łyżeczki) i soli (ok. 0,5 łyżeczki). Chowamy mięso do lodówki i w międzyczasie zajmujemy się krojeniem warzyw. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła podsmażamy kurczaka. Przez chwilę robimy to na dość dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie, podlewamy je wodą, zmniejszamy ogień i przez chwilę podduszamy. Potem dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy całość shoarmą (ok. 2 łyżeczki(...)już na patelni, podać osobno na talerzu lub w jakikolwiek inny sposób. Ostatnim akcentem jest posypka z natki pietruszki, świeżej bądź suszonej, która świetnie kontrastuje z żółcią i czerwienią potrawy. Smacznego
Pyszny Duetlubia moi synowie. Nudzie mówimy dość!! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 30 dag żółtego sera 5 łyżek Ziołowo Mi! od Ziarenkowa olej arachidowy Ol' Vita Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Układamy w rozgrzanym piekarniku, zapiekamy ok 5 minut, po tym czasie każdy kotlet skrapiamy olejem,obtaczamy w wymieszanych ziarnach. Układamy na blasze(...)mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek
Z Majeczką w kuchniGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jesień to czas, kiedy na stołach królują potrawy rozgrzewające. Takie , które dzięki dodatkom, przyprawom , rozgrzeją Nas , gdy zziębnięci wrócimy ze spaceru, pracy, czy szkoły. Lubię takie treściwe dania, po których głód szybko nie powraca. Takie niewątpliwie są te udka, z dodatkiem warzyw. Wspaniale rozgrzewają, ale też i sycą na dłużej. Podane z aromatycznymi ziołowymi ziemniaczkami będą świetnym obiadem. Właśnie(...)jest zdrowo, postawmy więc na same dobre przyprawy i do dzieła. Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 marchewki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 8 pałek z kurczaka sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra zioła prowansalskie Wykonanie: * Pałki z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, spryskujemy olejem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. * Marchewkę kroimy w słupki, obgotowujemy
Z Majeczką w kuchniTym razem będzie przepis na bardzo szybki obiad. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle czasu ile potrzeba jest na ugotowanie makaronu. My korzystamy z makaronu razowego bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól Składniki ciasta 2 jajka 4 łyżki jogurtu 100 g margaryny 1 opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć(...)formę. Wszystko dokładnie zlepić wokoło Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 30-35minut do złotego koloru. Po upieczeniu na formę położyć talerz i poprzez odwrócenie wyjąć potrawę z formy.ps.do tego miałam sos pomidorowy .Ciasto jest bardzo kruche i smaczne,polecam
w mojej kuchniBardzo sceptycznie podchodziłam do tej zupy i jakiś czas czekała na swoją kolej. No bo myślałam: zupa z mięsem i mlekiem kokosowym, jakoś mi nie pasowało
Moje Małe Czarowaniemnie zielona) - pojedynczy filet z kurczaka - 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku - sok z połowy cytryny - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól Filet z kurczaka obsypujemy słodką papryką i solimy. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 20 minut. Warzywa kroimy: ogórka, pomidora, cebulę w kostkę, rzodkiewki na 8-mki, natkę siekamy. Patelnię grillową rozgrzewamy, filet grillujemy. Odstawimy(...)potrzeby sałatkę należy dosmaczyć. Nie ukrywam, że sałata najbardziej mi smakuje, gdy poleży odrobinę dłużej w lodówce. Wówczas soki, które puszczają warzywa wchłaniane są przez kaszę......eksplozja smaku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancezapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne kuchnie niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym(...)niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć
upichconaWspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował(...)Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane
królestwo garówDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z
Kuchnia BeatyOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się samo. Pieczony kalafior to poezja sama w sobie. W tym przepisie zapiekany jest w lekkiej zaprawie z oliwy, tymianku i skórki z cytryny. Na koniec do towarzystwa dostaje kurczaka z usmażoną na chrupko skórką. Obok tego dania nie można przejść obojętnie. Zobacz przepis . Czwartek : Loco moco, czyli burger z jajkiem sadzonym Danie o dość zabawnej nazwie, wymyślone stosunkowo niedawno(...)kilku daniach – sos marinara. Zrobiliśmy cały garnek sosu – nadmiar trafił do zamrażalnika. Kiedy sos się dusił (45 minut), był czas na przygotowanie innych dań i składników do pozostałych potraw: ugotowaliśmy ravioli do lasagni oraz zrobiliśmy pesto do niej, ryż do loco moco i kaszę orkiszową do indyka pod parmezanem. Sam indyk zapanierowany trafił do piekarnika razem z kalafiorem
Niedzielny kucharzpełne witamin i smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach. Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem z komosy), można zrobić w pół godziny lub szybciej. Rośnie nam mały smakosz A co jeszcze u nas oprócz tego, że poczuliśmy wiosnę? Miłoszek(...)smakosz! Całe menu na tydzień – zielono na talerzu wygląda tak: Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami
Niedzielny kucharz