Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej
Pociąg Do Kuchnimieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży
królestwo garówKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodPieczone buraki Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też latem, gdy buraki są młode warto je w ten sposób wykorzystać. Młode buraki pieką się krótko. Można upiec od razu większą ilość, a potem zmiksować, porcjować i zamrozić. Pieczone buraki pokrojone(...)plastry wykorzystuję do sałatki, a pure do chłodnika. Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny !eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pieczone buraki Pure z pieczonych buraków Składniki: 1 kg surowych czerwonych buraków kilka gałązek świeżego
Kulinarne przygody GatityKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodPrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest
Blondynka Gotujezdrowia i figury. Jeśli chcecie, możecie pobrać planer posiłków, który niedawno wrzuciłam na bloga – klik . Pewniaki Jeśli nie jesteś zwolennikiem planowania, wybierz sobie kilka ulubionych i maksymalnie prostych dań, które pozwolą Ci zaspokoić apetyt bez większego wysiłku. Niech będą łatwe i szybkie, prawie tak jak odgrzanie mrożonej pizzy. Może to być np. makaron z pesto, jajecznica(...)znaleźć jakieś gotowe zdrowe danie, trzeba tylko dobrze poszukać i czytać etykiety ( jak czytać etykiety dowiecie się z tego wpisu – klik ). Polecam np. sałatki z kaszą bulgur czy zupy kremy w kubeczkach. Upraszczając – im krótszy skład, łatwiejsze do wymówienia nazwy składników i mniej cukru (lub syropu glukozowo-fruktozowego) tym lepiej. Za kilka zł szybko zaspokoimy głód w dużo
Powiedz dietom nieDzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa
kuchnia doskistronicową książkę i może w niej napisać najpiękniejszą historię. Zastanówcie się dokładnie, co chcecie w niej umieścić, od czego zacząć i jakim uczuciem ją wypełnić. Ja mam na to prostą odpowiedź - SZCZĘŚCIEM. Bo wszystko, co najważniejsze je niesie- rodzina, sukces, zdrowie, JEDZENIE. I w tym roku z każdej z tych dziedzin mam zamiar wycisnąć właśnie to - najczystsze szczęście(...)pierwszej, noworocznej stronie mojego bloga chcę podzielić się z Wami nie przepisem, lecz najlepszym składnikiem wielu przepisów, i to nie tylko kulinarnych! Wzbogaca i ulepsza smak ciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek
Gotowanie to kochaniegotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę . Jest to prosty sposób na wykorzystanie
codojedzeniabardzo prosta do przygotowania, wystarczy tarka i nóż. Muszę powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty . Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo jak mam zamiar ugotować zupę kalafiorową, robiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię proste i rzecz jasna przepyszne. Wziąłem na warsztat przepisy na znane i lubiane potrawy, stare szlagiery i rodzinne przysmaki, które zmodyfikowałem, przetestowałem i zaadaptowałem w zgodzie ze swoją filozofią zdrowego jedzenia. Znajdziesz tu przepisy na smaczne śniadania oraz wspaniałe obiady i kolacje błyskawiczne dania, zdrową klasykę, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i risotta oraz zupy. Książka zawiera
Ania i Marcin gotująVegeta to przyprawa która bardzo często gości w naszych szafkach i w większości niestety zawiera pełno niezdrowych substancji. O wiele zdrowiej, smaczniej i taniej jest zrobić
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęZnów nadchodzą ciepłe dni , więc polecam wszystkim na obiad wszelkiego rodzaju chłodniki. U mnie dziś gości chłodnik z botwinki, do którego zachęcam was ze względu na
Konrad GotujeDomowy dżem truskawkowy. Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę. Można to zrobić na wiele sposobów. Dziś mój prosty przepis
IzaGotujeDanie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w
Bon Ton Italia