był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo(...)liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane
Chilli Czosnek i OliwaZ zimową pogodą nieodzownie kojarzy mi się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym
ProstePesto.plJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegański gulasz z soczewicy Przepis na roślinny obiad wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy sięgnąć po kilka składników, które są dostępne w większości sklepów i w prosty sposób połączyć je ze sobą. Dzisiejszy gulasz z soczewicy nie wymaga od Ciebie dużego zaangażowania. Nawet posiadając dwie lewe ręce, jesteś w stanie zrobić ten pyszny, aromatyczny, wegański gulasz! Z czym podawać gulasz(...)jeszcze możesz zrobić z zielonej soczewicy? Polecam Ci klopsiki z soczewicy , które podałem ostatnio na obiad w sosie pomidorowym. Dodatkowo rewelacyjna jest również wegańska lasagne , kotlety z soczewicy , zupa z soczewicy … Same pyszności Artykuł Gulasz z soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanbudowaniu odporności. Autorka książki proponuje nam dania na wynos, które możemy zabrać do pracy, czy gdzieś w trasę. Są one szybkie w przygotowaniu jeśli mamy mało czasu i proste. Autorka przygotowując posiłki zwraca uwagę na składniki i jakość produktów, wybiera składniki zgodne z aktualną porą roku, unika importowanych owoców czy warzyw, bo truskawki w grudniu czy świeże(...)też o estetykę posiłków, pije dużo wody między posiłkami, nie je pod wpływem silnych emocji, unika alkoholu, cukru i nabiału. Książka została podzielona na pory roku. Zaczynamy od zup błyskawicznych i sałatek dla zabieganych, następnie przechodzimy do wiosny - przebudzenie mocy, później lato - pełnia życia, babie lato i jesienny zmierzch, zima - wyciszenie i regeneracja, bonus, sosy i dodatki. Przepisy
kruche babeczkiDiablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym. Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 3 dag utartego ostrego sera, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Do mąki dodać masło, sól i pieprz(...)grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio
Tradycyjna Kuchniauproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku. To z jednej strony lekko humorystyczny pstryczek w nos blogerom usilnie nazywającym proste dania, które mają polskie nazwy w innych językach oraz nawiązanie do "Anny Kareniny" Lwa Tołstoja, którą niedawno skończyłam czytać, i którą to wszystkim polecam. + masło do smażenia Zaczynamy(...)wersji obecnej, ze zdjęcia, ponieważ kiedyś zrobiłam prawdziwy, dobowy kapuśniak rosyjski i przyznam, że żaden nie może się z nim równać. Niektórzy podają go ze śmietaną... ja nie zabielam zup. Tracą one dla mnie cały urok i smakują już wyłącznie śmietaną. Zawsze jednak posypuję je świeżą, posiekaną natką pietruszki
Kuchenna KontrrewolucyaWszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość(...)Szatkowana kiszona marchew jest bardzo, bardzo smaczna a jej zastosowanie w kuchni jest ogromne. Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów
Leśny ZakątekWszystkie warzywa o dużej zawartości cukrów prostych nadają się do kiszenia. Kapusta to warzywo, które kisi się najczęściej. Co roku mam swoją kiszoną kapustę. W połowie listopada ukisiłam kapustę z dodatkiem marchwi i kapusty pekińskiej. Rozbierałam kapustę pekińską a jej liście układałam warstwami między poszatkowaną kapustą i marchwią. W tym przypadku marchew była tylko niedużym dodatkiem. Pozostało mi dość(...)Szatkowana kiszona marchew jest bardzo, bardzo smaczna a jej zastosowanie w kuchni jest ogromne. Do czego używamy? Jemy samą a sok wypijamy. Jako surówkę lub składnik surówek, sałatek, zup, sosów albo jako jeden ze składników do sajgonek czy naleśników. Jej zastosowanie może tylko ograniczać nasza wyobraźnia :). Marchew po ukiszeniu nic a nic nie traci na kolorze! Jest kilka sposobów
Leśny ZakątekDziś kolejna propozycja dla Mam, które chcą rozszerzać dietę swoich Maluszków, a kompletnie nie mają pomysłu od czego zacząć. Co prawda ja rozszerzać zaczęłam dopiero
Kuchnia w czekoladzieComford food? Dla mnie to na pewno jajka i pomidory – w niezliczonych kombinacjach smaków i dodatków. Sos z dzisiejszego przepisu jest nieziemski – pikantny i wyrazisty, ale
Karo in the Kitchenwięc już tłumacze Multi Blender jest to urządzenie łączące w sobie blender i młynek. Służy do przygotowywania szybkich i smacznych soków, koktajli i zup. Ogólnie jest to urządzenie do rozdrabniania. W kilka sekund z warzyw i owoców otrzymamy pyszny i zdrowy sok czy koktajl. Każdy(...)wypić wszystko w jednej szklance. Nutri Boost nie zmarnuje żadnego składnika odżywczego, a wręcz przeciwnie – wykorzysta każdą część miksowanych owoców i warzyw. Urządzenie jest mega proste i wygodne w obsłudze. W opakowaniu znajdziemy 15 częściowy zestaw: 700 W baza ze szczotkowanej stali nierdzewnej 3 x 700 ml duże kubki
Marta GotujeOstatnio proponowałam Wam moją akcję z zupą w roli głównej - nadal do niej zachęcam i przypominam, że rozpocznie się 1 listopada. Natomiast dziś chcę Was zaprosić do innej mojej akcji, również organizowanej w Mikserze Kulinarnym. Startuje już w najbliższy poniedziałek, tj. 19 października i potrwa do końca listopada. Mam nadzieję, że włączycie się do niej zarówno zgłaszając ciekawe propozycje(...)ciąży... Temat szczególnie mi bliski ostatnio i choć mam wiele ciekawych pomysłów na poszczególne posiłki, to okazuje się, że prawidłowe skomponowanie menu dla tej grupy kobiet, wcale nie jest prostą sprawą... Po pierwsze przyszła mama powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje To sprzyja lepszemu samopoczuciu w czasie ciąży oraz szybszemu powrotowi do formy
Czary - gary w kuchniOdkąd wróciłam do pracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego(...)puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy
Kolizje Smaków