Szakszuka niezwykle często gości w mojej kuchni, na ogół w wersji śniadaniowej. Ale to danie po niedużej modyfikacji idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Aby
nietylkopasta.plWszyscy czasem ulegamy pokusom. Część z nas nie może przejść obojętnie obok cukierni, a inni... Koło fast-food'ów. Doskonale wiemy jak bardzo niezdrowe dla nas
Piąty grzech głównyWitam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy
Kuchnia Beatybiegnąc do kuchni, spontanicznie pochwyciłam pomarańczę - o matko! Smakowy strzał w dziesiątkę! Curry przeważnie przygotowywane jest na bazie mleczka kokosowego, jednak ja postanowiłam zastąpić je serkiem naturalnym, który nadał potrawie lekkości i kremowej konsystencji. Zaprawdę, połączenie tych wszystkich składników w jednym daniu jest niezwykłe i pozwala zaspokoić kulinarne żądze na pyszności! :D Delikatny bakłażan, chrupiąca fasolka, miękkie krewetki(...)kremowego serka Apetina Naturalny sok z 1/2 pomarańczy 1/3 szklanki wody + 1/3 szklanki wody 300g dużych krewetek (ja użyłam czerwonych Argentyńskich, ale można zastąpić je innym rodzajem lub kurczakiem) sól do smaku Dodatkowo: listki bazylii opiekane pieczywo/ ugotowany ryż Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana i obie cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKupiłam ostatnio nową książkę Jamiego Oliwiera WEGE. Ksiażki Jamiego są dla mnie zawsze inspirujące, mam już ich kilka w swojej domowej biblioteczce, tym bardziej chętnie sięgnęłam
nietylkopasta.plczasu chodziły mi te wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny mojego męża i na stół wypadałoby bardziej poważne mięsiwo od kurczaka postawić. Zaczęłam powoli myśleć o porządnej brytfannie. I w końcu mam! Z wielką przyjemnością zgodziłam się przetestować brytfannę niebylejaką, bo niemieckiej firmy WOLL , która znana jest przede wszystkim z produkcji(...)pysznie! To co, kto skusi się na przedświąteczne testowanie? :) Plusy: posiłki można przygotować z minimalną ilością tłuszczu lub bez jego użycia, powłoka non-stick zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw, brytfanna kumuluje ciepło, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużytej energii, łatwość mycia naczynia, szafirowa powłoka zapobiega "zużywaniu" się naczyń, są bardziej odporne np. na ścieranie si, 2-lata
bistro mamaStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko jednak(...)rzymski lekarz Marcus Galenus wspomina o makaronie. Ponad 600 lat później, w roku 827 arabskie wojska pod dowództwem Asada ibn-al Furata, tuż po najechaniu wybrzeży Sycylii przygotowały sobie potrawę z nieznanego w Europie składnika jakim właśnie okazał się makaron. Obecnie makaron stanowi jeden z podstawowych dodatków obiadowych, pomimo iż w Polsce spożywa się go jedynie około 5kg rocznie
Jacob Tastesmargin-bottom: 0.21cm; } Dziś ostatnia spośród moich propozycji imprezowych (w najbliższej przyszłości pojawią się już włoskie przepisy na spaghetti bolognese, biscotti/cantuccini oraz focaccię). Będzie to potrawa uznawana u mnie w domu za absolutny rarytas, już nawet nie pamiętam skąd wytrzasnęłyśmy z mamą i siostrą przepis, wiem tylko, że gości u nas niemalże na każdej imprezie. Cóż to takiego? Otóż(...)Szczerze i z całego serca polecam ją każdemu, niech ostatecznym argumentem będzie to, że generalnie nie przepadam za połączeniem mięsa z owocami (np. schab ze śliwką czy pierś z kurczaka z ananasem), ale w tej sałatce dałabym się za nie pokroić. Dziwne, prawda? Coś wyjątkowego musi w niej po prostu być! Sałatka hawajska 1 ugotowana pierś z kurczaka
Przepysznik - BLW i nie tylkoziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać jako smalcu do smażenia. Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić(...)cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący nalewać do wyparzonych słoiczków i wekować około 10 minut lub ostudzony wlewać do foremek i mrozić. zastawa
królestwo garówgranatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa. Składniki: 350g fileta z kurczaka 80g rukoli 1 granat 2 pomarańcze 60g orzechów włoskich 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 2 łyżki oleju sól pieprz Dressing: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku(...)talerzu rozłożyć rukolę, kawałki fileta w curry, plastry pomarańczy, orzechy i posypać ziarenkami granatu, całość polać słodko-kwaśnym dressingiem. Jedna łyżka Vegety Natur z curry nada oryginalnego smaku Twoim potrawom, od risotto po owocowe sałatki czy dania mięsne. To w 100% naturalne składniki. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Vegeta Natur idealnie sprawdzi się w każdej kuchni zarówno do przygotowania dań tradycyjnych
Szalona Kuchnia EwelinyPolsce, Josepha Seeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem(...)wszystkie dania przygotowywaliśmy wspólnie, a nie jak to bywa na większości warsztatów, gdzie uczestnicy są podzieleni na grupy. Nie będzie więc problemów z przygotowaniem tych potraw w domu, ponieważ przeszliśmy osobiście przez wszystkie etapy ich przyrządzania. W trakcie gotowania Józek sypał polskimi dowcipami, powiedzonkami i przysłowiami jak z rękawa, a nawet
Kulinarne przygody GatityPołączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zestawienie słodyczy i wyrazistego smaku sera wydało mi się wprost genialne, dlatego często zaczęłam powtarzać
nietylkopasta.plSzaszłyki ze schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne chrupiące danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA: • 125 ml płynnego miodu • 4 łyżki musztardy Dijon • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej • 4 łyżki białego octu winnego • 2 łyżki oleju słonecznikowego • sól(...)talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia Beaty