Złoty Widelec". Jest to konkurs, który polega na wyłonieniu najlepszych miejsc gastronomicznych w Warszawie. Jury przez parę tygodni odwiedza restauracje, które przystąpiły do tej rywalizacji i ocenia jakość serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz inne czynniki. Na naszym stole pojawiają się przekąski: KIEW NUANG ( 18 zł), czyli domowe pierożki WON TON na parze faszerowane(...)sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie i kolorowe, a przy okazji wspaniale chrupią i smakują. Po przystawkach przychodzi kolej na zupy. Ja wybieram moją ulubioną Tom kha z kurczakiem, a kelner poleca nam jeszcze zupę z kaczki. TOM KHA, tradycyjna tajska zupa z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową, grzybami, galangalem, pomidorkami cherry i świeżą kolendrą. Do wyboru mamy GAI (kurczak
Kulinarne przygody GatityTo danie możesz traktować jako obiad lub sałatkę z dodatkiem grillowanych warzyw i kaszy. To lekki posiłek idealny na fit obiad lub przepyszną kolację. A do
nietylkopasta.plkurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka(...)ulubionymi dodatkami. Smacznego A teraz kilka słów o … Dzień Musztardy? Tylko zdrowo! Świętowanie Dnia Musztardy to bardzo zdrowa uroczystość! Musztarda to nie tylko doskonały dodatek do potraw z grilla czy domowych obiadów, ale także nieodłączny element diety osób dbających o zdrowie. Gorczyca, z której produkowana jest musztarda, zawiera wapń, magnez, żelazo i witaminę
Słodkie okruszkiZupa chińska rozgrzewa, syci i aromatyzuje organizm, ha ha, no oczywiście przesadziłam z tym aromatyzowaniem. Fakt jest taki że jest sycąca, o doskonałym smaku i koniecznie
Moje Małe CzarowaniePomysł na tę potrawę podpatrzyłam w połowie marca w programie Doradca Smaku. Wtedy Andrzej Polan gotował jakąś potrawkę z kaszy pęczak z ziemniakami i boczkiem. Nawet nie wiem, co tam wtedy dawał, jak dokładnie robił, bo widziałam tylko fragmenty, ale pomysł mi się spodobał. W ciągu paru dni zaplanowałam swoją wersję. Kaszę pęczak posmakowałam dopiero w zeszłym roku i bardzo(...)trwa to nawet ok 40 minut. Ale warto. Ta kolorowa potrawka była przepyszna, chociaż w większej ilości przeszkadzał mi smak kiełbasy. Pomyślałam więc, że fajnie byłoby zrobić ją z kurczakiem. Tylko, że wtedy pokrojony i lekko przyprawiony solą i pieprzem filet z kurczaka polecam podsmażyć w pierwszym etapie i dodać później, aby się nie rozleciał i pozostał soczysty. Mój mąż
Anioszek w kuchniTwarożek z cebulką i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie. Taki twarożek znany jest praktycznie w każdym polskim domu. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powszechne w naszym kraju i można je spotkać nawet w osiedlowym sklepiku) i dango, czyli niewielkich rozmiarów kulki wytwarzane z mąki ryżowej (jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj ). Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO , która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami(...)tych zupek czegoś od siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 opakowania zupy OYAKATA Kurczak po japońsku Ok. 100 g mielonego mięsa z kurczaka Ugotowana marchewka Małe jajko ½ cebuli 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Rozgrzewamy patelnię
Kolizje Smakówwyśmienitym towarzystwie pysznego jedzenia. Ogromnym atutem jest kuchnia wysunięta, w której widać jak kucharz dokładnie przygotuję serwowane dania. Możecie wszystko podglądać i dopytywać się o skład danej potrawy. Karta menu posiada stałe pozycje dań, ale jest urozmaicona częścią zmienną, która zmienia się co kilka dni. To kolejny ogromny atut, iż za każdym razem będziecie mieli możliwość skosztowania(...)konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające
Niezły MłynekWbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Można zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4
Proste PotrawyMule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20minut Składniki: 2 udka z kurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry(...)Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym ryżem jaśminowym i ułożonymi na nim listkami mięty. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!