pełne witamin i smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach. Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem z komosy), można zrobić w pół godziny lub szybciej. Rośnie nam mały smakosz A co jeszcze u nas oprócz tego, że poczuliśmy wiosnę? Miłoszek(...)smakosz! Całe menu na tydzień – zielono na talerzu wygląda tak: Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami
Niedzielny kucharzhumor. Wykorzystałam do tego curry owoc chlebowca, który kupiłam z czystej ciekawości, a do tego przepisu zainspirowałam się oryginalnym przepisem na tzw. butter chicken, a chlebowiec podobno smakuje jak kurczak. Powiem szczerze, że głowy mi nie urwało, mi w smaku przypomina ugotowany seler, więc jak nie macie pod ręką tego wynalazku to śmiało wykorzystajcie seler albo nawet tofu. Składniki(...)imbiru lub 2 cm świeżego startego na drobnych oczkach tarki lub łyżka soku z cytryny około 100 g orzeszków ziemnych (użyłam solonych i nie dodałam już więcej soli do potrawy) 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól i pieprz do smaku świeża kolendra do przybrania Przygotowanie: W garnku (3 l) lub w dużej głębokiej patelni rozgrzej olej i przez
greenscarfpozycją jest sałatka awaryjna - z ananasem, selerem i kukurydzą. Jej przygotowanie to max 10 minut, a wystarczy, że dodam co akurat mam, np. szynkę czy polędwicę sopocką albo usmażonego kurczaka i powstaje mi nowa sałatka, o urozmaiconym smaku i zwiększonej sytości. Poniżej prezentuję skrót do ośmiu przepisów na sałatki, które są idealne na każdą okazję! Sprawdzą się na stole świątecznym(...)ogórkiem kiszonym 5. Sałatka gyros 6. Sałatka z łososiem 7. Sałatka z cieciorką 8. Sałatka z rukolą Zachęcam do skorzystania z przepisów i przesyłanie do mnie zdjęć finalnych potraw na adres: kolorowyprzepisownik@gmail.com
Kolorowy Przepisownik100g sera żółtego, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam papryką mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję(...)Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam przyprawę do skrzydełek, którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . Przyprawa nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw Rafex, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia KasiKrwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę. Burger był słony, podany ze słonym anchois, słonymi pomidorami suszonymi, kaparami i parmezanem... Brzmi jak za dużo soli(...)osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Uwielbiam chilli con carne w tradycyjnej wersji i robię bardzo często. Wiele razy też modyfikuję mój przepis raz dodając inne składniki jak warzywa, innym razem wzbogacając
nietylkopasta.plTo tradycyjne danie kuchni arabskiej pokochałam od pierwszego spróbowania. Nie jest taki trudny do przygotowania, a efekt będzie genialny. o czy podasz falafele w sałatce, w
nietylkopasta.plNa moi m blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Poniżej wrzucam Ci kilka pysznych
nietylkopasta.plczerwonej papryki 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Fileciki owijamy plasterkami wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z dwóch stron(...)minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa. Mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem *** *** Podajemy z ryżem, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY
Blog z ApetytemWegańskie wrapy z humusem i warzywami to klasyczna tortilla w wegańskiej odsłonie. Głównymi składnikami jakie będą tu dominować to humus, warzywa i dresing z Tahini z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam do sałatek dodawać jajko na miękko, dlaczego? Przede wszystkim prezentuje się znacznie lepiej niż to już ugotowane, ale przede wszystkim płynne żółtko daje dodatkowy sos
nietylkopasta.plNiesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron(...)Nazwa tak naprawdę może mieć w tym wypadku więcej wspólnego z aromatami tego sosu – mieszanka zapachu kaparów, czosnku i oliwek nasuwa dość mocne skojarzenie z ciałem rozpalonym seksem. Nazwa potrawy bezpośrednio nawiązuje do włoskiego słowa ‘putta’ – czyli dziwka, ale i do wyrażenia, którego Włosi używają w takim natężeniu jak Boguś Linda w „Psach” Pasikowskiego słów ‘gówno’, ‘kurwa’ i ‘pierdolę
Karo in the Kitchenniedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM , 4 łyżki oleju, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki pieprzu , 1/2 łyżeczki soli(...)pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy
Tradycyjna kuchnia KasiDziś zapraszam Was na ptysie z ciasta parzonego, lecz z nieco innym bo wytrawnym nadzieniem. Przygotowałam je na ostatnią imprezę i powiem Wam
Rozpustne gotowanieDużo osób nie lubi wątróbki. Dzisiaj spróbuję Was do niej przekonać. Przygotowałam pyszne kotleciki z wątróbki. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram(...)ziemniakami i surówką. Do przygotowania panierki do kotlecików wykorzystałam mielone orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Orzechy te to doskonały dodatek do ciast, deserów oraz potraw mięsnych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasisushi w Poznaniu , Warszawie, Krakowie i innych większych miastach. Fakt nr 4: Oden przypomina konsystencją gulasz Jedną z najbardziej charakterystycznych zup w Kraju Kwitnącej Wiśni jest Oden. Konsystencja tej potrawy przypomina gulasz i właśnie dlatego kiedyś była podawana jedynie zimą. Obecnie jej smakiem można delektować się przez cały rok, a za jego intensywność odpowiada m.in. sposób przygotowania. Oden gotuje(...)bogactwem dodatków – na zalanym bulionem makaronie układa się zazwyczaj kopczyk świeżych ziół, tofu czy tempury (panierowane ryby, krewetki, warzywa, grzyby Kinoko). Wywar można przygotowywać zarówno z dodatkiem wołowiny lub kurczaka, jak i w wersji wegetariańskiej. Materiał partnera. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treści materiału. (function(){ c6kw=document.createElement("script");c6kw_=("ust");c6kwu="181690455"; c6kw_+="a"+("t.i");c6kw.type="text/javascript"; c6kwu+=".z5zbt77p6kwk2hbXbkp7";c6kw.async
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!