTo.pl
Mielonka wieprzowa – classic 156

herbaty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka mielonej gorczycy białej 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego 1 płaska łyżeczka od herbaty- cukru woda 1 szklanka 1 łyżka ( od zupy ) żelatyny wieprzowej Łopatkę i podgardle, kroimy na kawałki – łatwiej będzie mielić . Oba gatunki mięsa dzielimy na dwie połówki . Podgardle mielimy , połowę na jak najmniejszym sitku , drugą część na średnim(...)żelatynę . Jak zacznie się kleić , dodajemy wodę i mieszamy tak długo ,aż niemiłosiernie oblepi nam ręce i będzie niczym dobry klej stolarski Teraz upychamy cierpliwie do wyparzonych słoików o prostych brzegach ( z pękatych,będzie później trudno wyjąć mielonkę ) , tak żeby pozbyć się powietrza i wszelkich dziur . Teraz zakręcamy , w garnku układamy ścierkę , na niej ustawiamy słoiki , zalewamy wodą

Ogrodnik w podróży
Wonton pierożki zrób je sam :) 203

Wonton pierożki zrób je sam :) Wonton  zrób je sam, czyli jak zrobić pyszne chińskie pierożki w domu.        Wonton to nazywa

Kuchnia na wzgórzu
Wigilijny barszcz na grzybach 139

Potrawa bez której w moim domu kolacja wigilijna nie miała by smaku. W moim rodzinnym domu takiego żuru się nie gotowało. Był tylko czysty barszcz czerwony

Kulinarne przemyslenia
Kurczak rozpływający się w ustach 146

Coś smacznego, prostego, co robię od baaaardzo dawna. Ja uwielbiam ugotowanego kurczaka, nie muszę go w ogóle podsmażać jednak każdy lubi co innego i ja od czasu do czasu też mam taki dzień, że nagle przychodzi ochota na miękkiego kurczaka z chrupiącą skórką. Składniki na kurczaka rozpływającego się w ustach (4 porcje): 4 udka z kurczaka sól pieprz papryka słodka(...)ostra Gotować posolone udka z kurczaka przez godzinę. Najlepiej wykorzystać je w celu zrobienia rosołu lub zupy na bazie mięsa. Wyłowić udka i doprawić je pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażyć na rozgrzanej patelni na skórce przez kilka minut

Karola gotuje
Krokiety z pieczarkami i serem 386

pieczarkami i serem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, jemy je kilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często kojarzą się(...)dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek olej sól i pieprz do smaku plastry żółtego sera Cebulę drobno siekamy i przesmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 140

Przepis pochodzi z książki M. Tombaka  " Droga do zdrowia "      ... samo zdrowie.Składniki : marchew  -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g

Proste Potrawy
Chłodnik ogórkowy z nasturcją 180

Chłodników jeszcze nigdy nie robiłam ale w tym roku to nadrobiłam i zrobiłam już kilka razy. Na blogu jest już chłodnik z botwiną a teraz

Monia miesza i gotuje
Zakwas buraczany na barszcz 896

Jaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa , w innych pojawia się zupa migdałowa . Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami . Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie . Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły(...)się w przekonaniu, że domowy zakwas buraczany na barszcz to najlepsze rozwiązanie i w tym wypadku nie ma co chodzić na kompromisy. Zwłaszcza, że przygotowanie zakwasu buraczanego jest niezwykle proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Z resztą przekonajcie się sami! Więcej

Okolice Palnika