Kolejne danie przygotowane z myślą o konkursie. Piekłam razem z kąskami, na które przepis tutaj . Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso
Kolorowy Przepisownikgotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany(...)niego zawartość patelni. Ser trzemy na dużych oczkach i posypujemy zapiekankę. Wstawiamy na 10 minut na 180 stopni do piekarnika na funkcje opiekania. Obserwujemy ser, gdy zacznie się rumienić potrawę można wyjąć. Podawać na ciepło
Kolizje SmakówKochani dzisiaj chciałabym Was zaprosić na obiad w całości przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu. Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach. 1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku dla ułatwienia(...)sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie) Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem. Smacznego! Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni
SMYKWKUCHNIZdrowa kanapka z awokado to pomysł na szybkie i bardzo dietetyczne śniadanie. Kanapka ta dostarczy nam energii na cały dzień. Posiłek ten jest bardzo lekki, więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże ziemniaki pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzywa, wiosenne nowalijki, oraz zioła powodują, że farsz do jajek dodaje jajkom smaku i uroku, a jajka faszerowane stają się ozdobą wielkanocnego stołu. W naszym domu jajka faszerowane to potrawa bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Na świąteczne śniadanie podajemy jajka faszerowane na różne sposoby. A okres około wielkanocny ma to do siebie, że zaczynam się zastanawiać z czym podać(...)różnorodne farsze do jajek. Wybrałam aż 20 przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc: Jajka z majonezem Jajka faszerowane buraczkami Jajka faszerowane chrzanem Różowe Jajka Jajka caprese Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane nowalijkami Jajka faszerowane zielonym kremem Jajka faszerowane farszem z szynki Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką Jajka faszerowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuważają to za herezję. Nam obydwie opcje są bliskie i korzystamy z nich w zależności od surowca; mięso wołowe nigdy nie zostanie skalane kontaktem z cebulą, za to indykowi, kurczakowi, baraninie mariaż z cebulą jak najbardziej służy, bo ładnie aromatyzuje mięso. Zazwyczaj cebula występuje w formie drobno posiekanej, przesmażonej na złoto na maśle. Co jednak powiecie na surową, startą(...)jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester – przyprawa dość niezwykła, bo pozornie nie ma ani smaku, ani aromatu, dopiero kiedy zostanie dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków. Sos jest słonawy, lekko karmelowy, z nutą goryczki, jak w najciemniejszym staucie. I wreszcie trzeci składnik – ketchup, który dodaje lekkości i słodyczy burgerom. Cały zestaw dodatków
Niedzielny kucharzwołowiny rosołowej porcja rosołowa z kurczaka lub kawałek kaczki marchewka pietruszka seler por sól pieprz ziele angielskie listek laurowy cebula natka pietruszki i kperek W garnku nastawiamy wodę, ok 4l. wkładamy jarzyny i doprowadzamy do wrzenia, tedy wkładamy mięso (do wrzątku , gdyż wtedy nie wydziela ono krwi i nie trzeba zbierać szumowin) Gotujemy bardzo długo na wolnym ogniu aż mięso(...)ziemniaków w całości lub tradycyjnie makaron. Przed podaniem pokrojone ziemniaki zalewamy rosołem i dodajemy na talerz jarzyny i porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Rosół z ziemniakami to potrawa z kresów , moja babcia taki często gotowała i bardzo wszystkim smakował
Gotowanie jest łatwePonadto znajdziemy trochę informacji o ziołach i herbatach, aby w końcu przejść do przepisów! Przepisów jest sporo - ponad sto - z podziałem na przystawki, zupy, dania główne, dodatki do zimowych potraw, słodkości, napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp(...)szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne
Plate of Joyredccon.pl są oczywiście wykorzystywane w mojej kuchni i jestem z nich bardzo zadowolona...najbardziej chyba z frytkownicy ..ostatnio często była w użyciu..były w niej smażone zrazy , pieczarki , kurczak , skrzydełka i ponownie skrzydełka ....no i oczywiście frytki , ziemniaki w plasterkach itp. Waga oczywiście też jest używana w moje kuchni..i to dość często..ja dużo piekę ..więc(...)używana jest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też. Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka
Moje domowe kucharzenieNajlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ma moim blogu znajdziesz już makaron ala carbonara z dodatkiem śmietany, tym razem mam jednak najbardziej klasyczny przepis na pyszną carbonarę, gdzie w sosie nie ma
nietylkopasta.plPołączenie czosnku, sosu śmietanowego i dodatków powtarzam chyba najczęściej. Moim ulubionym zestawieniem jest to z szynką parmeńską i oliwkami, ale przy niewielkiej modyfikacji może wyjść Wam
nietylkopasta.pllokal w Łodzi, który podaje kanadyjski klasyk, jakim jest poutine. W dużym skrócie to frytki podane z sosem pieczeniowym i serem. W Pittu Pittu znajdziecie wariacje na temat tej potrawy, które absolutnie podbiły moje serce! Bazą dania są belgijskie frytki, które belgijskie są nie tylko z nazwy. Naprawdę są sprowadzane z Belgii, są świeże, nie mrożone, a okres(...)znajdziecie 5 propozycji poutine: 👉 klasyczne - z oliwą z czosnkiem, parmezanem i pietruszką 👉 wściekłe - z dodatkiem chorizo, jalapeno, czarnych oliwek, sosu i rukoli A także propozycję indyjską, truflową oraz z kurczakiem. Udało mi się spróbować 3 z 5 propozycji i najbardziej zapadł mi w pamięć smak truflowego poutine, ale wszystkie dania mają w sobie to "coś", co sprawia, że chcemy jeść
Cooking Monsterjadam na co dzień. Produkty nieprzetworzone, warzywa, owoce, nabiał. To co lubię. Znacznie więcej miodu, chleba i mięsa, niż w mojej codziennej diecie. Natomiast jeśli chodzi o technikę przyrządzania potraw, to znacznie więcej pieczenia, niż gotowania. Zero zup i smażonego mięsa. Częściej jadam mięso smażone bez tłuszczu, niż pieczone z jego dodatkiem. Oto mój ostatni dzień pierwszego tygodnia Śniadanie(...)jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli Obiad 120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, czosnek Przepis: zioła wsypać do miseczki, dodać wciśnięty czosnek. Dolać oliwę, następnie
Kucharzyca