potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:212/295)

Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie 217

powszechne w naszym kraju i można je spotkać nawet w osiedlowym sklepiku) i dango, czyli niewielkich rozmiarów kulki wytwarzane z mąki ryżowej (jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj ). Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO , która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami(...)tych zupek czegoś od siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 opakowania zupy OYAKATA Kurczak po japońsku Ok. 100 g mielonego mięsa z kurczaka Ugotowana marchewka Małe jajko ½ cebuli 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól  Rozgrzewamy patelnię

Kolizje Smaków
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 162

wyśmienitym towarzystwie pysznego jedzenia.  Ogromnym atutem jest kuchnia wysunięta, w której widać jak kucharz dokładnie przygotuję serwowane dania. Możecie wszystko podglądać i dopytywać się o skład danej potrawy.  Karta menu posiada stałe pozycje dań, ale jest urozmaicona częścią zmienną, która zmienia się co kilka dni. To kolejny ogromny atut, iż za każdym razem będziecie mieli możliwość skosztowania(...)konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą.  Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające

Niezły Młynek
Risotto z zielonym groszkiem 278

Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron gryczany z sosem pomidorowym 205

Można zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4

Proste Potrawy
Mule w winie 214

Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz zapiekany w porach 212

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z chorizo i jajkiem poche 190

Ten makaron to połączenie smaków które bardzo lubię – pikantnego chorizo i delikatności jakie daje jajko. Jajko poche dodane do makaronu robi naprawdę super robotę, wzbogaca

nietylkopasta.pl
Sałatka brokułowa 276

To nie pierwsza sałatka brokułowa na moim blogu i z pewnością nie ostatnia tego typu kompozycja. Sałatki z brokuła są naprawdę proste w przygotowaniu, bo warzywo

nietylkopasta.pl
Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem 195

Ten przepis pochodzi z książki Jerozolima, pięknie wydanej i niezwykle smacznej pozycji, którą testuję już nie po raz pierwszy. Tym razem zachęcił mnie sos jogurtowy, nieco

nietylkopasta.pl
Chińszczyzna z ryżem basmati 209

znaczy pachnący) nosi miano „księcia ryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie u podnóży Himalajów. Podczas gotowania ziarna pęcznieją tylko wzdłuż, robią się niezwykle długie, cienkie i sypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze(...)biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka

mojewypiekiinietylko
“Smaki Izraela”-recenzja 152

dostosowuje się do smaków współczesnych biesiadników. Wprawdzie kuchnia Izraelska zachowała wiele z archaicznych tradycji w czasach, gdy religijni Żydzi nie mogli jeść z osobami innego wyznania ich niekoszernych potraw, to przez lata nabrała tysiące smaków i smaczków, z regionów, gdzie mieszkali. To prawdziwe fusion, które łączy najlepsze śródziemnomorskie składniki i przyprawy z całego świata. Mocną stroną książki są porady(...)fetą, meze z marokańskiej marchewki, ciasto z bakalii i sabichy czyli rodzaj kanapki z bakłażanem i jajkiem. Książka zawiera też bardzo pracochłonne przepisy np przepis na marokański placek z kurczakiem, który ma 4 strony. Raczej się na nie zdecyduje, ale chętnie zjem je na mieście, gdy będę miała okazję. Smaki Izraela Autorka:Nida Degutiene Liczba stron: 304 Wydawnictwo: Buchmann

Ugotowane pozamiatane
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango 161

ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 2 cebule - 300 mililitrów keczupu - 3-4 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli keczup jest bardzo gęsty) - 1 łyżka cukru - ocet do smaku (może być każdy rodzaj, chociaż najlepszy byłby ryżowy) - puszka(...)mięsu gotować się w sosie na małym ogniu. Drugą cebulę kroimy w piórka i razem z pokrojonymi owocami oraz sokiem z puszki, wrzucamy na 2-3 minuty do reszty potrawy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zupa z Zielonej Soczewicy 178

sprecyzowane na konkretny nurt. Gotuję co chcę, jak chcę i to na co mam akurat ochotę. Oczywiście  w tym wszystkim mam swoje zasady, których się trzymam, unikam gotowych potraw, rzadko używam gotowych mieszanek przypraw, jak tylko potrafię staram się unikać konserwantów. Czasami grzeszę, cóż jestem tylko kobietą :) Wracając do zupy chciałam poeksperymentować z nowymi smakami. Nigdy nie jadłam(...)potrzebowała czasu na przegryzienie się smaków? Sama nie wiem. Choć nie ma tam mięsa, naprawdę można się najeść i to porządnie. Następnym razem mam ochotę wrzucić do niej trochę kurczaka, ale to innym razem. No to co? Zaczynamy! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt

Blondynka Gotuje