potrawy z kurczaka - 4412 przepisów (strona:230/295)

BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 190

To kolejna po hummusach i paście muhammara pasta warzywana, której przepis prezentuję Wam na ramach bloga. Baba ganoush będzie smakowała nawet tym z Was, którzy nie

nietylkopasta.pl
Królik w białym winie i czosnku 152

kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo. Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się(...)sercowo-naczyniowego.  Jest także polecany w diecie niemowląt, a w przypadku dzieci z alergią, mięso królicze jest najlepiej tolerowane. Co dobrego możemy przygotować z królika ? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec  w białym winie.  Pyszny będzie też pasztet

Kulinarne przygody Gatity
Placki z cukinii i szynki 173

Placki z cukinii i szynki. My lubimy jeść placki smażone. Każdego roku na naszej działce mamy pod dostatkiem cukinii i kabaczków, które przerabiam na smaczne dania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ze śliwką, wątróbką i prażonymi orzechami 176

oraz orzeszki. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, powstała bardzo smaczna sałatka.  SKŁADNIKI: 1 garść mieszanki sałat, 100 g orzeszków ziemnych niesolonych, 6 śliwek, 20 dag wątróbki z kurczaka, 3 łyżki masła, 2,5 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Masło rozpuszczam(...)wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy, udarom mózgu czy zawałom serca. Olej ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go wykorzystać do potraw przygotowywanych na zimno. To doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Jestem zachwycona jego smakiem, zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni. Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 112

Długi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie

Za drzwiami kuchni
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 215

tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością, ale po co, skoro tak łatwo można je zrobić w domu(...)sklepie. Wystarczy kilka ładnych cytryn (najlepiej niepryskanych), sól i słoik.  Wiadomo, domowe wyroby smakują o niebo lepiej niż cokolwiek kupionego w sklepie. Kiszone cytryny to nieodzowny składnik potraw kuchni marokańskiej, ich niepowtarzalnego smaku nie da się niczym zastąpić, więc jeśli chcecie poznać autentyczną marokańską kuchnię lub przywołać wspomnienia z urlopu nie macie wyjścia... może dorzucicie coś jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Pastrami Hash, czyli bałagan na patelni 138

razem nie poleciałam w słynne kanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka ziemniaków (fajnie jak są młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma ,  gałka muszkatołowa sól pieprz(...)dosłownie odrobinie oleju kokosowym zeszkliłam cebulkę. Wybrałam olej rafinowany, bo  jest zdrowszy od innych, lepiej znosi wysokie temperatury, a wersja rafinowana nie nadaje smaku ani zapachu kokosowego potrawom, poza tym bardzo lubię ten olej. Wracając do gotowania, to jeszcze pokroiłam szczypiorek, pomidory pokroiłam w coś a`la kostkę. I teraz rozpoczyna się cała akcja :) Włączyłam piekarnik i ustawiłam

Blondynka Gotuje
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 175

niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec(...)przygotowaniu. Nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ polędwica wołowa za długo podgrzewana twardnieje. Jeśli do dania chcesz dodać pieczarki (grzyby) lub inne dodatki przygotuj, pokrój je wcześniej, bo potrawę przygotowuje się w bardzo krótkim czasie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak cytrynowo-czosnkowy 157

wymaga długiej obróbki, za to doskonale przejmuje zadane mu aromaty.  Danie nie jest wymyślne, proste smaki i krótka lista składników to przepis na kulinarny sukces.  - 4 podudzia kurczaka - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna ( skórka + sok ) - sól do smaku - olej do smażenia - ok. 3-4 łyżki - 1 łyżka masła Cytrynę sparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części(...)rozgrzewając powoli patelnię sprawimy, że aromat dodatków przeniknie do tłuszczu i nada mięsu bogaty smak ** nie podlewamy wodą/winem/bulionem - mięso puści soki, w których będzie się dusić.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Harissa 144

