potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:232/295)

Skrzydełka kurczaka po chińsku 689

łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło na dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy sos sojowy z winem i cukrem. Wkładamy nasze skrzydełka(...)redukujemy, aż z wywaru utworzy się gęsty lepki sos. Na koniec dodajemy łyżkę miodu, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na półmisek, posypujemy szczypiorkiem i podajemy :) Smacznego! Potrawa zainspirowana przepisem ze strony  KUCHNIA AZJATYCKA

Tajskie smaki
Spaeztle alpejskie z warzywami. 199

Danie to można przygotować na bogato i fit. Dla mnie obie wersje są super. Szpecle to kluseczki wyrabiane z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne

Kuchnia Beaty
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 232

wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. W rondelku podgrzewamy pastę curry massaman z 3 łyżkami mleczka kokosowego, a następnie dodamy resztę mleczka i zalewamy kurczaka. Wrzucamy pokrojoną cebulkę zblanszowaną wcześniej we wrzątku oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy gorące(...)jestem zachwycona tym materiałem. Linia Lucca jest nowością w rodzinie naczyń granitowych. Głęboka patelnia ma średnicę 24 cm. Granitowa powłoka patelni należy do kategorii non–stick, co oznacza, że potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Ogromną zaletą jest łatwość utrzymania jej w czystości – nic nie przywiera, nic się nie przypieka

Ostra na Słodko
Śmietanowo-ziołowy gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami 223

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam bez bicia, że w pokoju miałam do dziś tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle(...)niej wyrośnie ;) Ale wróćmy do tematu jedzenia. Dziś kolejny obiad z serii bardzo szybki w przygotowaniu. "Pomysł na..." przygotuje za Ciebie cały sos, a pieczarki zdecydowanie dodają potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z śmietanowo-ziołowym sosem. Zrobiłam też sałatkę z brokuła, fety

Kraina Tysiąca Smaków
POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ + RECENZJA 236

cukier – 1 łyżeczka * papryka słodka – do smaku * sól – do smaku * pieprz – do smaku * oliwa – ok. 100 ml .   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kosteczkę , posypujemy solą , pieprzem i słodką papryką. Na patelni/woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , a następnie posiekaną papryczkę chili i czosnek. Smażymy(...)więzi z naturą. To nie tylko różnica smaku, ale także naturalny kolor i wygląd linii Ballarini Granitium sprawiają, że naczynie to jest czymś prawdziwie unikalnym. Dzięki Granitium przygotowanie każdej potrawy wzbudza naturalne emocje, jak za starożytnych czasów, kiedy jedzenie przyrządzane było bezpośrednio na kamieniu. Woki Ballarini Granitium charakteryzują się: * Nieprzywierającą powłoką non-stick, wzmacnianą cząsteczkami mineralnymi * Długą żywotnością powierzchni

Ostra na Słodko
Sałatka z pieczonym batatem 126

Już nie raz pisałam Wam o tym, że płynne żółtko jaja poprawia smak dania, a szczególnie w połączeniu z sosem z sałatki. Dlatego tak chętnie dodaję

nietylkopasta.pl
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto 130

Aromatyczne paluchy z ciasta francuskiego z oryginalnym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i czosnku. Doskonała przekąska na imprezę lub spotkania przy piwie. Paluchy są

Oryginalny smak
Bakłażany faszerowane mięsem 231

Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych - 150 g startej mozarelli - sól, pieprz - oregano - olej rzepakowy Umyte bakłażany przekrajamy wzdłuż(...)startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni.   Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty i pełnowartościowy posiłek. Samo danie jest naprawdę pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bakłażany faszerowane mięsem appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Zupa z grzybów leśnych na białym winie 134

można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. U mnie w domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 30 dag wędzonego boczku 1 kg grzybów 1 średnia cebula 5-6 średnich ziemniaków Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam Rieslinga) 1 łyżka masła 1 łyżeczka(...)kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy. Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki. Dla amatorów

Kate's Kitchen
Zupa z grzybów leśnych na białym winie 92

można zaserwować w dwóch odsłonach: z całymi grzybami oraz w postaci kremu. U mnie w domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 30 dag wędzonego boczku 1 kg grzybów 1 średnia cebula 5-6 średnich ziemniaków Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam Rieslinga) 1 łyżka masła 1 łyżeczka(...)kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy do potrawy. Ugotowane mięso z wywaru obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany i drobno posiekaną natką pietruszki. Dla amatorów

Kate's Kitchen
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 205

trwa również o połowę mniej niż w tym drugim... możemy naprawdę sporo zaoszczędzić. No dobrze... było o wyglądzie i funkcjach... przejdźmy zatem do najciekawszej części, a mianowicie do przygotowywania potraw! Na wstępie pisałam, że nie jest to typowa frytkownica ani piekarnik. Jest to wielofunkcyjna, kompaktowa maszyna, która oferuje trzy możliwości obróbki termicznej:  smażenie beztłuszczowe, pieczenie i grillowanie(...)upieką się równomiernie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest automatyczne wyłączanie po wysunięciu i ponowne włączanie się maszyny po włożeniu kosza z powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej

Poranek na słodko
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 137

   W ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której

W kuchni Karmel-itki
Pieczone ziemniaki z przyprawami 247

Pieczone ziemniaki z przyprawami to idealny dodatek do dań mięsnych. Takie ziemniaczki świetnie będą pasować do pieczonego kurczaka, steka, czy chociażby smażonej piersi z kurczaka. Do

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
gulasz z serc indyczych z marchewką i pieczarkami 152

rosołu jako dzieci. Czasami była o nie bitwa. A żołądek? Pychaaaa ! To jest to samo, tylko ugotowane osobno z różnymi dodatkami warzywnymi i przyprawami. Często robię serduszka z kurczaka, ale odmieniam czasami tymi z indyka. Przyznaję się, przygotowanie ich zajmuje dużo mniej czasu niż tych kurczaczkowych. Może podam składniki i potem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc(...)przyprawiam od razu, nic też nie dodaję. Jakbym wrzuciła pozostałe warzywa, to rozgotowałyby się. Zbieram szumy z gotujących się serc. Są rady, żeby je pozostawiać na gotującej się potrawie, ale jakoś wizualnie dość mi to przeszkadza, więc łyżką cedzakową pozbywam się nadmiaru szarej piany. Pod koniec gotowania a zajmuje to ok. 1.10 h wrzucam pokrojoną w plasterki marchew

Pieprzyć z Fantazją
Danie na elegancką kolację, czyli schab w sosie pieczarkowym 102

Danie na elegancką kolację albo na wytworny obiad podany na tarasie jesiennym? Mamy dla Was coś odpowiedniego. Schab w sosie pieczarkowym. Ta potrawa zadowoli smakoszy mięsa. Warto do niej podać lampkę wina. Na koniec jesienny deser z jabłkiem czy gruszką jako motywem przewodnim, i mamy przepis na doskonałe spotkanie kulinarne. Październikowe urodziny, imieniny czy rocznicę ślubu można świętować(...)mięsa na patelni, ale na to nie wymaga od nas wysiłku. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na mięso z pieczarkami (będzie to najbardziej popularne mięso, czyli kurczak). Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 3 porcje: 400-500 g schabu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego (28 g) 2 i 4/5 szklanki wrzącej wody

KulinarneImpresje.pl

Proponowane wyszukiwania