Jeśli uda ci się kupić w sklepie dobrej jakości gotowe tortellini, możesz przygotować nie tylko pyszny makaron, ale także sałatkę na zimno. Będzie to lepszy wybór
nietylkopasta.plTo danie ma wyraźnie orientalny charakter ale jeśli tyko macie składniki jest naprawdę proste w przygotowaniu. A efekt jest lepszy niż bardzo dobry. Możecie zjeść to
nietylkopasta.plRyb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka(...)chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana, rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam
Kuchnia BeatyRobiłam już kotlety z cukinii, wszelakich kasz, ziemniaczane, mnóstwo cudownych smaków i pomysłów. Przyszedł czas na te z kalafiora, przepyszne i idealne na ciekawy obiad jako
nietylkopasta.plNa moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Tym razem zainspirowała mnie @dieta
nietylkopasta.plPomysł na ten hummus pochodzi z gotowego produktu który kupiłam w sklepie! Czasem wybieram nowe dla mnie ale ciekawe produkty i te najlepsze sama próbuję powtórzyć
nietylkopasta.plPowiecie no i znowu risotto zrobiła. No tak, risotto bo to szybkie danie, można dodać ulubione składniki i szybki obiad na stole. A jak to z
Moje Małe CzarowanieTakie kąski często robię w towarzystwie TYCH ziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości :) Bardzo lubię
Kolorowy Przepisownikpomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki(...)grube plastry i pieczemy jeszcze około 30 minut. Mięso wykładamy na paterę i podajemy na ciepło. Powstały sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną i przelewamy w sosjerkę podając jako dodatek. Potrawa zainspirowana jednym z przepisów z listopadowego numeru "Smaków życia
Kolizje SmakówCzyli makaron z bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza(...)łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki
Grunt to przepis!Hej! Za oknem trwa piękna, wiosenna aura, która sprawia, że chce się żyć! Nie ma to jak zostać obudzonym z rana ciepłymi promieniami słońca - zupełnie inaczej
Symfonia Smakówważne miejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie(...)mlecznych . Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo
Chilli Czosnek i Oliważeby lektura tych książek skłoniła was do szukania innych przypraw niż tylko te powszechne, do porzucenia gotowych fixów i zastąpienia ich własnymi mieszankami. Zobaczycie, że nawet zwykła pierś z kurczaka nabierze niesamowitych barw i smaków. Czytajcie, próbujcie i odkrywajcie. Zobaczycie, jaka to frajda! Sabrina Ghayour „Sirocco” – wydanie w języku angielskim Książki Sabriny odkryłam zupełnie przez przypadek, szukałam książki kucharskiej(...)idealna dla podróżników. John Gregory Smith „Turkish Delights” – wydanie w języku angielskim Ponad 100 tradycyjnych tureckich przepisów. Opis składników, produktów i zasad gotowania. Kapitalne przepisy na jagnięcinę oraz potrawę narodową Polski – kebab. Jeśli macie w rodzinie kebabożercę to ta książka jest dla niego. Niech zacznie robić sam w domu i zobaczy różnicę między tym, co je na mieście
ladykitchenLista składników nie skomplikowana, nie muszę biegać po sklepach i polować na wyszukane składniki. Do tego świetne pomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie(...)prostu mega pyszny i jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne propozycje przygotowania warzyw
Blondynka Gotuje