lodówce aż trzy tygodnie. Używam jako pasty do kanapek, marynaty do mięsa i warzyw, dipu do krakersów, nie wyobrażam sobie szakszuki bez harissy. Jeśli nie jesteście fanami ostrości w potrawach, to zmniejszcie ilość ostrej papryki i zastąpcie ją słodką. Potrzebujemy: 10 sztuk czerwonych, słodkich papryk 6 sztuk podłużnych chilli (tych większych) główkę czosnku 5 kopiastych łyżek dobrej jakości koncentratu(...)Dodajemy przyprawy i suszone pomidory. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Mała podpowiedź – jak wymieszacie w proporcjach 2:1 harissę z jogurtem, to otrzymacie cudowną marynatę do kurczaka. Post Harissa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Czwartek: Krewetki Kung Pao 106

standardowo składa się z kurczaka, papryki i orzeszków ziemnych lub ziarenek nerkowca. Syczuański Kung Pao jest najostrzejszy, gdyż bazę stanowi pikantna odmiana papryczek. Standardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy. Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie(...)ilość według uznania) 1/2 szklanki orzeszków ziemnych Mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na tarce 2 łyżki oleju roślinnego Sezam do posypania potrawy Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu hoi sin Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj

Niedzielny kucharz
Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) 188

czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy , gnocchi, sałatek , pieczywa i wielu innych potraw. Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami(...)mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli → Piersi z kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Oryginalny smak
Pomidorowa z ryżem 200

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? Nawet nie próbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z ryżem. Moja dzisiejsza pomidorowa jest intensywna

nietylkopasta.pl
Zupa z soczewicy, batatów i pomidorów 98

Dzisiaj zupa bezmięsna, treściwa i aromatyczna. Z czerwonej soczewicy, batatów, krojonych pomidorów i z dodatkiem natki pietruszki. Doprawiona kminem rzymskim, kolendrą, kurkumą i chili oraz zabielona

Oryginalny smak
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem 144

Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano

Oryginalny smak
ORIENTALNA ZUPA Z KOLENDRĄ I KUMINEM RZYMSKIM 108

jest smakować, podkradać pomysły z innych stron świata. Kumin rzymski, który poznałam dopiero będą w podróży w Marko, jest niedocenioną przyprawą w Polsce. Oczywiście nie nadaje się do każdej potrawy ale tego się dowiemy podczas eksperymentów w kuchni. Anegdotką jest np. to że moja siostra dodała tej przyprawy do barszczu wielkanocnego. Szczerze? był(...)Opcjonalnie można dodać mleczko kokosowe lub śmietankę 30 % . Najważniejszym składnikiem w moim domniemaniu jest tu kumin rzymski i kolendra. Przysięgam lepszej zupy nie jadłam nigdy. Cieciorkę można zastąpić kurczakiem

pieprzny smaczek
Stripsy w wędzonej papryce 164

SKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka 2 łyżki czerwonej słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka przyprawy do indyka 5 łyżek płatków ryżowych 8 żółtek 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć i oczyścić. Podzielić na części tzw. stripsy.  Do miski dodać żółtka i pozostałe sypkie produkty. Dokładnie wymieszać. Do tej papki dodać(...)końca usmażyć wszystkich stripsów bo Gabryś od razu zaczął mi je podjadać. najbardziej posmakowały mu powsadzane w bułkę :) Jest dzieckiem, które nie ma problemów ze zjedzeniem wyraźnych w smaku potraw, a tym bardziej lekko pikantnych. Uwielbia mięso to jest pewne. Tylko z warzywami muszę cudować tworzyć cuda na kiju by go zachęcić do zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona

ClauditteMissCooking
dorsz w sosie pomidorowym 153

białego ryżu -dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut(...)małym ogniu w celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia sosu. Taki łatwy sos to również tanie rozwiązanie w wielu innych daniach, można go użyć na przykład do kurczaka zamiast sosu słodko-kwaśnego czy chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt: 8 zł (można

Tanie przepisy studenckie